...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Sport

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

06.09.2023.

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi mladi su zainteresovani za ovaj sport koji, procenjuje se, igra oko 73 miliona ljudi širom sveta, po čemu je četvrti sport po masovnosti. Kod nas ovih dana počinje drugi deo prvenstva, u kome se takmiče četiri kluba.

 

.

Bojan Ninić živi u Novom Sadu, ima 24 godine i reprezentativac je Srbije u bejzbolu.  Za ovu, nama još uvek egzotičnu igru, zainteresovao se slučajno, pre 16 godina.

"Svake godine u Novom Sadu održava se veliki 'in door' bejzbol turnir za decu. Bio sam slučajni prolaznik i tu sam se zaljubio u ovaj sport. Brza je igra, atraktivno izgleda. Tada, sa osam godina, počeo sam da treniram", kaže Bojan.

bojan800x533 jpg

Kao reprezentativac, imao je priliku da dosta putuje, čak do Japana i to je jedan od najvećih benefita bejzbola u Srbiji, koji je na amaterskom nivou najviše zbog manjka infrastrukture. Jedini pravi bejzbol teren je u Beogradu, na Adi Ciganliji, dok svi ostali timovi treniraju u improvizovanim uslovima, na fudbalskim terenima, bez prostorija, a vikendom putuju u Beograd na jedini stadion gde se igraju utakmice, kaže Nikola Vučević trener ekipe Novog Sada. Od ove godine, grad Beograd naplaćuje korištenje stadiona 30 hiljada evra, što je skoro 90 odsto budžeta koji klubovi dobijaju od Saveza.

"U bejzbolu trenutno postoji šest klubova, dok se u Prvoj ligi takmiči četiri. To su Vojvode iz Zemuna, Vojvodina i Novi Sad iz Novog Sada i Beograd 96 iz Beograda. Ostale ekipe se takmiče u mlađim kategorijama, to su Zrenjanin i Kragujevac. Novi Sad je ove godine igrao i regionalnu ligu, koju naši timovi igraju poslednje dve decenije, sa Hrvatima, Slovencima, Mađarima i Slovacima", kaže Nikola.

Na međunarodnoj sceni još nije bilo uspeha, mada smo često nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo što je i prvenstveni cilj, kaže Vučević. Interesovanje kod mladih postoji, a dobra je stvar i to što ima dovoljno opreme, zahvaljujući entuzijastima i prijateljima koji pomažu. Tako se finansiraju i putovanja, a česta destinacija je Amerika - kolevka bejzbola.

bejzbolnovisad800x533 jpg

"Selektor reprezentacije je Džon Vodenlič, sa koledža Whitewater iz Vinskonskina. On je ove godine pozvao reprezentaciju do 15 godina da gostuje kod njega. Igrali smo pet utakmica, to je bilo sjajno iskustvo. Prošle godine je bila reprezentacija do 23 godine. Imamo dvojicu igrača koji su tamo išli na 'try out' 2014. Jedan je ušao u izbor 70 najboljih igrača do 23 godine, to je Danilo Cvijović. Imamo jednog igrača koji je išao u srednju školu i sada ide na koledž, tako da je to sjajna prilika da se ode na školovanje tamo", objašnjava Nikola.

Za popularnost bejzbola dobro je i to što su neki momci iz Amerike dobili naše pasoše i igraju bejzbol za Srbiju. Nekoliko poznatih igrača, poput Džefa Samardžije, Kristijana Jelića ili JJ Matijevića vuče korene iz Srbije, ali do sada nije bilo profesionalnih igrača iz naše zemlje. Od Olimpijskih igara u Tokiju 2020, bejzbol je ponovo olimpijski sport.

Više informacija možete dobiti na Fejsbuk stranici Bejzbol kluba Novi Sad ili na treninzima koji se održavaju na "bikari", pomoćnom stadionu FK Novi Sad.

M. J.

fotografije: privatna arhiva Nikole Vučevića i Bojana Ninića

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novosađnin najperspektivniji bejzbol igrač

Novosađanin Danilo Cvijović jedan je od najperspektivnijih bejzbol igračaa u Evropi, što potvrđuje njegov poziv za "Major League" kamp u…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo