...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Sport

Radionice šaha u Ateljeu

13.01.2017.

Kažu da je nekada davno, jednog matematičara i mudraca mučilo to što ljudi stalno ratuju, te je osmislio igru "čatarunga" kako bi se ratovi rešili mirnim putem. Danas je ta igra poznata kao šah. Ukoliko želite da naučite da ga igrate i saznate još neke zanimljivosti, u prostorijama Nevladine organizacije Atelje svake nedelje održavaju se časovi šaha za početnike.

.

Radionce počinju u 18 časova, a drži ih devetnaestogodišnja Kami Sejsenbekova, koja je šahom počela da se bavi pre pet godina u rodnoj Rusiji, gde se i takmičila. Kaže da sada nema vremena za takmičenja, ali ima vremena da druge podučava.

"Na prvom času održanom prošle nedelje pričala sam o osnovnim elementima šaha, o figurama, njihovim kretanjima i ulogama, a na ovom času počeću da rešavam s učenicima neke probleme koje ću postaviti na table, pa ćemo se njima baviti kao pravi majstori šaha", kaže Kami.

Objašnjava da joj je šah interesantan zato što razvija strategiju, igra nikad nije ista, zahteva imaginaciju, ali i dobar plan igre, a najvažnije je pretpostaviti koji je protivnikov sledeći potez. Radionice su besplatne, a oni koji žele da prisustvuju treba da se prijave na Fejsbuk stranici Ateljea, čije prostorije se nalaze u pasažu 12 u Dunavskoj ulici.

J. Z.

Možda te još zanima:

.

Into the Breach: Robotska šahovska borba

Konačno je stiglo lepo vreme, što je idealan trenutak da se sa velikih ekrana i konzola prebacimo na mobilne telefone…

.

Tata lansirao Đenku

Želite da odete u stilu? Večnost na Mesecu košta 12.500 dolara.

.

Damin gambit vraća ljubav prema šahu na velika vrata

Da biste danas saznali ko je svetski šampion u šahu potrebno je jedno, malkice naprednije, pretraživanje interneta. A nije uvek…

.

Najčudniji šah ikada

Pravila šaha su dosta jednostavna. Tu je tabla, figure koje imaju svoja mesta i pravila kako se kreću. Kada sve…

.

Društvene igre preko mreže

Do sada ste sigurno po nekoliko puta prešli sve društvene igre koje imate. Možda su vam dosadili i ukućani kao…

.

Svi superheroji na jednom mestu

Čitave nedelje predstavljali smo vam sajtove koji su posvećeni pojedinim superjunacima. Za kraj super nedelje spremili smo vam sajt o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo