...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Damin gambit vraća ljubav prema šahu na velika vrata

11.11.2020.

Da biste danas saznali ko je svetski šampion u šahu potrebno je jedno, malkice naprednije, pretraživanje interneta. A nije uvek bilo tako. Šah je sedamdesetih, a naročito osamdesetih godina prošlog veka bio toliko atraktivan sport, da su neke od većih mečeva prenoslile nacionalne televizije, novine su mu posvećivale čitave posebne podlistke, a imena prvaka su znala i najmanja deca. Sudar titana Karpova i Kasparova bio je važniji od svake političke vesti u danima kada se meč održavao.

.

No, hladni rat je bio i prošao, a romantičarski pogled na viteški okršaj dva stratega preko 16 belih i isto toliko crnih figura, na 64 polja, vremenom je izbledeo.

I onda Netfliks, usred tog apsolutnog zaborava, odluči da producira i snimi seriju "Damin gambit". Rekao bi neko da imaju para na bacanje ili da preteruju sa smešnim cigarama, ali posle gledanja ove mini serije od svega sedam epizoda ne mogu da se otmem utisku kako ove godine nisam gledao ništa bolje i kvalitetnije.

Serija "Damin gambit" nastala je prema čuvenom istoimenom romanu Voltera Tevisa, pod rediteljskom palicom Skota Frenka i Alana Skota, sa maestralnom Anjom Tejlor Džoj u glavnoj ulozi. Priča je smeštena u šesdesete godine prošlog veka i prati malu Bet Harmon koja u devetoj godini ostaje bez majke i završava u sirotištu gde sreće ćutljivog i ćudljivog domara Šajbela, koji je upoznaje sa šahom.

gambit3 jpg

Bet je natprosečno inteligentna devojčica, do ekstrema introvertna, neuklopljiva u bilo koji šablon vremena u kojem živi. Maštovita je, ljubopitljiva, tvrdoglava i poseduje izrazito snažan karakter. No, iznad svega toga, ona za kratko vreme postaje šahistkinja koja naprosto gazi sve pred sobom. Kombinacija njene bogate intuitivnosti i sposobnosti da zapamti stotine i hiljade kombinacija za kratko vreme, čine je Terminatorom šahovskog sveta.

Od podruma u sirotištu, do finala svetskog prvenstva u Moskvi ona stiže za manje od 10 godina, ali to je scena koju sami morate da pogledate.

Betin život, osim šahovske genijalnosti, karakterišu još dve veoma zanimljive crte. Ona ne ume da pokaže ljubav i potpuno je ovisna o tabletama za smirenje još od godina u sirotištu, gde su ovakve pilule deljene štićenicama kako bi bile što mirnije i poslušnije. Štaviše, Bet misli da njena veština igranja šaha zavisi od pilula i tu leži jedan od zapleta ove serije. Genijalnost i samodestruktivnost sastaće se na najpoetičniji način i iznedriti dramu koja tera na maštanje.

"Damin gambit" je, u vizuelnom smislu, besprekorno snimljena serija. Pedesete i šesdesete godine rekonstruisane su sa takvom tačnošću i stilom da bi, sve i da priča nema nikakvog smisla, samo zbog toga mogla da se gleda. Srećom, na savršenu fotografiju možemo dodati besprekorno napisan scenario i glumu bez slabe tačke, čak i u najsporednijim likovima koje ovde srećemo. Anja Tejlor Džoj se ulogom Bet urezala u sam vrh svetskog glumišta. Ona je uverljiva, neodoljiva, šarmantna i u isto vreme veoma čudna. Dugo nisam video takvu dominaciju u filmskim kadrovima od tako mladog glumca.

gambit2 jpg

Iako smeštena u period Hladnog rata i konstantnih napetosti između SAD-a i SSSR-a, ova priča je ispričana bez patetike i političke propagande. Kao i novela Voltera Tevisa, serija je dala pogled iz ugla ljudi koji žive za šahovsku igru, a taj je svet malo drugačiji od našeg. Da, opsesivan je, isključiv, razmaštan i razigran preko svake granice... Ali je i pun poštovanja za čoveka sa druge strane table. Tako u ovoj seriji nećemo videti mržnju između Amera i Rusa, političke pritiske i igre, špijune i zabludelu navijačku javnost. Ovde živi svet u kojem se protivnici poštuju, a to poštovanje iskazuje na najlepši način. Porazi se priznaju, a izrazi divljenja i viteškog odnosa prema protivniku jasno se pokazuju.

Svet šaha, ovde je prikazan toliko verno, da ni najveća cepidlaka na svetu neće moći da pronađe slabu tačku. Partije koje Bet igra, a mi vidimo na ekranu do posldnjeg detala, osmislili su velemajstori Brus Pandolfini i Gari Kasparov. Kombinacije koje se snimaju glumci su morali da znaju napamet, a figure su na pravi način i na pravo mesto pomerali čak i kad kamera ne snima tablu. Šta ćete više od posvećenosti?

"Damin gambit" je serija bez klišea o bilo čemu, sveža je i originalna koliko god je to moguće u današnje vreme. Zato i jeste osveženje. I da... Ne morate biti šahista da biste je zavoleli, ali postoji ozbiljna opasnost da posle nje to postanete.

Petar Klaić     

Možda te još zanima:

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Istorija istrebljivanja slabijih

Haićanski filmski režiser Raul Pek snimio je za HBO četvorodelni dokumentarac "Exterminate all the brutes", nateravši publiku da iz korena…

.

Kratki film o pandemiji iz vizure mladih

Zatvorenost i otuđenost ostavili su dubok trag na mentalno zdravlje mladih, što je, uz podatak o povećanju depresije tokom pandemije…

.

NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom

Master klas "NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom", u okviru festivala "UhvaTI film", biće održan od 1. do 3.…

.

Tiho tiše il' te nema više

Kada je 2018. godine najavljen izlazak horora "A quiet place" koji je režirao (i igra jednu od glavnih uloga) Džon…

.

Rogovi koje ćete obožavati

Pre dvanaest godina čuveni, više puta nagrađivani, strip umetnik Džef Lemir počeo je da crta strip o jednom malom Gasu,…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo