...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Sport

"Loženje" prestalo, ali se u reprezentaciju i dalje veruje

05.04.2023.

Fudbalska reprezentacija Srbije počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj. Izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija zabeležili su dve pobede na startu, protiv Litvanije (2:0) i Crne Gore (0:2) i trenutno su prvi u grupi. Iako je Srbija startovala sjajno, postavlja se pitanje koliko je interesovanje za našu reprezentaciju nakon velikih očekivanja i debakla na Svetskom prvenstvu u Kataru.

.

Nakon pobede nad Portugalijom u Lisabonu, u poslednjoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, reprezentacija Srbije izborila je direktan plasman na Mundijal u Kataru. Mesec dana pred početak najvećeg fudbalskog takmičenja izabranici Dragana Stojkovića trijumfovali su nad Norveškom u Oslu i plasirali se u najviši rang UEFA Lige Nacija. Sve to probudilo je među navijačima nadu da ćemo konačno napraviti nekakav uspeh na jednom od velikih takmičenja. Ali, opet isto. Posle velike euforije, ponovo nismo uspeli da prođemo grupu.

Marko (27) je ranije pratio više reprezentaciju, ali razočaran lošim rezultatom na Svetskom prvenstvu kaže da mu je interesovanje dosta opalo.

"U medijima i svuda se pričalo da je sve super, da ćemo biti najbolji, naravno, srpski mentalitet i na kraju smo prošli kako smo prošli. Mislim da je tu i dosta grešaka bilo do selektora. Što se tiče Evropskog prvenstva, mislim da nam nije toliko jaka grupa da ne možemo da odemo. Imamo kvalitetne igrače, ali iskreno, nemam toliko poverenje koliko sam imao pre", kaže Marko.

pavlovicsaciri png

Za razliku od Marka, koji je naveo loše rezultate u Kataru kao razlog zbog kog manje prati utakmice "Orlova", nekima to nije bio presudan faktor. Radovan (28) kaže da je manje zainteresovan za reprezentaciju i naš fudbal generalno, ali da to nije zbog rezultata, već prosto što ga najvažnija sporedna stvar na svetu ne zanima toliko kao ranije.

"U tinejdžerskim godinama sam mnogo više pratio sve to i ložio se na fudbal. Sad su mi neke druge stvari postale prioritet, pa je onda fudbal baš sporedna stvar. Pogledam neke utakmice ako slučajno naletim i imam vremena. Odgledao sam utakmice na Svetskom prvenstvu i nije taj rezultat uticao na to. Interesovanje za reprezentaciju je bilo malo i pre toga, ali ništa uzrokovano rezultatima ili dešavanjima u reprezentaciji i oko nje. Prosto je moje interesovanje za fudbal nekako opalo", priča Radovan.

Rezultati ankete koju smo sproveli na Instagramu, ipak, govore drugačije. Čak 67 odsto ispitanika reklo je da prati reprezentaciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i da veruje u uspeh našeg tima. Petar (23), iako je više za klupski fudbal, pogledao je obe utakmice i smatra da možemo daleko da doguramo.

"Ovo nam je možda i najbolja prilika. Dobili smo realno najlakšu grupu u poslednja tri, četiri kvalifikaciona ciklusa. Već smo prvi, nadam se ćemo ostati i da ćemo se lagano kvalifikovati na Evropsko prvenstvo. U igrače imam maksimalno poverenje, malo manje u trenera i njegove neke jako čudne odluke. Nadam se da će to popraviti u ovim kvalifikacijama i da ćemo napraviti neki iskorak na Evropskom prvenstvu. Po mom mišljenju možda možemo do polufinala.", optimističan je Petar.

Dok neki ističu greške selektora Dragana Stojkovića, ima onih koji su reprezentaciju počeli više da prate od kad je on na klupi Srbije. Takav je slučaj sa Milanom (28).

"Prosto, nemamo toliko iskustva na velikim takmičenjima. Propustili smo dosta evropskih prvenstava, igramo, možda, svako drugo svetsko, što je opet sasvim uspešno, ali nemamo nekakav kontinuitet, nismo prošli grupu. Često se menjaju selektori i igrači. Nije to za mene toliki debakl. Mi smo zaista igrali katastrofalnu odbranu, ali mislim da će se to vremenom popraviti. Što se tiče aktuelnih kvalifikacija i ove dve utakmice koje smo sad odigrali, nije to bila neka sjajna igra, ali pobeđuje se. To je nešto što rade i velike ekipe, tako da mislim da je to sve u redu", ističe Milan.

piksi png

Naša reprezentacija poslednji put na Evropskom prvenstvu igrala je još 2000. godine kao Jugoslavija. Tada je naš tim stigao do četvrtfinala, gde je poražen od domaćina Holandije 6:1, a jedini gol za našu selekciju postigao je Savo Milošević. Sada, posle više od 20 godina, imamo velike šanse za plasman, s obzirom na to da u novom formatu kvalifikacija dve najbolje reprezentacije idu direktno na takmičenje. Srbija je trenutno prva u grupi G ispred Mađarske, Crne Gore, Litvanije i Bugarske. Sledeći meč izabranici Dragana Stojkovića igraju 20. juna, kada gostuju Bugarskoj u Razgradu.

Priču o fudbalskoj reprezentaciji poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević 

Foto: Fudbalski savez Srbije

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

Uspeh dođe kada iskreno radiš ono što voliš

Da bi srpski fudbal mogao da se nada još boljim igrama reprezentacije i većim uspesima od onih koji su do…

.

Američki fudbal ima budućnost i kod nas

Iza nas je još jedno finale NFL-a, popularni Super Bowl. Igrači Kanzas Siti Čifsa pobedili su Filadelfija Iglse rezultatom 38:35…

.

Upozorenja policije zbog ilegalnog striminga fudbala

Policija bi tokom naredne nedelje trebalo da poseti hiljadu domova kako bi upozorila navijače da bi mogli da se suoče…

.

SP u Kataru: Kako se navija bez alkohola?

Svetsko prvenstvo u Kataru završeno je za našu reprezentaciju i dugo ćemo ga pamtiti. I igrači i navijači kojih je…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo