.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Lifestyle / Putovanja

Volontiranje za zaljubljenike u bicikle

11.01.2017.

Volonterski centar Vojvodine (VCV) na svom sajtu objavio je veoma zanimljiv poziv za učešće u volonterskom projektu No Bikes, No Party! Kako sam naziv kaže, ovo je savršena prilika za sve one kojima je bicikl životni stil.

Projekat sprovodi organizacija Radi Vidi Pats iz Letonije uz podršku Evropskog volonterskog centra, a oni se bave promocijom održivog razvoja i alternativnih stilova života, među koje spada i biciklistička subkultura i cikloturizam.

.

Koordinatorka međunarodne dugoročne razmene volontera iz VCV Tamara Poparić, kaže za O radio da program traje osam meseci, a da su volonteri veoma važni za uspeh projekta ove organizacije.

"Poslednjih šest godina glavne aktivnosti su im vezane za cikloturizam i radionicu na kojoj prave Freak bajkove. Iskreno ne znam da li postoji naš adekvatan naziv za te bicikle, ali to su oni koji imaju, recimo, više točkova, izgledaju atraktivno ili imaju dugačke ramove. Ima nekoliko takvih i u Novom Sadu. Zapravo, organizuju čitav festival koji okuplja zaljubljenike u Freak bajkove i koji traje nedelju dana. Biće dostupne i radionice za pravljenje i konstrukciju tih bicikala, koje će držati jedan od najpoznatijih kreatora Freak bajkova Gatis Kreicbergs", priča Tamara.

U večernjim časovima biće organizovani koncerti, žurke i pozorišne predstave, a volonteri mogu da pomognu u organizaciji festivala, koordinaciji volonterskih grupa, pravljenju bine i ostalih objekata na mestu dogadjaja, PR aktivnostima i slično.

"Pruža im se mogućnost da učestvuju i u drugim festivalima, recimo u Rigi, a  tu će biti i raznih izleta, drugih aktivnosti, radionica, bioskopskih projekcija. Ovo je program u kojem se jako puno putuje, tako da je to projekat koji ne smete propustiti", dodaje Tamara.

Prijava je vrlo jednostavna i potrebno je poslati CV i motivaciono pismo organizaciji Radi Vidi Pats. Rok za prijavu je 20. januar, troškovi smeštaja, hrane i boravka su pokriveni, a jedan od uslova je da aplikant ima manje od 30 godina. Više informacija pogledajte ovde.

Osim ove sjajne prilike za ljubitelje bicikala, VCV trenutno ima na raspolaganju još jedan program, sa rokom za prjavu do 15. januara. U pitanju je takođe projekat Evropskog volonterskog centra, u okviru kojeg će volonteri moći da posete "Utočište medveda".

Naime, Velebitska udruga iz Kutureva u Sloveniji, volonterima nudi da do dva meseca provedu u ovom utočištu i pomažu u njegovom održavanju, a prema Tamarinim rečima, na ovaj program bi trebalo da se prijave oni mladi kojima ne smeta seoski način života.

"Volonteri moraju biti spremni na seoski način života, a to podrazumeva i ograničen pristup internetu", objašnjava Tamara, koja je apelovala na zainteresovane da požure sa prijavom, jer je ostalo svega još nekoliko dana.

Više informacija o projektu i načinu prijave na sve programe pročitajte na sajtu Volonterskog centra Vojvodine.

M.L.

.
Kompanija "Filip Moris" raspisala je konkurs "Ove jeseni indeks je moj pasoš" za 20 studenata koji će ove jeseni osvojiti put u…
.
Zahvaljujući internetu upoznavanje novih, egzotičnih, kultura danas je ekstremno olakšano. Ipak, ništa ne može da nadmaši lične…
.
Na internetu postoji veliki broj lokacija na kojima možete dobiti savete za dobar bekpeking, tj. putovanje samo s rancem na leđima.…
Program
Kalendar događaja
Januar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Kako ćete se informisati kad Facebook potpuno izbaci medije iz news feeda?