.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Putovanja

Kako letovati u inostranstvu za 200 evra

26.05.2016.

Ako ste mislili da vam je za letovanje neophodno najmanje nekoliko stotina evra, pa zbog toga odustajete od njega, niste u pravu. Naravno da možete toliko potrošiti, ali ni volontiranje u nekom od volonterskih kampova, ili kampovanje u prirodi sa prijateljima, uopšte nisu loše opcije, a daleko su povoljnije.

.

Jelena Spasić

Tako je Jelena Spasić (25) do sada obišla gotovo sve zemlje Evrope. I ovo leto će umesto plaćanja agencija i skupih hotela, sama sebi organizovati povoljan dvonedeljni odmor. Kaže da je najvažnije prvo odrediti destinaciju, a potom i pronaći jeftinu kartu na nekim od sajtova poput tripologija.com, jeftiniletovi.com ili jeftinaputovanja.org.

"Oni prate akcije low cost kompanija. Tamo povratne karte do Pariza, Berlina, Atine ili Istanbula možeš da kupiš za 20, 30 ili 40 evra. Za spavanje uglavnom koristima couchsurfing ili hostele, a kampovi i planinarski domovi su odlični ako se ide negde u divljinu", objašnjava Jelena.

Na svoja putovanja ona uvek sa sobom nosi deo hrane, a ostatak kupuje u marketima. Kako ne ide u restorane, prosečno dnevno troši oko pet evra.

"Treba poneti konzerviranu i drugu hranu koja može da stoji, a ostalo kupovati u marketima gde često ima super kuvanih jela. To je recept za malu potrošnju. Za dve sedmice je 200 evra sasvim dovoljno, ako se pronađu veoma povoljni letovi ili se stopira", tvrdi Jelena.

jelenaspasic2 jpgJelena Spasić u Sijeni u Italiji

Ona za letovanje preporučuje i volonterske kampove. Ida Boka iz Volonterskog centra Vojvodine kaže da ih ima u svim zemljama sveta.

"U tom slučaju plaća se put i po potrebi viza, a hrana i smeštaj su obezbeđeni, ali volonter treba da volontira. Taj rad je različit i prethodno iskustvo uglavnom nije potrebno, ali polaznik sam bira u koji kamp želi da ide prema svojim afinitetima, željama i potrebama", kaže Ida.

Svakako najskuplja opcija je letovanje preko turističkih agencija, ali Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacija turističkih agencija Srbije, kaže da se i tako može proći povoljno. Najvažniji je, tvrdi, rani buking.

"Naravno, kada su cene niske, kvalitet prevoza i smeštaja nije prioritet i putnik toga treba da bude svestan. Ali, svi objekti koji se nude moraju ispunjavati minimalne zahteve i nedopustivo je da bilo koja agencija putnike smešta u objekte koji ne ispunjavaju osnovne uslove za smeštaj gostiju", kaže Seničić.

U svakom slučaju, naša preporuka je da izaberete neku od vama dostupnih opcija, da se na vreme dogovorite sa društvom ili voljenom osobom gde biste letovali i da nikako ne dozvolite da vam najsunčajnije godišnje doba prođe ispred televizora ili kompjutera.

Detaljnije preporuke ovih sagovornika čujte u prilogu:

 

Radmila Leovac

.
Prezentacija letnjih volonterskih kampova biće održana u četvrtak 26. aprila u 18 časova u Putničkom kafeu KOTA 84 u Miletićevoj…
.
"Lagana vožnja dobrim putem, kroz prirodne lepote u potrazi za savršenim danom, ima neku magičnu moć nad čovekom". Borivoje Buca…
.
Allemansratten ili "pravo svakog čoveka" je reč koju Švedska ima u svom zakonu, a odnosi se na pravo svakog čoveka da luta Švedskom…
Program
Kalendar događaja
April 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Da li plaćate slušanje muzike?