...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Lifestyle / Putovanja

Iskoristite popuste uz ISIC i EYCA kartice

10.07.2018.

Čipovane studentske kartice, koje su neophodne za one koji koriste usluge smeštaja i ishrane u studentskom gradu, omogućavaju i brojne popuste u zemlji i inostranstvu. Njima je objedinjen međunarodni identifikacioni dokument (International Student Identity Card – ISIC) i Evropska omladinska kartica (Europe Youth Card – EYCA), koja omogućava veliki broj pogodnosti. Da biste bili njen vlasnik, ne morate biti student.

.

Evropska omladinska kartica (EYCA) je međunarodno priznat dokument, namenjen mladima do 30 godina i može se izvaditi uz ličnu kartu. Uz nju možete ostvariti popuste širom Evrope za mnoštvo stvari, između ostalog i za železnički saobraćaj.

U ponudi Srbija voza predviđen je popust od 75 odsto na kupovinu Srb Plus i Rail Plus kartica, koje vam omogućavaju popust od 30 odsto na redovne vozne cene u unutrašnjem saobraćaju. Kako kaže PR Srbija voza, Dragana Stanković, osim za domaći, Rail Plus karticu možete koristiti i za međunarodni saobraćaj i uz nju ostvariti popust od 30 odsto za saobraćaj sa Makedonijom, a za ostala putovanja u inostranstvo popust je 15 odsto.

Ukoliko niste vlasnik Evropske omladinske kartice, a imate manje od 26 godina, Srb plus uz ličnu kartu možete kupiti za polovinu iznosa od pune cene, a Rail plus uz 30 odsto popusta.

"Uz kartice Srb Plus ili Rail Plus mogu se kupiti vozne karte po ponudama Srbija Flexipass, Užice Flexipass, opšte pretplatne karte, pretplatne karte za đake i pretplatne karte Flexi. Karta po ponudi Srbija Flexipass važi mesec dana i u tom roku daje pravo na putovanje u periodu od osam dana po izboru putnika, u drugom razredu, u svim vozovima i na svim relacijama Srbija voza. Za ponudu Užice Flexipass važe ista pravila, osim što se ponuda odnosi na relaciju Požega-Brodarevo-Požega", rekla je Dragana Stanković za naš radio.

eyca jpeg

Ona dodaje da se za prevoz grupa mladih do 20 godina u saobraćaju između Slovenije i Hrvatske primenjuje povlastica od 70 odsto. Kartice se kupuju na putničkim blagajnama, glase na ime i važe godinu dana.

EYCA kartica omogućava vam popust i na autobuski prevoz, od 15 pa do čak 75 odsto, zavisno od prevoznika, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Dvadesetčetvoročasovno osiguranje od posledica nezgode 365 dana u godini takođe je jedna od povlastica imaoca kartice. Kako kaže menadžerka projekta Evropske omladinske kartice u Srbiji, Marina Cvetković, vlasnici kartice imaju i putno osiguranje do sume od 5.000 evra za neograničen broj putovanja u roku važenja kartice, a mogu ostvariti i 25 odsto popusta na osiguranje do 30.000 evra kod osiguravajuće kuće – partnera kartice.

"Pogodnosti uz karticu su brojne. Od popusta u određenim školama stranih jezika, sportskim centrima, stomatološkim ordinacijama, optikama, preko prodavnica sportske garderobe, nakita i različitih kafića, sve do hotela, hostela, pa i raznih turističkih atrakcija širom Evrope", rekla je Marina. Napomenula je da popusti važe i u brojnim evropskim muzejima i drugim kulturnim institucijama.

U našoj zemlji kartica vam omogućava popust za Bitef teatar (50%), Narodno pozorište u Subotici, Šabačko pozorište, Narodni muzej u Valjevu i Dom kulture u Ivanjici, a ono što posebno možete iskoristiti tokom letnjeg "raspusta" jesu popusti u bibliotekama u Beogradu, Zrenjaninu, Vršcu, Bačkoj Topoli i drugim gradovima Srbije.

isic jpeg

Ako ste student, a ne koristite usluge smeštaja i menze studentskih centara u zemlji, te nemate čipovanu karticu, svakako možete izvaditi ISIC karticu, koja je međunarodni studentski identifikacioni dokument. Kao i EYCA kartica, i ona vam pruža razne pogodnosti i popuste kod nas i u svetu. "Mnogi od popusta EYCA i ISIC kartice se preklapaju, ali ipak postoje razlike", kaže Marina. 

Dodaje da je za vađenje ISIC kartice potrebna potvrda sa fakulteta o redovnom studiranju ili fotokopija prve strane indexa i upisane tekuće godine, fotografija i kopija lične karte.

Pretraživač popusta koje vam nude obe kartice možete pronaći na sajtu www.gpa.rs i sami proceniti koja vam više odgovara. U Novom Sadu možete ih izvaditi u Pariskom magazinu na III spatu u B.A.S. Konsaltingu. 

Jovana Golubović

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Firentinski dublet"

Zdrako Isakov radi u Medjunardnom komitetu Cvenog krsta kao menadzer za informisanje i želi da vam preporuči knjigu koju su…

.

Vredi pročitati: Područje bez signala

Novinar Igor Išpanović nam ove nedelje preporučuje roman Roberta Perišića "Područje bez signala", koji je široj publici poznat kao inspiracija…

.

Memorijalni centar žrtvama racije bez diskusije u stručnoj javnosti

Završetak godine u kojoj je Novi Sad bio Evropske prestonice kulture doneo nam je jedan veoma važan projekat, čija je…

.

Pesma mora da ima svoju unutrašnju melodiju i ritam

Objavljivanje sopstvene zbirke pesama u današnje vreme veoma je težak, neizvestan i dugotrajan posao. I dok se druga zbirka pesama…

.

Brod koji tone: Slavice, bumeri, smatranja i ostale pošasti društvenih mreža

Prošlog ponedeljka, svet je stao. Desio se najveći zastoj u društvenim mrežama u istoriji. Tokom sedam sati, dok kvar nije…

.

Zašto se mladima nedovoljno priča o Holokaustu?

O Holokaustu se uči u školama. Povremeno, obično kada su u pitanju datumi koji se obeležavaju i mediji o tome…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo