...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle

Na Oktoberfestu popijeno 7,5 miliona litara piva

06.10.2015.

Oktoberfest u Minhenu završen je u nedelju. Ove godine ga je posetilo skoro 5,9 miliona ljudi, a prema podacima koje su saopštili organizatori, oni su popili ukupno oko sedam i po miliona litara piva. Prema procenama organizatora, jedan od najvećih festivala na svetu ove jeseni je posetilo nešto manje ljudi nego prošle godine.

.

Foto: www.oktoberfest.de

Oktoberfest je osnovan 12. oktobra 1810. godine, kada su se venčali bavarski kralj Ludvig I od Vitelsbaha i Tereza fon Saksen Hildburghauzen. On se i održava na velikoj Terezijinoj livadi, odnosno velikom vašarskom prostoru u sred Minhena. Šarenilo i zabave ima na svakom koraku, a ono za šta se traži mesto više su postavljeni šatori sa ogromnim pivnicama, bendovima, svirkom i onim čuvenim konobaricama koje mogu da podignu deset litarskih krigli u jednom cugu!

Minhen je tokom Oktoberfesta jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi, a pivo koje se proizvodi u Bavarskoj zaista je zaslužilo ovakvu privrženost i pohvalu posetilaca. U ovoj nemačkoj regiji pivo se smatra delom ishrane i postoje tačno određeni propisi po kojima se barata ovim svetim pićem.

Milionska poseta tokom 16 dana festivala donosi zanimljive slike, grad je zakrčen ljudima, face su vesele, teturaju ulicama, a poneko odluči i da odmori pored nekog pločnika. Ima tu i mnogo eksplicitnijih momenata, ali to se mora videti i doživeti, a ne prepričavati.

Zanimljivo je da je na festivalu ove godine izgubljeno 2.900 predmeta, uključujući 650 komada odeće, 600 ličnih karti, 580 novčanika, 320 mobilnih telefona i 230 naočara, prenosi Klix.

Za sve ljubitelje zlatne tečnosti, ovo je definitino prava meka.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Novi Sad spreman za Oktoberfest

Treći "Novosadski Oktoberfest" biće održan 19. i 20. oktobra 2018. godine u hali Master Novosadskog sajma na kome će nastupiti…

.

Novosadski Oktoberfest 20. i 21. oktobra

Drugi po redu Novosadski Oktoberfest održaće se ove godine 20. i 21. oktobra u Master centru Novosadskog sajma. Organizatori su najavili da…

.

Oktoberfest u režiji Mortal Kombata

Beogradski trash metal sastav Mortal Kombat održaće koncert u novosadskom klubu Quarter u subotu, 22. oktobra. Kako sami kažu, njihovi…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo