...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Blog

Gromoglasna tišina za Aleksin zakon!

22.06.2016.

U nedelju 26. juna tri grada će organizovati proteste Tišine sa jedinstvenim zahtevom "Hoću Aleksin Zakon!". Novi Sad, Vršac i Beograd će u isto vreme, gromoglasnom tišinom i u korak stupiti u povorke koje za cilj imaju podizanje svesti kod građana po pitanju vršnjačkog nasilja.

.

"Aleksin Zakon" kao skup izmena u tri zakona, osim toga što ima oblik zakonskih normi ima i tačke koje govore šta preduzeti i kako se ponašati u slučajevima vršnjačkog nasilja. "Aleksin Zakon" je upravo ono što je preko potrebno zarad smanjivanja količine vršnjačkog nasilja u obrazovnim institucijama.

Iako je gotova školska godina, iako su se đaci raspustili, potreba za ovakvim zakonom ne jenjava. Upravo je sada pravi momenat (kad već do sad nisu) da političke strukture usvoje ovaj set izmena poznatiji kao "Aleksin Zakon", da bi sledeća školska godina počela bezbednije za svako dete. Naša deca treba da idu u obrazovne ustanove mirna i spokojna, a ne da odlaze u škole kao na bojna polja, sa strahom i strepnjom i pitanjem da li će nepovređena završiti taj dan.

Javnost je već upoznata sa ovim setom izmena koje znamo kao "Aleksin Zakon". Do sada je u preko 10 gradova održana serija mirnih protesta sa samo jednim zahtevom, "Hoću Aleksin Zakon!". Skoro da nema žitelja Srbije koji nije upoznat sa slučajem Alekse Jankovića ili sa drugim slučajevima žrtava vršnjačkog nasilja.

Upravo zbog toga što je bezbednost naše dece ugrožena i zbog toga što ne postoje pravila ili zakonske norme koje mogu adekvatno da odgovore na vršnjačko nasilje, ovim mirnim protestima, i u tišini, tražimo da se "Aleksin Zakon" već jednom usvoji!!!

Lokacije održavanja povorki u nedelju 26. juna 2016. godine su:

Vršac - trg Pobede kod zgrade Opštine,

Beograd - ispred Biblioteke grada Beograda do trga Republike

Novi Sad - trg Slobode do Dunavskog parka

Vreme okupljanja za sva tri protesta je u 16:45, a polazak je u 17 časova.

Kao dodatna akcija ovim skupovima je i akcija "Od trga do trga za "Aleksin Zakon", "Pravdu za Vukašina" i za Teodoru". Akcija kreće sa Trga Slobode u Novom Sadu u ponoć 25. juna i završava se priključivanjem povorci Tišine "Hoću Aleksin Zakon!" u Beogradu, 26. juna u 16:45. Tokom akcije će Vladimir Jovanović Vava, jedan od osnivača neformalne grupe građana "2 minuta Tišine", sa parolama "Hoću Aleksin Zakon!", "Pravda za Vukašina" i "SMS 169 na 3030 za Teodoru Milić" poći put Beograda peške, da bi i građani usputnih mesta bili obavešteni o ovim akcijama.

neformalna grupa građana "2 minuta Tišine!"

Možda te još zanima:

.

Menjamo svest kako bismo promenili svet

Grupa 2 Minuta Tišine je nastala kao posledica ovog teškog stanja u kojem se nalazimo, već nekoliko decenija.Da odmah na…

.

Društvene mreže kao platforma za nasilje

Da li su društvene mreže prostor za eskalaciju vršnjačkog nasilja ili bi mogle biti medijum za borbu protiv toga? Na…

.

Najcool naučnik Dragana Ćorić: Država je tu zbog nas

U susret Noći istraživača koja će se održati krajem septembra, docentkinja na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Dragana Ćorić osvojila…

.

Menjamo svest kako bismo promenili svet

Grupa 2 Minuta Tišine je nastala kao posledica ovog teškog stanja u kojem se nalazimo, već nekoliko decenija.Da odmah na…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo