...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music Mix by Majkić

Lifestyle

Bes i nepoštovanje nam kvare vezu

11.01.2016.

Bes, povređenost, nedostatak komunikacije i stavljanje svojih potreba uvek ispred potreba partnera, siguran su put do raskida. Ali, i za to postoji rešenje, jer ima dosta veza, koje su uspešne i dugo traju, na zadovoljstvo oba partnera.

.

Takav par su Anica Udovičić i Nikola Marković. Oni imaju po 24 godine, a zajedno su već pet godina. Dok Anica studira u Beogradu, Nikola studira u Novom Sadu. I oni imaju nesuglasica, ali su prihvatili određene mane voljene osobe.

Anica kaže da je se zbog Nikoline usporenosti s njim nemoguće posvađati.

"Pa znaš ti šta je to ujutru?! Ustane, pa leži pola sata, pa sedne, pa onda tako sedeći spava, pa malo odmori, ja neeervni slom doživim. Ljuti se kad ga požurujem, govori da mora polako da ustaje, da mu treba vremena da se razbudi", kaže Anica.

Nikola ne voli ako Anica ne ispoštuje dogovor, ali napominje da se to samo nekoliko puta desilo na početku veze.

"Ne sećam se šta smo se dogovorili, a ona je plan promenila. Kada sam pitao zašto je to uradila nije imala odgovor niti konkretno objašnjenje, što me je ljutilo", seća se Nikola.

U međuvremenu su oboje sazrevali i naučili da poštuju jedno drugo. Sada sve nesuglasice rešavaju razgovorom. Nikola kaže šta bi voleo, Anica takođe i nađu neko rešenje koje oboma odgovara.

Da je to dobar način komunikacije potvrđuje i psihološkinja Sanja Marjanović. Ona kaže da najveći problem u rešavanju konflikata jesu negativne emocije bes i povređenost, koje blokiraju osobu da racionalno prihvati i rešava problem.

"Bitno je da se stavimo u stolicu onog drugog i da iz njegovog ugla posmatramo stvari. Može se desiti da partner ima potrebu koja je nama besmislena, ali je to za njega nešto što ima smisla i važno je, pa treba se potruditi da to razumemo", kaže psihološkinja Sanja.

Ona napominje da treba odreagovati odmah i ne čekati da problem eskalira jer je onda teže rešiv.

"Veoma je bitno da razgovaramo sa partnerom na neosuđujuć način. Ne treba osuđivati tu osobu i vređati je, govoriti da je bezobrazna, da se nikada neće promeniti, već joj reći tvoje ponašanje u toj situaciji mi je zasmetalo. Potrebno je kritikovati ponašanje, a ne ličnost", objašnjava psihološkinja Sanja Marjanović.

Ona takođe kaže da, ma koliko veza prvobitno bila uspešna, na kraju može đoći do raskida. Tada je bitno da to prihvatimo, a ne da po svaku cenu budemo u vezi koja ne funkcioniše.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Muzika koja pogađa u glavu!

TDM (Tri debela miša)je pank rok sastav iz Beograda. Čine ga tri prijatelja, kojima je bilo krajnje vreme da naprave zajedno…

.

Vredi pročitati: "Fragmenti ljubavnog govora"

Mladi novosadski dramaturg i pisac Filip Grujić, dobitnik ovogodišnje nagrade na Sterijinom pozorju i autor romana "Bludni dani Kuratog Džonija"…

.

Sandra Silađev: Bez ljudskih prava nema ni ljubavi

Ona na duhovit način, bez ustručavanja i bilo kakvog ulepšavanja stvarnosti ukazuje na razne malograđanske odlike našeg društva u kratkim…

.

Predavanje o propasti "Leta ljubavi '67"

Predavanje "Rokerska 68: slom iluzija 'Summer of Love'", koje će održati novinar Vitomir Simurdić biće održano u petak 9. marta…

.

Nik Vujičić i Standing Rock u sredu u SNP-u

Jedan od najvećih svetskih motivacionih govornika Nik Vujičić, predstavnik čuvenog Standing Rock pokreta Aaron Turgeon, popularni glumac i istaknuti ekološki aktivista Zoran Cvijanović i osnivač…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. juna

Nova sezona Brod teatra, Veliki prezir, predavanja, Interfest, Water fest,...

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 12:10 Gost O radija

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo