...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle

Bes i nepoštovanje nam kvare vezu

11.01.2016.

Bes, povređenost, nedostatak komunikacije i stavljanje svojih potreba uvek ispred potreba partnera, siguran su put do raskida. Ali, i za to postoji rešenje, jer ima dosta veza, koje su uspešne i dugo traju, na zadovoljstvo oba partnera.

.

Takav par su Anica Udovičić i Nikola Marković. Oni imaju po 24 godine, a zajedno su već pet godina. Dok Anica studira u Beogradu, Nikola studira u Novom Sadu. I oni imaju nesuglasica, ali su prihvatili određene mane voljene osobe.

Anica kaže da je se zbog Nikoline usporenosti s njim nemoguće posvađati.

"Pa znaš ti šta je to ujutru?! Ustane, pa leži pola sata, pa sedne, pa onda tako sedeći spava, pa malo odmori, ja neeervni slom doživim. Ljuti se kad ga požurujem, govori da mora polako da ustaje, da mu treba vremena da se razbudi", kaže Anica.

Nikola ne voli ako Anica ne ispoštuje dogovor, ali napominje da se to samo nekoliko puta desilo na početku veze.

"Ne sećam se šta smo se dogovorili, a ona je plan promenila. Kada sam pitao zašto je to uradila nije imala odgovor niti konkretno objašnjenje, što me je ljutilo", seća se Nikola.

U međuvremenu su oboje sazrevali i naučili da poštuju jedno drugo. Sada sve nesuglasice rešavaju razgovorom. Nikola kaže šta bi voleo, Anica takođe i nađu neko rešenje koje oboma odgovara.

Da je to dobar način komunikacije potvrđuje i psihološkinja Sanja Marjanović. Ona kaže da najveći problem u rešavanju konflikata jesu negativne emocije bes i povređenost, koje blokiraju osobu da racionalno prihvati i rešava problem.

"Bitno je da se stavimo u stolicu onog drugog i da iz njegovog ugla posmatramo stvari. Može se desiti da partner ima potrebu koja je nama besmislena, ali je to za njega nešto što ima smisla i važno je, pa treba se potruditi da to razumemo", kaže psihološkinja Sanja.

Ona napominje da treba odreagovati odmah i ne čekati da problem eskalira jer je onda teže rešiv.

"Veoma je bitno da razgovaramo sa partnerom na neosuđujuć način. Ne treba osuđivati tu osobu i vređati je, govoriti da je bezobrazna, da se nikada neće promeniti, već joj reći tvoje ponašanje u toj situaciji mi je zasmetalo. Potrebno je kritikovati ponašanje, a ne ličnost", objašnjava psihološkinja Sanja Marjanović.

Ona takođe kaže da, ma koliko veza prvobitno bila uspešna, na kraju može đoći do raskida. Tada je bitno da to prihvatimo, a ne da po svaku cenu budemo u vezi koja ne funkcioniše.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Dan zaljubljenih kao prilika za zaradu

Dan zaljubljenih nastao je kao hrišćanski praznik koji slavi mučenika svetog Valentina. Kasnije je, zahvaljujući folklornoj tradiciji Evropljana, postao komercijalni…

.

Ljubav i bes: Posle regea i daba, čeka nas veče panka i hardkora

Sinoć je u Borisovom ateljeu na Petrovardinskoj tvrđavi počeo dvodnevni festival "Ljubav i bes". Tokom prve večeri posetioci su slušali…

.

Marvel objavio prvi trejler za film "Tor: Ljubav i grom"

Omiljenog heroja Marvelovog univerzuma možemo videti u novom trejleru koji otkriva neke od njegovih dugoočekivanih avantura.

.

Traži se misteriozni V koji je u SNP-u izgubio ljubav

Neobičan paketić pronašle su razvođačice i garderoberke Srpskog narodnog pozorišta među sedištima najveće scene najstarijeg pozorišta. Poruka u koju je…

.

Kako odabrati idealan poklon za Dan zaljubljenih?

Kada ste srećno zaljubljeni, sve u životu vam je potaman. Ptičice cvrkuću, uvek je toplo i sunčano, gledate na sve…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo