...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Ljosina služba Posetiteljki

23.01.2017.

Knjigu nedelje nam ovog puta preporučuje osoba koju dobro znate. Naša koleginica, nova mama i naravno najbolja mlada novinarka u 2016. godini prema oceni Novosadske novinarske škole Radmila Leovac, ponovo je sa nama u programu! Ovaj put Rada nam donosi ni manje ni više nego knjigu Maria Vargasa Ljose, nobelovca iz Perua, koji svojim šarmom i spisateljskim talentom osvaja ceo svet.

.

U pitanju je humoreskni Ljosin roman "Panteleon i posetiteljke", a o čemu se tačno radi u njemu reći će nam upravo Radmila.

"Meni je ona bila zanimljiva pre svega jer je krajnje komična. Ona govori o kapetanu Panti koji radi u vojsci i uvek je bio osoba na koju se moglo osloniti i koja je ispunjavala svoje dužnosti. Njemu je dodeljen nesvakidašnji zadatak, a to je da organizuje službu Posetiteljki, što bi zapravo bila skupina seksualnih radnica, koje će svoje usluge pružati peruanskim vojnicima, kako oni ne bi išli po selima i silovali žene zbog svoje neutoljene sekusalne želje", ispričala nam je Rada.

Kako je objasnila, služba Posetiteljki je, naravno izazvala potpunu osudu javnosti, a Panta je pristajao da radi neke stvari koje mu se baš i ne dopadaju, a koje možda nisu ni u opisu njegovog posla. No on je ipak poslušno izvršavao ono što su mu nadređeni zapovedali. Prema Radinim rečima, Panta je bio u sličnoj situaciji u kojoj se nalaze i pojedini radnici danas kod nas. I ne samo radnici, već i celokupno društvo.

"Sadržaj knjige je veoma primenjiv na svako društvo, bez obzira što se dešava u Peruu, zato što pisac kritikuje crkvu, vojsku, malograđanštinu, a pre svega rekla bih – licemerje. Licemerje zato što građani osuđuju službu Posetiteljki, a zapravo i sami žele i traže njihove usluge, posebno muškarci u ovom slučaju", dodaje Rada.

Roman je uzbudljiv i prepun zapleta, a svako ko se lati ove knjige, bez izuzetka će imati u rukama dobru zabavu. Prevod njige dostupan je u knjižarama Laguna, koje takođe poseduju i većinu drugog Ljosinog opusa. U organizaciji ove izdavačke kuće, Ljosa je 2015. godine boravio u Srbiji, pa i u Novom Sadu. Sa masovnom publikom družio se nešto više od sat vremena na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Bilo je to književno veče za pamćenje.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Super Mario slavi 35. rođendan

Super Mario je izašao pre 35 godina, a Nintendo planira da taj jubilej obeleži novim, ali i remasterizovanim izdanjima popularne…

.

Mario Kart Tour najuspešnija iPhone igra 2019. godine

Uprkos tome što se pojavila u drugoj polovini godine, igra Mario Kart Tour ipak je uspela da postane najviše preuzimana igra za iPhone…

.

Super Mario vas vodi kroz grad

Tokom ove nedelje Mario će vam biti drug na drumu. Svima omiljeni vodoinstalater, Super Mario, od sada je dostupan kao…

.

FIST: Ogolićemo cirkus današnjice

Kako to izgleda kada studenti naprave studentski pozorišni festival? Kao cirkus! Tokom četiri dana beogradskog Festivala internacionalnog studentskog teatra očekuju…

.

Super Mario Run stiže na Android u martu

Prošle godine Nintendo je najavio Super Mario Run na iOS operativnom sistemu, ali je rekao i da će igra biti…

.

Mario Vargas Ljosa u Novom Sadu

Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa biće gost Novog Sada u Srpskom narodnom pozorištu na sceni "Jovan Đorđević" 22. juna 2015.…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo