...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Mario pretekao Zeldu

13.07.2021.

Neotpakovani primerak video igre Super Mario 64 prodat je na aukciji za više od 1,5 miliona dolara čime je srušio dosadašnje rekorde. Disketa iz 1996. godine izašla je istog dana kada i konzola Nintendo 64 i predstavljala je jednu od najuticajnijih ranih 3D platformi.

.

Foto: Heritage Auctions

Ova prodaja je pretekla ranijeg rekordera - originalni kertridž Legende o Zeldi (Legend of Zelda), koji je na tom mestu bio čitava dva dana. Originalna Nintendo disketa ove igre prodata je u petak za 870.000 dolara i tako se na kratko našla na tronu najskupljih igara na svetu.

Ni jedna od ovih igara nije kupljena zbog njihove retkosti - Nintendo je objavio obe verzije i za njihovu konzolu Nintento Svič (Nintendo Switch). Umesto toga, one nose vrednost fizičke memorabilije, na isti način kao i retke kolekcionarske kartice.

Firma specijalizovana za video igre - Wata, ocenila je disketu Super Mario 64 sa 9,8 A++, što znači da je u gotovo savršenom stanju, a njeno pakovanje je netaknuto i "kao novo". Ipak, visoka ocena nije garantovala visoku cenu na aukciji, iako je pomogla. Druga kopija ove igre koja je imala ocenu 9,6 A ++ na istoj aukciji prodata je za relativno pristupačnih 13.200 dolara 

Video igra Super Mario 64 bila je najprodavanija igra Nintendo 64 sistema i danas se smatra važnom igrom u istoriji video igara. Na njoj su zabeleženi prvi pokreti Marija u tri dimenzije, koji su se razlikovali od njegovih ranijih bočnih kretanja sa prethodnih konzola.

Heritage Auctions - kompanija koja stoji iza prodaje, bila je iznenađena ogromnom cenom na kraju aukcije. Njihova pažnja ipak je bila usmerena na Legendu o Zeldi.

Neotpakovani primerak kopije Legende o Zeldi iz 1988. godine, sa ocenom 9,0 A, bio je prva igra u seriji i nastavila je da bude jedna od najboljih i najhvaljenijih igara u celom Nintendo katalogu.Očekivalo se da će dostići visoku cenu jer je primerak bio iz ranog proizvodnog ciklusa, što je značilo da je jedan od prvih napravljenih koji i dalje postoje. U kompaniji Heritage Auctions rekli su da koliko je njima poznato, postoji samo jedna kopija iz ranije produkcije koja se neće nikada prodavati.

Mnogi su bili iznenađeni da je Mariov kertridž, koji je prodavan u milionima primeraka, kupljen za toliko veliku sumu.

Izvor: BBC

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo