...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Vredi pročitati: Napoleon

01.05.2016.

Ovog puta preporuka za čitanje vam dolazi od Dušana Mladenovića, glavnog urednika Veselog četvrtka. Ova izdavačka kuća je na naše kioske vratila Alana Forda, Zagora, Dilana Doga i ostalu ekipu Serđa Bonelija, ali nam donose i nove strip junake sa kojima nismo imali prilikeda se bolje upoznamo. Jedan od njih je i Napoleon, čije avanture možete da pratite na svaka tri meseca.

.

Prvi broj stripa Napoleon u Srbiji je objavljen 1998. godine pod okriljem izdavačke kuće Maverick. Na žalost, nastavak nikada nije dospeo do naše publike, a redakcija Veselog četvrtka se potrudila da ispravi tu nepravdu. Sada možete uživati u Napoleonovim dogodovštinama od početka, konkretno od epizode "Stakleno oko".

"Napoleon je strip koji može da vam se svidi pre svega zato što je verovatno najmoderniji od svih izdanja koje objavljujemo. Možemo ga nazvati mlađim bratom Dilana Doga i njegov autor je Karlo Ambrozini. On se proslavio upravo po kreiranju uspešnih epizoda Dilana Doga, pa je tako i odlučio da napravi svoj psihodelični krimi serijal gde se ne zna gde počinje java, a san se završava. Ne znamo ni da li se glavni junak zove Napoleon ili je lud pa je izmislio svoje ime ili mu se sve to zaista dešava", kaže Dušan.

napoleon2 jpg

"Mlađi brat" Dilana Doga doživeo je veliki uspeh u Italiji uprkos tome što je prvobitno bio zamišljen kao mini serija od osam brojeva. Napoleon je brzo je postao miljenik publike, ali i samog Serđa Bonelija, pa je tako na kraju objavljeno 54 epizode koje vrve od nadrealnih prizora i čitaoce intrigiraju pričom o glavnom junaku čiji identitet nije potpuno jasan.

"Njemu se priviđaju tri lika koja mu govore šta treba ili šta ne treba da radi i svađa se sa njima. Bori se sa svojom tragičnom prošlošću i pokušava usput, u pauzi između vođenja hotela u Švajcarskoj da rešava neke kriminalističke slučajeve", otkriva nam Dušan.

napoleon3 jpg

A sada, pravac na kioske po Napoleona! Samo, nemojte baš prebrzo da ga pročitate, ipak novi broj izlazi tek za tri meseca.

S.B.

Možda te još zanima:

.

Uvek će biti novih epizoda!

Pre više od deset godina u Srbiji se pojavila izdavačka kuća "Veseli četvrtak" koja je strip posle preduge pauze ponovo…

.

Strip se polako ali sigurno vraća

Izdavačka kuća "Veseli četvrtak" već osam godina donosi na naše kioske avanture Dilana Doga, Zagora, Teksa Vilera, Martija Misterije i…

.

The Witcher: Prehajpovana zabava za fanove

Žanr: Epska fantastika Stars: Henri Kavil, Freja Alan, Anja Čalotra Režija: Alik Sakharov, Šarlot Brendstrum, Aleks Garsia Lopez, Mark Jobst

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. januara

Dosta odmaranja, doček nas čeka!

.

Jojo Rabbit: Nacizam kao zlo vredno podsmeha i suza

Žanr: Komedija, drama Kreator: Taika Vaititi Uloge: Roman Grifin Dejvis, Taika Vaititi, Skarlet Johanson, Sem Rokvel

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. januara

Mali predah od starih i priprema za nova slavlja.  

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo