.
Trenutno
Music mix
Kultura / Strip

Vredi pročitati: Napoleon

01.05.2016.

Ovog puta preporuka za čitanje vam dolazi od Dušana Mladenovića, glavnog urednika Veselog četvrtka. Ova izdavačka kuća je na naše kioske vratila Alana Forda, Zagora, Dilana Doga i ostalu ekipu Serđa Bonelija, ali nam donose i nove strip junake sa kojima nismo imali prilikeda se bolje upoznamo. Jedan od njih je i Napoleon, čije avanture možete da pratite na svaka tri meseca.

.

Prvi broj stripa Napoleon u Srbiji je objavljen 1998. godine pod okriljem izdavačke kuće Maverick. Na žalost, nastavak nikada nije dospeo do naše publike, a redakcija Veselog četvrtka se potrudila da ispravi tu nepravdu. Sada možete uživati u Napoleonovim dogodovštinama od početka, konkretno od epizode "Stakleno oko".

"Napoleon je strip koji može da vam se svidi pre svega zato što je verovatno najmoderniji od svih izdanja koje objavljujemo. Možemo ga nazvati mlađim bratom Dilana Doga i njegov autor je Karlo Ambrozini. On se proslavio upravo po kreiranju uspešnih epizoda Dilana Doga, pa je tako i odlučio da napravi svoj psihodelični krimi serijal gde se ne zna gde počinje java, a san se završava. Ne znamo ni da li se glavni junak zove Napoleon ili je lud pa je izmislio svoje ime ili mu se sve to zaista dešava", kaže Dušan.

napoleon2 jpg

"Mlađi brat" Dilana Doga doživeo je veliki uspeh u Italiji uprkos tome što je prvobitno bio zamišljen kao mini serija od osam brojeva. Napoleon je brzo je postao miljenik publike, ali i samog Serđa Bonelija, pa je tako na kraju objavljeno 54 epizode koje vrve od nadrealnih prizora i čitaoce intrigiraju pričom o glavnom junaku čiji identitet nije potpuno jasan.

"Njemu se priviđaju tri lika koja mu govore šta treba ili šta ne treba da radi i svađa se sa njima. Bori se sa svojom tragičnom prošlošću i pokušava usput, u pauzi između vođenja hotela u Švajcarskoj da rešava neke kriminalističke slučajeve", otkriva nam Dušan.

napoleon3 jpg

A sada, pravac na kioske po Napoleona! Samo, nemojte baš prebrzo da ga pročitate, ipak novi broj izlazi tek za tri meseca.

S.B.

.
Već mesec dana u Poklon zbirci Rajka Mamuzića svake subote održavaju se besplatne strip i manga radionice. Namenjene su prvenstveno…
.
Ciklus projekcija ''Strip na filmu/ BD au Cinéma'' biće održan u medijateci Francuskog instituta, u okviru strip izložbe ''Ona…
.
Izložba strip autorki nazvana "Ona se budi/BD égalité" biće otvorena u sredu 16. januara u 19h u Francuskom institutu u Novom…
Program
Kalendar događaja
Jun 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?