...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Ubica demona: manga za smejanje, plakanje i vrištanje

13.11.2021.

"Ubica demona" ili u originalu "Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba" manga je koja je konačno dobila i srpski prevod zahvaljujući Darkwoodu. Priča koju je napisao i nacrtao Kojoharu Gotuge prati mladog Tanđira Kamadu, čija je velika želja da postane ubica demona. Njegova porodica nestala je u masakru, a sestra Nazuko doživela zlu sudbinu da postane demon.

.

To je glavni razlog zbog kojeg Tanđiro stupa u tajno društvo "Korpus ubica demona" koje se vekovima bori protiv bivših ljudi, transformisanih u bića sa ogromnom snagom i moći regeneracije. Oni umiru tek kada im odrubiš glavu posebnom vrstom mača ili ih sprži sunce. Slična sudbina čeka ih i u susretu sa otrovom jedne vrste cveta, ali ta je metoda nešto komplikovanija.  

Dolaskom u strogo tajno društvo, Tanđiro će započeti dug put do prilike da pomogne sestri i osveti smrt svoje porodice.

PRIMER DOBROG HORORA

Ova dinamična manga, za razliku od nekih drugih na koje smo navikli, zaista kreće punom parom od početka. Lepo je kada se radnja odvija lagano, čak i meditativno sporo, ali osveženje je doživeti čitanje priče koja vas sjajnom akcijom uvlači već od prvih stranica.

demonslayer2 png

Ima "Ubica demona" i melanholične i dramatične momente i negde između te dve dinamike leži njegova privlačnost. Crtež je pomalo sirov, u svakom slučaju ispod estetike koju je pokazala verno urađena istoimena anima. No, ta sirovost u umetnosti "Ubice demona" kao da je namerno stavljena nasuprot nekih od najlepših simbola o kojima govori: porodične ljubavi, komedije, intenzivnih uzbuđenja i jezivog užasa.

ZANOSAN SVET KOJI PROŽDIRU TITANI

"Ubica demona" je jedna od retkih manga priča u kojoj svako može da uživa. Na neki način idealna je za početnike u manga svetu, a u njoj će uživati i okoreli fanovi japanskog stripa. Tera na smeh, uteruje suze, uzdahe i ushićenje tokom čitanja.

demonslayer3 jpg

Ima ovaj strip i svojih mana. Jedan od problema je i nedostatak doslednosti. Neki događaji i motivi glavnih likova slabo su objašnjeni, gotovo škrto. Neke motive i razloge za delanje likova možemo nazvati plitkim i predvidljivim. Nije nam najjasnije zbog čega neki likovi doživljavaju toliko patnje i bola i jedino tumačenje koje možemo naći jeste da se bol i patnja često dešavaju iz glupih razloga. Moguće. Ipak, u ovoj priči stiče se utisak da je autor često popunjavao prostor, umesto da smišlja originalne zaplete i to se pomalo oseti.

Ipak, uzevši sve u obzir, "Ubica demona" je sasvim pristojna manga. Već prva sveska nateraće vas da gorljivo čekate sledeću i tako do kraja.

Tome u prilog ide i podatak da je prodata u više od 150 miliona primeraka, uključujući digitalne verzije, što je čini jednom od najprodavanijih manga serija ikad.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Početi iznova: od naftnog polja do Gotama

Najveći neprijatelj novog početka je strah. Najveći saveznik je nada.

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Ji Jang: Strip autorka koja je spojila Kinu i Evropu

Mlada strip autorka iz Kine Ji Jang bila je gošća "Hercegnovskog strip festivala" ovog leta. Iako ima samo 29 godina, iza sebe…

.

Zoe Torogud: umetnica koja je zadivila svet stripa

Britanka Zoe Torogud još nije napunila 25 godina, ali je svaki njen dosadašnji uradak dobio najveće ocene publike i kritike.…

.

Mladen Oljača: U Srbiji se ne živi od stripa!

Novosađanin Mladen Oljača radi kao frilens crtač, illustrator i karikaturista. Dobitnik je mnogih nagrada za strip i ilustraciju i učesnik…

.

Herceg Novi ponovo bio prestonica stripa

Sve je više strip festivala na Balkanu, ali malo koji može da se meri sa onim u Herceg Novom. Ne…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo