...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Lavirint i u njemu otac slomljenog srca

13.05.2022.

Vilijem Voren je građevinski inspektor koji, osim posla, nema mnogo motiva za život. Slomljenog srca, on kroz život ide sanjareći, sve do noći kada primi misteriozni telefonski poziv svoje ćerke Vendi koja zatraži od njega da dođe i pronađe je. Ali, Vendi je umrla pre deset godina.

.

Novi biser Džefa Lemira, koji je do nas stigao posredstvom izdavačke kuće Darkwood, ambiciozno i primetno eksperimentalno tka priču koja čitaoca zaokuplja od prve do poslednje stranice. U ovoj grafičkoj noveli mi smo vođeni Vilovim očajem i tugom. Gotovo da je možemo napipati, koliko nam se gnezdi u grlu dok čitamo ovu knjigu.

Voren će krenuti u potragu za svojom voljenom ćerkom. Izbegavajući čest kliše, Lemir Vorena ne tera da sebe krivi za ćerkinu smrt, ali ga čini još očajnijim kada mu nametne da sebe krivi što je nastavio da živi posle njenog odlaska.

maz2 jpg

Priča je dalje nadrealna, sa mitskim motivima jer Voren pokušava da pronađe centar lavirinta u čijem središtu misli da će pronaći svoju mezimicu, ne shvatajući da, u stvari, lagano ide ka centru u kojem ga čeka Minotaur ili nešto sasvim drugačije, nešto što i sam krije u srcu.

Ovo je prosta priča o ocu i ćerki, ili tačnije o ocu koji traga za pomirenjem sa sudbinom.

Vizuelno, u prvi mah, početak se ovog stripa doima kao skup škrabotina, ali ako poznajete Lemirov rad, znaćete odmah da je stilizacija njegova igra bez granica i da se neće ustručavati da crtežom prikaže najširu lepezu emocija, koliko god apstraktne bile. I emocije i skice.

Autor ne beži od ambicioznih prikaza na duplim stranicama, od flešbekova. Na drugoj strani, on nas u crtežu ne opterećuje nepotrebnim detaljima, već nas tera da se fokusiramo na vrtoglavi Vorenov pad u srce lavirinta.

maz3 jpg

"Knjiga o lavirintu" na potpuno nekonvencionalan način prikazuje prirodu tuge i gubitka, gradeći književnu misteriju dostojnu najvećih majstora žanra. Ništa u ovoj knjizi nije kao što na prvi pogled izgleda, pa ni sam spektakularan kraj.

No, tu ćete nit sami morati da pratite niz hodnike ove neverovatne priče. Samo vodite računa, "Knjiga o lavirintu" kao slogan navodi "Jedini izlaz je da kreneš unutra“. Unutra u sebe, duboko, tamo gde živi koren svih osećanja, a bes, sreća i tuga imaju isto ishodište.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo