...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Kultura / Strip

Betmen protiv Džeka Trboseka

24.02.2022.

Ako postoji superheroj koji je kao stvoren za neki steam-punk strip, onda je to svakako Betmen. Trojac crtača Minjola/Bareto/Rasel priredio nam je uzbudljivu vizuelnu avanturu koja odgovara na brojna fanovska pitanja koja počinju sa "a, šta kad bi…".

.

Gotam u viktorijansko doba je jednako zlokobno mesto, kao i onaj u savremenom. Možda je malo čađaviji, maglovitiji i prljaviji, ali ljudi koji ga čine svakako ga i u to alternativno doba cepaju tačno na pola, između dobra i zla. Serijskom ubici na tragu je Brus Vejn, sve dok se volja mračnog grada ne preokrene i za ubistva optuži Betmena. Tu kreće igra mačke i miša, igra u kojoj Mračni vitez ni izbliza nije uvek taj koji drži stvari pod kontrolom.

Viktorijansko doba i Betmen dobar su spoj. Ljubitelji epohe i našeg superjunaka dugo su se pitali kako bi on izgledao u 19. veku, kakve bi spravice krio u pojasu, kako bi gledao na svet oko sebe, kako bi izgledala njegova viktorijanska pravila, a naposle i kako bi sav taj svet reagovao na heroja pod maskom šišmiša.

gotam1 jpg

Domaćoj publici dugo je pristupačnija bila animirana filmska verzija ove priče, sve dok Fibra nije izbacila strip verziju u luksuznom pakovanju za ova naša tržišta. Ta animirana verzija je drugačija od izvornog štiva. Ubica je drugačiji, a u priču uvodi zlikovce i junake kojih u stripu nema. Setite se samo Seline Kajl, Harvija Denta i drugih.

Originalni strip građen je na drugačiji način. U stripu nije bilo previše dijaloga, nije bilo upečatljivih ženskih likova i on predstavlja jedan veoma zanimljiv pogled na Betmena u izmeštenim okolnostima, smeštenog u epohu koja je delovala dovoljno mračno da se sjajno uklopi pod njegov plašt.

Ova priča o Betmenu izašla je 1989. godine i fanovi su bili oduševljeni. U pitanju je vrlo zabavna kratka epizoda o Mračnom vitezu, ali jednokratni format kratke priče nije dozvolio ozbiljniji zaplet, što je bilo dovoljno da se ovaj strip ipak ne smatra pravim klasikom. Betmen do identiteta Džeka Trboseka dolazi prilično lako, a kraj nije ni na tragu epskog.

I tu leže glavne zamerke. Džek Trbosek je zvezda među zločincima u bliskoj istoriji. Mi ne znamo ko je on čak ni danas, kalkulacija je previše i uvek će ozbiljno golicati našu maštu. “Plinska svetla Gotama” tu maštu skoro da ne dodiruju. Bezmalo ništa iz te mračne londonske misterije nije preneto u strip.

gotam2 jpg

Sa druge strane, crtež u ovoj epizodi je maestralan. Majk Minjola je majstor da likovima i pejsažima pripiše gotske motive. Njegov Betmen je jednostavniji, a oped nekako mračniji od drugih verzija. I čitav svet koji je izgrađen oko njega u ovoj knjizi prepun je senki kojima obiluju Minjolini stripovi.

Upravo ta vizuelna komponenta garant je da ćete u ruci držati kvalitetno štivo koje je moglo biti, da bilo više volje u DC-ju, maestralno.

Petar Klaić

Tagovi

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo