...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura

Predstavljen prvi broj somborskog lista za mlade

23.02.2023.

Nedavno je predstavljen prvi broj besplatnog lista za mlade u Somboru pod nazivom "SOlist" koji se može pronaći u štampanom, ali i online izdanju. Veći deo tekstova pisali su mladi za mlade. 

.

Izvor: Facebook/ Gradska Biblioteka Karlo Bijelicki

Opština Sombor duže od 30 godina nije imala novine za mlade, od gašenja lista "Pokret" sredinom devedesetih, objašnjava glavni i odgovorni urednik "SOlista" Danilo Bogdanović. Uvidevši ovaj nedostatak članovi somborskog Centra za prevenciju, edukaciju i bezbednost odlučili su da to promene., kaže Bogdanović

"Samu ideju pokrenuo je naš Centar, a moram napomenuti da je ovaj projekat podržan od strane grada Sombora i finansiran iz Lokalnog akcionog plana za mlade za 2022. godinu. Pored akcionog plana tu su i sopstvena sredstva. Na žalost, to nam je za sada jedini deo prihoda. Nadam se da ćemo ove i narednih godina uspeti da obezbedimo sredstva da nastavimo sa izdavanjem, jer postoji velik broj mladih koji je zainteresovan da čita ovaj časopis."

Kako se uopšte rodila ideja za pokretanjem časopisa za mlade?

Mi smo generacije koje se sećaju “Pokreta” koji su pisali mladi za mlade i koji se distribuirao svuda gde su mladi provodili vreme. Prisetivši se tog perioda, shvatili smo da toga danas nema, nema časopisa koji bi u potpunosti bio posvećen mladima. Uradili smo jedno istraživanje, razgovarali sa mladima o tome da li bi oni uopšte bili zainteresovani da i oni imaju nešto takvo. Naišli smo na izvanredne rezultate. Izjasnili su se da bi zaista voleli da imaju jedan štampani časopis koji bi sadržao teme koje su njima bliske.

Kako ste došli do naziva “SOlist”?

Pored istraživanja, napravili smo i malu anketu oko samog imena lista. Nekako to "SOlist" se izdvojilo. Naziv može imati dva značenja - Somborski omladiski list i Somborski list. Time smo želeli sugerisati da je to list za mlade i o mladima.


Upravo ste pomenuli da je list za mlade. Pojam mladi je širok, na šta se to tačno odnosi?

U nekom širem smislu, su to mladi od 15 do 30 godina. Kada govorimo o onima koji su najviše zainteresovani, ali i da budemo precizniji, to su srednjoškolci i studenti sa terirotije grada Sombora i okolnih mesta koja gravitiraju ka njemu.

Svesni smo da mladi poslednjih godina radije biraju online medije, a vi ste se ipak odlučili da list bude primarno u štampanom formatu, ali se može pronaći i na internetu

Tako je. Naš list može da se pronađe i u elektronskom obliku na sajtu i fejsbuk stranici Centra, a mladi se mogu upoznati sa njegovim sadržajem jednostavnim preuzimanjem. Što se tiče štampanog izdanja, mi smo poslušali mlade koji su se izjasnili za to prilikom istraživanja. Kao što je bio i nekadašnji list "Pokret", tako je i "SOlist" u potpunosti besplatan. Trudimo se da jedan deo primeraka distribuiramo u sve naše srednje škole, na Pedagoški fakultet, studentski dom, dom učenika, a već sada se može pronaći u gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki" u Somboru.

Kada možemo da očekujemo drugi broj “SOlista” i koliko puta godišnje će ovaj časopis izlaziti?

Mi uveliko radimo na pripremi drugog broja koji bi trebalo da izađe početkom maja. Do kraja godine bi trebalo da budu objavljena još dva broja, ukoliko nam se sve kockice poklope. To će ujedno i biti  dinamika izlaženja, barem za sada u početku, tri broja godišnje.

solist druga png

Šta to sve mladi mogu da pročitaju među 24 stranice "SOlista"?

List sadrži mnoštvo rubrika. Recimo imamo Razgovor s povodom, Uspešni mladi, Slobodno vreme, Sport, Ishrana, Ekologija i Muzika. Pored toga imamo Recenzije stripova, knjiga, filmova, serija, kao i igrica. Tu su još i Enigmatika, Servisne informacije, kao i delovi u kojima objavljujemo crteže, fotografije, ilustracije, poeziju, prozu, kratke priče koje nam mladi šalju.

Kao što je to nekada bila praksa u "Pokretu", tako i u ovom slučaju pišu mladi za mlade?

Gotovo dve trećine tekstova koji se nalaze u časopisu su napisali mladi. Otvoren je stalan poziv za sve mlade koji žele da se uključe, to moram da napomenem. Drago nam je što se javljaju mladi koji nisu učestvovali u stvaranju prvog broja. Stvarno je taj broj velik, ali se ne bojimo da će nam manjkati materijala za sledeći, a i svaki naredni broj lista.

Svesni smo koliko medija ima u Srbiji, da su mladi konstantno okuženi novim informacijama. Koliko je zapravo teško pokrenuti nov mediji?

Kao i za sve, finansije su ono što je opredeljujuće. Kreativnih mladih ljudi koji žele da pišu i čitaju, zaista ne manjka, kao i tema koje ih interesuju. Mi stariji smo tu samo da im pomognemo, da ih usmerimo, te da im u principu olakšamo čitav taj posao. Novac je na žalost, opet kažem, ono što je opredeljujuće - kako zbog tiraža, tako zbog samog štampanja i mnogih drugih stvari. Zaista nije lako. Ne želim da ovo bude propaganda, ali smo imali razumevanja od nadležnih u Somboru, tako da se zaista nadamo da ćemo uspeti da izguramo ovaj list, da nastavi da izlazi i da će da zaživi. Tako bi zaista trebalo, jer mladi zaslužuju da imaju ovakav jedan medij gde mogu potpuno slobodno da iskažu svoju kreativnost i pročitaju ono što ih stvarno zanima.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd pozvao je zainteresovane da se prijave za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će biti…

.

Kako aplicirati za RYCO grantove - treninzi na Divčibarama i u Mokrinu

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) organizuje pripremne treninge za apliciranje na otvorene pozive “Omladinskog fonda za kulturu Zapadnog Balkana“, koji…

.

Seminar o mirovnim politikama "Uvod u promišljanje mira"

Omladinski centar CK13 vas poziva da se prijavite za učešće na Seminaru alternativnih politika “Uvod u promišljanje mira” koji će…

.

Uvod u održivi razvoj: besplatne radionice za mlade

Sa ciljem da mlade, ali i druge zainteresovane, upoznaju sa konceptom održivog razvoja, udruženje Zona omladine za napredak i akciju…

.

Omladinska razmena pod šatorima u Novom Bečeju

Dečiji centar Zaječar objavio je poziv na omladinsku razmenu pod šatorima, na obali Tise u Novom Bečeju.

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo