...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

"Šekspir festival" pruža šansu mladim autorima

27.06.2023.

Ovogodišnji "Šekspir festival" počinje 29. juna u Vili "Stanković" u blizini Sremskih Karlovaca. U okviru ovog, desetog po redu izdanja festivala, publika će imati priliku da pogleda osam predstava baziranih na delima legendarnog engleskog pisca.

.

Festival će 29. maja otvoriti predstava "Bogojavljenska noć", koju potpisuje mladi reditelj Ivan Vanja Alač. Ova predstava je deo programa "Moj prvi Šekspir" kroz koji su mladi autori dobili priliku da se po prvi put profesionalno susretnu sa delima engleskog pisca i sami postave komad, kaže PR festivala Jelena Lagator. 

"Ideja Nikite Milivojevića da uključi mladu ekipu dramskih umetnika je nešto što treba da zaživi narednih godina i postane deo Šekspir festivala. Od izuzetne važnosti je za mlade glumce da pre nego što izađu sa Akademije, steknu neko praktično iskustvo a ovo je idealna prilika za tako nešto. Saradnja je protekla dobro, što će publika videti", kaže naša sagovornica.

sekspirfestival2 jpg

Nikita Milivojević

Nakon premijernog izvođenja na Šekspir festivalu, ova predstava će tokom narednih sezona nastaviti svoj život u okviru redovnog repertoara Pozorišta mladih, koje je uz Akademiju umetnosti i Šekspir festival jedan od koproducenata predstave. Publiku će, tradicionalno, moći da pogleda i gostovanja nekih od najboljih međunarodnih pozorista.

"Program u petak se nastavlja gostovanjem Državnog kamernog teatra, iz Jermenije sa predstavom "Romeo i Julija". U subotu, 1. jula, to je turska pozorišna trupa Tiyatro BeReZe sa predstavom "Magbet, košmar za dvoje". U nedelju 2. jula gledaćemo predstava "Perikle" Flute teatra iz Velike Britanije, u režiji Keri Hanter. Predstava će se 3. jula u 12 sati izvoditi u verziji prilagođenoj osobama sa autizmom. U samu predstavu su uključene osobe sa autizmom, i predstava je realizovana uz pomoć specifičnih dramskih i sceni igara prilagođenih osobama sa autizmom", kaže Jelena Lagator.

Festival će, zvanično, biti zatvoren tek u oktobru, kada na scenu Srpskog narodnog pozorišta stiže francusko-britanska produkcija "Šekspir – Bah" koja publici donosi zanimljivu kombinaciju soneta poznatog britanskog pisca i muzičkih svita nemačkog kompozitora. Pored predstava, publika će ove godine moći da se podseti i prethodnih izdanja festivala kroz izložbu pozorišnih fotografija.

"Festival će pratiti i izložba fotografija 'Šekspir festival - prvih deset godina'. Biće predstavljene fotografije svih predstava koje su se igrale od prvog do devetog izdanja festivala. Autorka fotografija je Jelena Ivanović. Fotografsko beleženje predstava predstavlja jedna divnu retrospektiva svih događaja. Na početku je sve delovao kao iznenađenje jer u Novom Sadu do tada nismo imali festival koji traje na tvrđavi. Cela ideja je potekla na osnovu 'Gloub' teatra, gde se Šekspir igra na otvorenom, onako kako treba“, podseća naša sagovornica.

sekspirfestival3 jpg

Tokom trajanja festivala, za publiku će biti organizovan i autobuski prevoz, od Železničke stanice u Novom Sadu sve do vile Stanković. Da je festival pronašao put do publike pokazuje i podatak da su tokom proteklih deset godina odigrane 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta koje je pogledalo više od 20 hiljada gledalaca.

Prilog u Šekspir festivalu poslušajte u novom izdanju emisije "Pop up":

M. L.

Foto: Šekspir festival

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Pred nama je još jedan FEP

Festival ekološkog pozorišta biće održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci. Za ova četiri dana svi posetioci moći…

.

Odabrane predstave za 25. Festival ekološkog pozorišta

Tokom poslednjih mesec dana na konkurs Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade prijavilo se više od 50 pozorišta iz…

.

Otvoren konkurs za ovogodišnji FEP

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) objavio je konkurs za učešće na 24. festivalu koji će se ove…

.

U subotu sedma Noć pozorišta

U subotu 25. novembra po sedmi put će se održati međunarodna manifestacija "Noć pozorišta", u okviru međunarodne mreže European theatre…

.

Synergy priča univerzalnim jezikom

Na prvom Mеđunarodnom pozorišnom fеstivalu jеzičkih manjina ''Synergy'', u organizaciji Novosadskog pozorišta dobili smo jedninstvenu priliku da se upoznamo sa…

.

Gluma mi je pomogla da se oslobodim strahova

Muzika i gluma su dve, može se reći, komplementane umetnosti. Znamo puno glumaca koji imaju sluha ili pevača koji su…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo