.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Kultura / Pozorište

Odabrane predstave za 25. Festival ekološkog pozorišta

08.03.2019.

Tokom poslednjih mesec dana na konkurs Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade prijavilo se više od 50 pozorišta iz celog sveta, a za jubilarno izdanje FEP-a odabrano je osam predstava. 

.

Od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci videćemo predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Osnovni kriterijum za selekciju predstava bio je njihov umetnički kvalitet, kao i mogućnost izvođenja predstave u tehničkim uslovima koje Festival poseduje. Odluku ko će nastupiti na ovogodišnjem festivalu donela je selektorka Festivala, dramaturškinja Tijana Grumić. Prema njenim rečima, ono što je posebno ohrabrujuće je činjenica da se alternativna pozorišna scena za decu i mlade ne samo razvija, već vrlo često postavlja kriterijume kvaliteta. Tijana dodaje i da je odziv bio izuzetan.

"I ove, kao i prethodnih godina, sve prijavljene predstave su na razne načine ispunile naša očekivanja. Neke su odgovorile na tematski okvir koji Festival podrazumeva (zaštita životne sredine, ekologija i ekologija duha), a sve su odgovorile na možda najvažnije očekivanje ovog jubilarnog festivala, a to je – da stvaraju srcem, što smo najviše želeli, jer je emocija univerzalni jezik razumevanja u pozorištu", rekla je selektorka FEP-a.

Predstave koje su odbrane za takmičarsku selekciju 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade su "Kaštanka", u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, "Od kapljice do okeana", autorski projekat trupe Hiša otrok in umetnosti, "Kapljice" trupe La Societa dela Civeta, "Bajke za ježa teatar" Kovčeg iz Rusije, Not the right leg, u koprodukciji Tri Groša, Cirkusfere i Otvorenog pozorišta DKSG, "Jesenja igra" Slobodne scene Subotice, "S razlogom" Kazališne družine Pinklec i LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) i "Čudesni kontinenti" Nevid teatara. 

.
Akademski glumac Srpskog narodnog pozorišta Igor Pavlović već godinama svoje interesovanje i rad na polju pozorišta proširuje…
.
Proslava drugog rođendana portala "Hoću u pozorište", simbolično rođenog istog dana kada se slavi i Svetski dan pozorišta, biće…
.
Amatersko pozorište Doma kulture "Stevan Sremac" iz Crvenke gostovaće 23. marta 2019. godine u Novosadskom pozorištu sa predstavom…
Program
Kalendar događaja
Mart 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anketa

Da li biste učestvovali u akcijama prolećnog čišćenja životne sredine?