...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Odabrane predstave za 25. Festival ekološkog pozorišta

08.03.2019.

Tokom poslednjih mesec dana na konkurs Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade prijavilo se više od 50 pozorišta iz celog sveta, a za jubilarno izdanje FEP-a odabrano je osam predstava. 

.

Od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci videćemo predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Osnovni kriterijum za selekciju predstava bio je njihov umetnički kvalitet, kao i mogućnost izvođenja predstave u tehničkim uslovima koje Festival poseduje. Odluku ko će nastupiti na ovogodišnjem festivalu donela je selektorka Festivala, dramaturškinja Tijana Grumić. Prema njenim rečima, ono što je posebno ohrabrujuće je činjenica da se alternativna pozorišna scena za decu i mlade ne samo razvija, već vrlo često postavlja kriterijume kvaliteta. Tijana dodaje i da je odziv bio izuzetan.

"I ove, kao i prethodnih godina, sve prijavljene predstave su na razne načine ispunile naša očekivanja. Neke su odgovorile na tematski okvir koji Festival podrazumeva (zaštita životne sredine, ekologija i ekologija duha), a sve su odgovorile na možda najvažnije očekivanje ovog jubilarnog festivala, a to je – da stvaraju srcem, što smo najviše želeli, jer je emocija univerzalni jezik razumevanja u pozorištu", rekla je selektorka FEP-a.

Predstave koje su odbrane za takmičarsku selekciju 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade su "Kaštanka", u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, "Od kapljice do okeana", autorski projekat trupe Hiša otrok in umetnosti, "Kapljice" trupe La Societa dela Civeta, "Bajke za ježa teatar" Kovčeg iz Rusije, Not the right leg, u koprodukciji Tri Groša, Cirkusfere i Otvorenog pozorišta DKSG, "Jesenja igra" Slobodne scene Subotice, "S razlogom" Kazališne družine Pinklec i LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) i "Čudesni kontinenti" Nevid teatara. 

Možda te još zanima:

.

Ekologija duha je preduslov za zaštitu životne sredine

U Bačkoj Palanci se od 19. do 22. avgusta organizuje 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade pod nazivom…

.

Veliki koraci “manje važnog” pozorišta

Pozorište za decu i mlade se uglavnom smatra manje važnim. To je osnovni problem. Nekako je u nekom trenutku došlo…

.

Dženis Džoplin: beskompromisno svoja!

Mlada rediteljka Sonja Petrović u ponedeljak 9. marta premijerno će na Kamernu scenu Srpskog narodnog pozorišta postaviti predstavu "Ko je ubio…

.

Srcem svi vidimo isto

Razvojem tehnologije i pojavom novih, savremenijih pristupa pozorištu, retko se čuje da je neko mlad, a da se bavi pozorišnom…

.

Pred nama je još jedan FEP

Festival ekološkog pozorišta biće održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci. Za ova četiri dana svi posetioci moći…

.

Konkurs za bendove na PDF-u do 25. jula

Palanački Dunav fest raspisao je konkurs za odabir jednog benda/izvođača koji bi nastupao kao predgrupa Nikoli Pejakoviću Kolji u subotu, 24.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo