.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Pred nama je još jedan FEP

21.08.2019.

Festival ekološkog pozorišta biće održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci. Za ova četiri dana svi posetioci moći će da uživaju u velikom broju predstava, radionica za decu i mlade, ali i u koncertima.

.

Lepa vest kada je u pitanju FEP, jeste činjenica da ove godine slavi svoj 25. rođendan. Ono što je malo tužnija vest jeste da Bačka Palanka nema svoje pozorište. Upravo zbog toga značaj ovog festivala izuzetno je veliki i za samu Bačku Palanku, ali i za Vojvodinu. Kako navodi PR FEP-a Isidora Marković, predstave koje su odabrane za ovu godinu pokazuju koliko se pozorišno stvaralaštvo razvilo.

"Značaj ovog festivala je neizmerno velik, kako zbog kulture i sadržaja, tako i zbog duha koji on sa sobom nosi, što je i duh ekologije. Jako je redak spoj da na jednom istom mestu imate pozorište i zaštitu životne sredine, te da je zbog toga značajan i za Bačku Palanku, ali i za Vojvodinu" rekla je Isidora.

Onda je dodala i da je FEP odavno prešao "granice varoši", što dokazuje i međunarodna selekcija, ali i to što dobijaju sve više prijava i iz inostranstva, te da su na svetskom nivou prepoznati kao festival sa jedinstvenom tematikom.

Ove godine na konkurs se prijavilo više od 50 pozorišnih trupa, pa će posetioci moći da gledaju predstave iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, ali i jednu predstavu iz Rusije. O tome koliko je ovaj festival bitan za lokal, upitali smo i Bačkopalančane koji se izuzetno raduju novom izdanju.

fep1 jpg

U Bačkoj Palanci pozorište imamo samo kao jednu praznu zgradu, a ne kao entitet koji donosi nove priče i razrađuje maštu deci, odraslima i svima koji su zainteresovani za umetnost. Ovo je jedina alternativa koja može da posluži i na sreću i nažalost.

Radi se o kulturnom događaju, mala je sredina pa nema prostora za velike događaje. Pokreće i mlade i decu i širi se pozitivni duh i stvaralačka atmosfera.

Ja sam odrasla takođe u jednom malom gradu i znam koliko je nekom detetu bitno kada se dešava nešto lepo i zanimljivo. Bilo koji vid kulture koji deca mogu da dobiju je sjajan.

To je jedna od retkih prilika da se u našem gradu ljudi susretnu sa nekim kulturnim dešavanjem. Donose kvalitetne predstave, dobre radionice. Mislim da je to što stvaraju i način na koji stvaraju jako važno, ne samo za male nego i za velike gradove.

Ove godine festival se održava u Slovačkom domu. Na ovu promenu takođe je uticao nedostatak pozorišta, te tako ekipa iz FEP-a nema stalno mesto u kom može da se skući.

"Četvrt veka festivala i četvrt veka kako mi nemamo svoj dom, svoju kuću i kako se tražimo. Kako Bačka Palanka nema pozorište, što je i jedan od razloga postojanja našeg festivala, da ukažemo na važnost pozorišnog stvaralašta i kulture u našem gradu, nemamo ni gde da se skućimo i da održavamo festival, tako da su ove godine naši domaćini u Slovačkom domu", kaže Isidora.

Da Festival ekološkog pozorišta svoj 25. rođendan planira da proslavi u velikom stilu, potvrđuje i saradnja sa Palanačkim Dunav festom, te će posetioci tako ove godine moći da pogledaju i revijalni, odnosno koncertni deo pod nazivom "PDFep."

pdfep jpg

"Palanački Dunav fest postoji tri godine, ali smo mi jedni druge prepoznali kao jedne od retkih koji se bave alternativnim stvaralaštvom i negovanjem kulture u Bačkoj Palanci, tako da smo se spojli i napravili PDFEP. On će biti održan ispred sportske hale Tikvara i pripremili smo zaista bogat muzički progam, možda i najjaču muzičku postavku do sada u Bačkoj Palanci", objašnjava Isidora.

Među izvođačima koji će proslaviti FEP-ov 25. rođendan, ali i prvi rođendan mini festivala pod nazivom PDFEP jesu Kolja, Buč Kesidi, Ljubičice i Stereo Banana.

Ulaz na Festival ekološkog pozorišta do sada se naplaćivao kroz donaciju čepova, dok je do sada u pitanju program "Doniraj ili recikliraj". Ovo znači da ukoliko nemate tih 10 čepova, cena ulaznice iznosiće 100 dinara. Kada je u pitanju PDFep, ulaz za prvo veče biće besplatan za sve posetioce, dok je komplet za petak i subotu 900 dinara.

M. M.

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?