.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Pozorište

Odlični "OFF" zatvara sezonu u "Sinhazu"

13.06.2016.

Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz zatvara sezonu 17. juna u 19 sati predstavom "Off - prevazilaženje granica", prema tekstu Katalin Ladik i ispovestima glumaca koji igraju u predstavi. O odličnoj predstavi koju potpisuje Zoltan Puškaš O radio je već pisao nakon premijere i toplo vam je preporučujemo.

.

Novosadsko pozorište u ovoj sezoni imalo je šest premijera: "Karneval" u režiji Sorina Militarua, "Gupi" u režiji Đerđa Hernjaka, "Piaf marche" u režiji Kinge Mezei, "Mali princ" u režiji Margarete Taboroši, "Kovači" u režiji Ljuboslava Majere i pomenuti "Off" u režiji Zoltana Puškaša.

Pozorište je gostovalo na nekoliko festivala. "Pijani proces" izveden je na Festivalu profesionalnih pozorišta u Somboru, "Ban Bank" na Sedmom dramskom festivalu u Odorheju Sekujeskuu/Rumunija i subotičkom Dezireu, gde je takođe igrana i "Neoplanta". Na Sterijinom pozorju s velikim uspehom izveden je koprodukcijski "Violinista na krovu", koji je dobio četiri Sterijine nagrade, a "Gupi" na mađarskom sterijanskom ekvivalentu – pečujskom POST-u. Do kraja sezone "Pjaf" putuje u Kišvardu na Festival mađarskih vangraničnih pozorišta te u julu u Čortanovce na tamošnji letnji festival.

Tokom sezone, Sinhaz je sa "Pjaf" gostovao u budimpeštanskoj Taliji, Beogradu (Bitef teatar) i Targu Murešu. "Neoplanta" je gostovala u Beogradu (Bitef teatar) i Targu Murešu. Do kraja sezone ova predstava ide na 23. Primorski festival u Kopar/Slovenija. "Violinista na krovu" gostovao je u Beogradu (Sava centar) a ansambl je obišao i gotovo sve scene u manjim vojvođanskim mestima. Najviše su gostovali "Neusatzer kabare" i "Neoplanta". Stalnu scenu imali su u Temerinu gde su izvedene gotovo sve njihove predstave.

Ove sezone, između ostalih, ugostili su Bitef teatar, pozorišta iz Egera, Šoprana i Pirota, kolege iz senćanskog Mađarskog kamernog pozorišta, NP Subotica, "Deže Kostolanjija" kao i studentske ispitne predstave. U dva hola Novosadskog pozorišta priređeno je nekoliko zanimljivih izložbi: predstavili su se Ema Pešti, deca su crtala Božić a radove su prikazali i studenti Departmana scenskog dizajna Univerziteta u Novom Sadu. Imali su i dve izuzetne promocije knjiga, Lazara Ristovskog – "Jednostavne priče" i Lazara Džamića, s kojim smo uradili intervju, – "Čaj od šljiva".

Silvija Križan dobila je nagradu Udruženja mađarskih kritičara, proslavili su 50. izvođenje predstave "Neoplanta", dobili smo zahvalnicu Gradske bibioteke za saradnju, proslavili su 42. rođendan nizom gostovanja u kući i ove upriličili Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca. Đačka scena "Šarene iskrice" obeležila je 20 godina rada predstavom "(Pre)obražaj". Krajem maja u pozorištu su počele probe na autorskom projektu Harisa Pašovića, takođe intervjuisanog, "Za šta biste dali svoj život?" čija će novosadska premijera biti 27. juna.

I.M.


.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Razvojem tehnologije i pojavom novih, savremenijih pristupa pozorištu, retko se čuje da je neko mlad, a da se bavi pozorišnom i…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?