.
Trenutno
Danube Streamwaves Live
 Dušan Majkić i Predrag Novković
Kultura / Pozorište

Igra ideja i sudbina u Fabrici

11.07.2016.

Novosadska pretpremijera predstave "Za šta biste dali svoj život?" sinoć je dotakla i oduševila ispunjenu salu Farbike Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

.

Autorski projekat reditelja Harisa Pašovića, s kojim smo tim povodom u junu uradili intervju, publiku je osvojio ogoljenim i srčanim nastupom glumaca i glumica iz Pozorišta promena, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz.

Koprodukcijski projekat nastao je na novosadskoj Akademiji umetnosti tokom rada na teatarskim portretima ljudi koji su dali život za svoju ideju, kada je autor pitao glumce u klasi Borisa Isakovića rečenicu iz naslova dela. Sučeljavanje različitih ljudskih sudbina, nekada suprotstavljenih ideala i uverenja poslužila je kao nova izražajna forma za mlade aktere koji nam se ne obraćaju kao osobe, već IP adrese u vremenu, kako kaže Pašović, "sveopšte komunikacije".

ni1 jpg

Hrabra i energična priča o našim identitetima i prapitanju svih pitanja, publici prilazi na svež i moderan način. Iako namerno izvedena kao deo intelektualnog teatra u povoju, predstava "Za šta biste dali svoj život?" nije rezervisana za pozorišne eksperte, već svakog od nas željnog da se preispita na ovakav način. Nezavršena priča od krvi i mesa, utemeljna na činjenicama, gotovo da je obavezna za sluđene i povređene ljude na brdovitom Balkanu.

Igraju: Katarina Bradonjić, Amar Čustović, Lana Delić, Fedor Đorović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Miloš Lazić, Peđa Marjanović, Mina Pavlica, Dražen Pavlović, Gabor Pongo, Mia Simonović, Ema Stojanović, Marko Vasiljević, Dušan Vukašinović i Nikola Živanović.

Igor Mihaljević

.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Razvojem tehnologije i pojavom novih, savremenijih pristupa pozorištu, retko se čuje da je neko mlad, a da se bavi pozorišnom i…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?