...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Hardcore bez predrasuda

12.02.2019.

Hardcore je više od muzike. O tome najbolje svedoči nedavno objavljena kompilacija "Hardcore Novi Sad 2019", koja je pre nekoliko dana promovisana u Klubu kulture "Crna ovca." Na ovoj kompilaciji našlo se 14 žanrovski različitih, ali po načinu razmišljanja, gotovo istih bendova.

.

foto: Mihajlo Zorić

Upravo iz tog razloga, nikoga i ne čudi što se na hardcore kompilaciji može čuti gotovo sve - street punk oi, elementi treš metala, ali i akustične gitare, a sve to spojeno tako da svakom tipu predrasuda nema mesta. Ključ ove povezanosti jeste kreativni rad, kritička svest i samokritičnost.

S obzirom na to da je prethodna ovakva kompilacija objavljena još 2012. godine, Igor Todorović Zgro iz Studentskog kulturnog centra Novi Sad kaže da su odlučili da pomognu mladim bendovima, koji do sada nisu imali prilike da svoja demo izdanja negde objave. Kako je rekao, kompilacija je bitna jer većina bendova na njoj debituje.

promo3 jpg

"Ovog puta mi je bilo najlakše za organizaciju. U kontaktu smo sa svim bendovima koji su se našli na kompilaciji, manje više ti ljudi dolaze redovno na svirke, svi se međusobono znaju i drže. Na predlog ekipe iz Rebuild Collectiva, SKCNS je objavio novu kompilaciju bendova. Na jedan mejl i jedan poziv na 15 adresa svi su se odazvali. Dali smo otprilike rok, bez ikakve presije i tenzije da to bude prvi novembar. Mene je iznenadilo da je od 14 bendova na kompilaciji, čak 12 poslalo sve što je traženo i pre prvog novembra" kaže Zgro.

Bendovi čije su se pesme našle na ovom disku su Flinch, Ground zero, Still bleeding, FYN, Inside out ncXns, Vršnjačko nasilje, Artio, Become as one, Kobb, Sex or suicide, First flame, Niyazov, War engine i See it my way.

Ono što se članovima bendova najviše dopada jeste postojanje diverziteta i izostanak predrasuda. Složni su u tome da je potpuno nebitno koliko se sami žanrovi razlikuju, dokle god unutar ekipa postoje solidarnost, podrška i druženje.

Svako ko pravi muziku zna da iz njega izlazi nešto što je njegov afinitet i ne mora to da znači da treba da bude striktno jedan žanr – Become as one.

Velika mi je čast što smo se našli na ovoj kompilaciji jer smo jedini akustični bend koji se nalazi na njoj – See it my way.

Sve više bendova se druži, iz raznih grana, od akustike preko mog benda koji je treš metal. Posebno mi je drago da smo svi zapravo jedna ekipa, a mislim da ova kompilacija baš to i znači – War engine.

promo2 jpg

Sastavni deo hardkora su socijalna svest i ljudska prava, dok se nešto kasnije to prošlirilo i na prava životinja i na ekološku svest. Ekipa Rebuild Collective pokušava ove ideje da približi i novosadskim klincima, da se subkultura, kako kažu, ne bi svela samo na vašarsku manifestaciju. Bojan Šovljanski smatra da ovakav tip edukacije ponekad nije baš najlakša stvar.

"Možda je teško zainteresovati mlade i okupiti ih, odvojiti ih od socijalnih medija. Oni su spremni da podržavaju pritiskom na klik, ali kada treba iz pasivnog da se uključe u aktivno, u scenu, u stvaralaštvo, to je taj momenat koji je težak. Svi oni to vole, ali kada treba aktivno da učestvuju onda dolazi do problema i lenjosti i ušuškanosti", objašnjava Šovljanski.

Prema njegovim rečima, način ipak postoji. Kako kaže, potrebno je da se svi držimo zajedno i trudimo se da zajedničkim snagama proširimo ideje i pomognemo mladim ljudima da prepoznaju kvaitet, da se okrenu kreativnom radu, kritičkoj svesti i samokritičnosti u ranom dobu, kada se još razvijaju.

Iako aktiviranje mladih često ume da bude teško, to nikako ne znači da bilo ko od nas sa tim treba da prestane. Rebuild ekipa šalje odličnu poruku za kraj:

"Bitno je da sve generacije komuniciraju, da se drže zajedno i da ne dozvole sujeti i egoizmu da prevali i da ih podeli."

Miljana Milekić

Možda te još zanima:

.

Jesmo li zaboravili da se družimo?

Podaci za seminarski, kupovina karata za koncert, socijalna interakcija sa ljudima... Skoro sve što nam je potrebno, zahvaljujući internetu udaljeno…

.

Za pokretanje posla ključni su ideja, priča i hrabrost

Svaki pokušaj da se pokrene sopstveni biznis, bez obzira radi li se o proizvodnji, poljoprivredi ili pružanju usluga, zahteva dosta…

.

Festival podvodnog filma

Treći festival kratkog podvodnog filma "NEČUJNO 3", biće održan 18. i 19. oktobra 2015. godine u organizaciji Asocijacije Ronilačkih Intruktora…

.

Nove Brazde za novu scenu

Treće izdanje underground festivala "Make Vojvodina Emo Again" u organizaciji Rebuild kolektiva, biće održano 3. februara u Crnoj Kući. Uz…

.

Ignite: Prvo pismo iz inostranstva, stiglo nam je 1995. iz Novog Sada

Kalifornijski melodik hardkor bend Ignite nastupa prvog dana EXIT- a na Explosive Stage-u. Iza njih su višedecenijska karijera, sedam studijskih…

.

Mini Zlo fest humanitarnog karaktera

Zagrevanje za šesti Zlo fest najavljeno je za petak 10. februar u CK 13. Ovaj događaj će imati humantitarni karakter…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo