...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Kultura

NS ima šansu da postane Evropska prestonica kulture

20.05.2015.

Dvodnevna konferencija "Kreativna ekonomija i razvoj 2021" održana je u Kulturnom centru Novog Sada, gde su učesnici panela upoznali Novosađane sa prednostima titule Evropske prestonice kulture.

.

Drugi dan konferencije otvorili su Peter Langer, direktor Evropske dunavske akademije u Ulmu u Nemačkoj i Marton Meheš, umetnički direktor projekta "Pečuj 2010" u Mađarskoj.

Langer je istakao da je Novi Sad idealan kandidat za Evropsku prestonicu kulture zbog svoje multikultularnosti, koja je karakteristična za dunavsku regiju.

"Novi Sad je savršena platforma za razvoj kulture i u njemu postoji širok spektar šansi. Ovo je zato što je, sa jedne strane, čitava dunavska regija kulturno i istorijski povezana, ali istovremeno, Novi Sad je jedinstven zbog raznovrsnosti jezika koji se oficijelno govore u Vojvodini."

Meheš je objasnio da je ovaj dugoročni projekat vrlo težak za izvođenje, ali je najbitnije da ljudi koji učestvuju u njemu veruju da je ostvariv. On kaže da postati prestonica kulture nije samo titula, nego zalog, a ponos dolazi posle. Takođe, prilično je siguran da će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture.

"Morate vredno da radite na ovom projektu da biste uspeli, pritom se konstantno boreći za pažnju građana, medija i političara. Osim toga, iskustvo Evropske prestonice kulture mora biti vrlo lično", rekao je.

Dobijanjem laskave titule Novi Sad bi razvio lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, osnažio institucije kulture, obnovio kulturnog nasleđa i ojačao kulturne participacije.

S.B.

Možda te još zanima:

.

Suba od Jugoslavije do Brazila

U okviru velikog finala Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga? Evropa, u novosadskom Kreatvnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5)…

.

"Zastave budućnosti" od 28. do 30. aprila u Novom Sadu

Gotovo 200 mladih umetnika i umetnica iz oko 20 zemalja, od 28. do 30. aprila, pojaviće se u novosadskom Kreativnom…

.

EPK u naredna dva meseca organizuje programe za decu i mlade

Tokom aprila i maja programi "Škole budućnosti", "Zastave budućnosti" i "Bajke budućnosti", sa 460 umetnika iz 30 zemalja, predstaviće se kroz…

.

Cirkus za moderno doba

Da se cirkuska umetnost razvija iz godine u godinu dokaz je i nastup Beta cirkusa proteklog vikenda u okviru programa…

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. januara

Nadamo se da ste uspeli malo da se odmorite tokom praznika, jer vas ove nedelje očekuje gomila događaja u okviru…

.

Izložba koja želi da prikaže neku drugačiju Evropu

Nedavno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nedavno je otvorena izložba pod nazivom "Evrovizion: Crossing stories and spaces". Izložba se…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo