...
ORADIO UŽIVO

Kultura

Nedeljni vodič od 10. do 16. januara

10.01.2022.

Nadamo se da ste uspeli malo da se odmorite tokom praznika, jer vas ove nedelje očekuje gomila događaja u okviru "Dočeka 7530", kada Novi Sad zvanično postaje evropska prestonica kulture.

.

Ponedeljak, 10. januar 

U okviru ciklusa "Antologija filma" u Zenit booksu vas očekuje projekcija ostvarenja "Meš" režisera Roberta Altmana. Prvobitno, radnja filma je trebalo da se odnosi na Vijetnamski rat koji je bio u toku, zatim na neimonovani rat, ali se reditelj u poslednjem trenutku odlučio da film smesti u Korejski rat.
Fantastične glumačke sposobnosti Donalda Saterlenda i Eliota Gulda, koji će u narednih nekoliko godina postati zaštitno lice Altmanovih filmova, dolaze do izražaja u ovom filmu, kao i pregršt sjajnih sporednih uloga koje čine "Meš" jednom od najvećih komedija Novog Holivuda. Početak je u 19.30.

Utorak, 11. januar 

Za utorak nismo uspeli da pronađemo nešto zanimljivo. Kao i uvek, predlažemo odlazak u pozorište ili bioskop, a tu je i Oradio. 

Sreda, 12. januar 

Grupa Glib svira u Graffitima. Oni će predstaviti dupli album "Blue collar elite escort motel" koji je izašao prošle godine. Pobrao je odlične kritike u regionu, a uskoro se očekuje i vinilno izdanje. Početak je u 20 časova. 

Dragon's Fuel nastupa u dvorištu hotela Vojvodina. Dragon’s Fuel je kvartet, sastavljen od iskusnih muzičara i živopisnih karaktera. Sastav čine kompozitor i multiinstrumentalista Lav Kovač, basista Marko Čurčić i dvojica saksofonista Vojislav Savkov i Predrag Okiljević. Svoju muziku opisuju kao Novosadsku soničnu misu, panonske trans-ritmove, iskustva iz Meksika, hladni i plamteći džez, Istok, Zapad i planete, Univerzum, Mikroverzum i sadašnji trenutak. Početak je u 17 časova.

Zbogom Brus Li Sviraju kod New Norka, u prolazu iz Poštanske ulice. Grupa Zbogom Brus Li kombinuje pank i rok sa vojvođanskom etno muzikom, dobijajući jedinstveni muzički stil koji bend opisuje kao "pankburaška muzika". Njihov jedinstveni zvuk je kombinacija klasične pank rok muzike i tradicionalne muzike iz Vojvodine, koji članovi benda dobijaju tako što sviraju klasične rok instrumente (gitara i bubanj), zajedno sa tradicionalnim vojvođanskim duetom (begeš –tradicionalni vojvođanski kontrabas i tambura). Početak je u 17 časova.

Atheist Rap nastupa u centru Novog Sada (Zmaj Jovina, kod Telenora). Bend je osnovan 1989. godine, a debitantski album "Maori i crni Gonzales" izašao je 1993. godine. Pesme "Varburg limuzina" i "Blu trabant" plasirale su ovaj bend na vrhove skoro svih top-lista u bivšoj Jugoslaviji. Danas iza sebe imaju osam studijskih albuma, od kojih je poslednji "JBT POP" izdat 2019. godine. Početak je u 17 časova.

Gift svira na Ribljoj pijaci (kod Špajza 137). Gift čini ekipa posvećenih umetnika, koji redovno nastupaju širom regiona. Grupa je osnovana 1990. godine, kada su odlučili da se bave "kaveringom". Na taj način bend je postigao lokalnu a zatim i regionalnu popularnost, svirajući pesme bendova i izvođača kao što su: Suede, Pulp, Blur, Radiohead, Placebo, Bowie, Depeche Mode i mnogi drugi.

UV bend nastupa na Bulevaru Mihajla Pupina, u prolazu između knjižare Bulevar Buks i DDOR-a. UV je autorski bend iz Novog Sada koji čine Igor Sakač (gitara, vokal), Petar Banjac (bubnjevi, vokal) i Filip Grubač (bas gitara). "UV" je inače skraćenica od "Uvertira" – benda čiji su članovi nekada bili ova trojica momaka. Početak je u 18 časova.

Šinobusi nastupaju u dvorištu hotela Vojvodina. Šinobusi na muzičkoj sceni postoje pune dve decenije. Bend je isprva funkcionisao kao akustični trio, krajem 2002. godine priključila se ritam sekcija, a akustične gitare zamenili su električnim. Do sada su objavili pet autorskih albuma i odsvirali više od 500 koncerata u klubovima i na festivalima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Švajcarskoj.

Stefan i akustični gadovi sviraju kod New Norka. Stefan i akustični gadovi prvu svirku imali su 2016. na Festivalu uličnih svirača. Kroz isključivo autorski repertoar bave se svakodnevnim,  zaboravljenim pitanjima, slučajnostima i problemima današnjice. Inspiraciju za pesme traže u zapostavljenim temama, koje zaslužuju da se na njih skrene pažnja, kroz jedinstven umetnički izraz. Svoje svirke nazivaju kabareima jer sadrže scenski izraz. Narativni delovi između pesama, stalna interakcija sa publikom i koreografije daju svakoj svirci ovog benda i pozorišnu formu. Početak je u 18 časova.

Akustični ansambl KLO klo nastupa u podzemnom prolazu kod pošte. KLO klo čine vokalistkinja Vanja Manić-Matić, harmonikaš Lazar Novkov, kontrabasista Ervin Malina, perkusionista Ištvan Čik i Predrag Đurić koji svira akustičnu gitaru. Početak je u 18 časova.

Novosadski kaver bend Plavi ptičić održava koncert u Zmaj Jovinoj kod Telenora. Ovaj bend čine članovi kultnih sastava Partibrejkers, Veliki prezir, Atheist Rap i Anton i Hevi Hipi Bejbi, koji uspešno čuvaju duh šezdesetih godina prošlog veka, kao najlepše epohe rokenrola i pop kulture uopšte. Početak je u 18 časova.

Josip A Lisac svira na Ribljoj pijaci. Bend je nastao 2009. godine. Kao inicijator ideje, pevač, tekstopisac i kompozitor većine pesama postavlja se Vedran Ferizović, dok bend potpisuje sve aranžmane. JAL okuplja muzičare različitih sviračkih stilova i afiniteta, te se njihova muzika ne može ukrotiti nekim od poznatih pravaca rokenrola, no ipak najveći deo stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove. Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 13. januar 

Stray Dogg nastupa u Bulvar booksu. Bend je osnovan 2011, a za prethodnoh deset godina izdali su četiri albuma, ostvarili saradnju sa priznatim svetskim imenima Devendra Banhartom i Lisom Hanigan, proputovali Evropu na više od deset turneja i prikupili široku publiku, što ih čini jednim od naših najslušanijih bendova na svetskom nivou. Poslednji album iz 2018. "Look At The Moon" nominovan je za najbolji album u Evropi od strane nezavisnih izdavača za nagradu IMPALA. Cena karte je 600 dinara i možete je kupiti u knjižari. Početak je u 18.30.

Lost Propellors sviraju u Gerili. Jedan od najlegendarnijih SKA sastava posle više od dve godine ponovo će nastupiti u Gerili. Organizatori nisu naveli cenu karte. Početak je u 18 časova.

Žurka "Svi u Disko" vas očekuje u PUBeraju. Za dobru atmosferu će se pobrinuti DJ Iron i DJ Goce. DJ Iron je poznat lokalnoj i široj publici po neprikosnovenoj ljubavi prema muzici i pucketanju gramofonske igle. Selekciju muzičkih numera iz svih zapamćenih epoha vrši pažljivo i toliko skladno, da publika sa lakoćom putuje kroz vreme. Od soula, funka, duba, hip hopa do drugih egzotičnijih žanrova, DJ Iron iz seta u set muzički edukuje sebe i svoju publiku. DJ Goce je veliki poznavalac hip hop subkulture i producent. Od 2017. godine organizuje konvenciju vinila u Skoplju, koja je najveći događaj tog tipa u regionu. Početak je u 20 časova.

Vladimir Ivković i Schwabe vrte u klubu Tunnel. Prisutni na beogradskoj sceni od samih početaka, svaki je na svoj način izgradio zvuk i legacy, a opet uspevaju da zadrže svežinu idući u korak sa vremenom. Njihova esencija je muzika, a trenutak je sada. Prošlost ostaje tamo gde treba. Početak je u 23. Upad pre ponoći je 500 dinara, a nakon toga 700.

Van Gogh svira na Novosadskom sajmu. Posle tri decenije i 20 albuma, mnogobrojnih nagrada, među kojima je MTV nagrada za najbolje izvođače, Van Gogh je spreman da ponovo oduševi Novi Sad legendarnim rok hitovima. Ulaznica je 1.000 dinara, a početak u 22 časa.

Jimi Tenor nastupa u Újvidéki Színházu. Vizionar džeza, čovek koji je u džez utkao elemente elektronske muzike, soula i funka, prvi put dolazi u Novi Sad na Doček 7530. Tarantino u svetu melodije, simbol andergraunda, donosi zvuke digitalne muzike u Novosadsko pozorište Újvidéki Színház. Ulaznica je 1.200 dinara, a početak u 22 časa.

Džez pijanista Matija Dedić svira u Eđšegu. Hrvatski muzičar iz porodice čuvenih umetnika Arsena Dedića i Gabi Novak, proslavio se kao kompozitor televizijske i pozorišne muzike, ali i kao solo izvođač na koncertima širom Evrope i Amerike. Karta je 900 dinara, a početak u 22 časa.

Bojana Vunturišević nastupa u Svilari. Doček srpske Nove godine donosi Bojanine gorko-slatke zvuke sa neponovljivim tekstovima koji se tiču svih nas. Upad je 800 dinara, a početak u 21.30.

Najpriznatiji predstavnici srpske world music scene u svetu, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, nastupaju u amfiteatru NIS-a. Zahvaljujući njima, autentična balkanska muzika stigla je do Rima, Sao Paola, Vašingtona, Toronta… Ulaznica je 1.200 dinara, a početak u 18.30.

Damir Urban nastupa u Reformatorskoj hrišćanskoj crkvi. Jedan od izvođača koji je obeležio hrvatsku rok i alternativnu scenu, do danas je ostao jedan od omiljenih muzičara iz susedne zemlje i rado viđen gost u Novom Sadu. Reformatorska crkva biće jedinstvena pozornica za vlasnika hitova kao što su "Ostavljam te samu", "Moja voda", "Nitko osim nas" i mnogih drugih. Ulaz je 1.200 dinara, a početak u 23 časa.

Najaktuelniji svetski drum n bass sastav Rudimental dolazi u SKCNS Fabriku. Privlačni ritmovi, višemilionski pregledi na YouTube-u, ali i saradnje sa najpoznatijim svetskim izvođačima kao što su John Newman, Emeli Sande, Major Lazer i Ed Sheeran, učinili su Rudimental jednim od najtraženijih sastava savremene svetske scene. Upad je 1500 dinara, a početak u 23.

Šlagvort svira u Peru. Šlagvort je novosadski vokalno-instrumentalni sastav čiji su članovi mladi glumci Pozorišta mladih kao i iskusni novosadski muzičari. Izvode muziku iz poznatih domaćih i stranih filmskih ostvarenja. Od filmova poput "Lion King", "James Bond", "Hair", "Moulin Rouge!” do "Balkan ekspres", "Nacionalna klasa", "Toma"... Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Tam i Zicer Inc. nastupaju u KC Labu. Kantautorka Tamara Popović Tam uzbudljivo je osveženje na muzičkoj sceni, a njena muzika može se svrstati u kategorije undergraund ili dream popa. Na njeno stvaralaštvo uticali su i utiču rep, RnB, trep, progresivni metal i džez. Zanimljivo je što se ne prepušta konkretnom pravcu, već istražuje i izražava se kroz žanr i zvuk koji joj je u datom trenutku primamljiv i pogodan za temu o kojoj piše. Zicer lnc. za sebe kažu da su oskudna hip hop korporacija i solidan boi bend koji oko sebe okuplja najveće talente hip hop, RnB i trep scene najrazličitijih stilova i pristupa ovim žanrovima. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Najbolji klarinetista sveta Andreas Ottensame nastupa u Gradskoj kući. Osvojio je publiku i kritičare virtuoznošću i žanrovskom raznolikošću, a sada je spreman da uveliča proslavu godine titule Evropske prestonice kulture. Ulaznica je 1000 dinara, a početak u 22 časa.

Američka umetnica Chrystabell doneće zavodljive zvuke dreamy popa i senzualnog sintvejva u katedralu. Njenu umetnost i stil nastupanja porede sa muzičkim legendama poput Nika Kejva, Kejt Buš i Dejvida Bouvija. Ovom prilikom promovisaće novi album "Midnight Star". Ulaz je 1900 dinara, a početak u 21.30.

Dobitnica Zlatnog globusa i kraljica fada Carminho nastupa u SNP-u. Marija do Karmo Karvaljo Rebelo de Andrade, poznatija kao Carminho, dolazi iz Lisabona i spada u najtalentovanije i najinovativnije fado pevačice svoje generacije. Njen eklektičan rad predstavlja nasleđe tradicionalnog i savremenog fada. Ulaznica je 1.500 dinara, a početak u 21.30.

Petak, 14. januar 

Plesna žurka Faith Connect vas očekuje u Zenit booksu. Ako volite bachatu, kizombu i salsu ovo je prava žureza za vas. Za dobru muziku pobrinuće se DJ Pro, DJ Z i DJ Edu. Upad je 200 dinara, a početak u 15 časova.

U KC Labu vas očekuje "Funky Discko Drive" žurka. Glavni gost večeri biće član "Chabb 'n' Chill" ekipe DJ Georg. Pored njega muziku će puštati Jim Naposhto, svestran i iskusan DJ iz Sombora, kao i Brka i Sholim.

Sebastian Schund, Luton & Šćepine vragolije nastupaju u klubu Tunnel. Sebastian Schund će vam kao i uvek prirediti filmičan set. Dok vas bude vodio kroz mračne avenije peripetije i raspleta, zaplet i kulminaciju prepustiće Lutonu i Šćepi. Upad je 500 dinara, a početak u 23.

Subota, 15. januar 

Prva Dama svetske drum n bass scene Harriet Jaxxon dolazi u K9 Station. Njen talenat su brzo prepoznali najjuticajniji drum n Bass portali kao što su UKF, DNB Arena, BBC Radio1, Rinse FM, na čijim YouTube kanalima broji svoje vrhunske mikseve i popularne pesme kao što su "The Sound", "We Gonna Do It", "Save Me From Myself" i mnoge druge. Ovo će biti njen prvi nastup, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope. Pored zvezde večeri nastupiće duo Synchronicity iz Niša i Slink iz Beograda. Cena regular karte je 999, dok VIP ulaznica iznosi 1999 dinara. Početak je u 22.30.

Huba Buba party vas očekuje u Gerili. Dođite da žvaćete huba buba žvake i igrate uz hitove 80ih, 90ih i 2000ih. Upad je 200 dinara, a početak u 21 sat.

Nedelja, 16. januar 

Posle svih ovih događaja red je da malo napravite pauzu, odmorite i spremite se za sledeću nedelju.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novogodišnji vodič

Zvanični doček u Novom Sadu organizuje se u Pograđu Petrovaradinske tvrđave gde vas očekuju tri bine i čak osam koncerata.…

.

Neda Nikolić: Tradicija u novom svetlu

Mnogo je vemena trebalo jednostavnom instrumentu koji postoji u tradiciji gotovo svakog naroda, da izađe iz senke i zauzme mesto…

.

Ne morate u Beč ili Krakov, sjajan doček je i u regionu

Poslednjih godina postalo je popularno da se za Novu godinu ode u neki evropski grad za doček. Uglavnom su to…

.

Gde ćeš za Novu?

Polako se bliži najluđa noć u godini, 31. decembar, datum kada se opraštamo od stare i dočekujemo Novu godinu. Kako…

.

Doček 7530: Zeniteum i pregršt koncerata

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru u Novom Sadu će ove godine biti posebno svečan - te večeri će glavni…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo