...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Kultura

Nedeljni vodič od 12. do 18. juna

11.06.2023.

Ove nedelje vas očekuje veći broj događaja na otvorenom, što je prava uvertira za leto koje nam uskoro stiže.

.

Ponedeljak, 12. jun 

Koncert najuspešnijih učenika završnog razreda saksofona Marka Borbelja i Luke Davidovića održava se u Eđšegu. Tokom svog muzičkog školovanja Luka i Marko su stekli zvanje dobitnika najviših priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Ovim koncertom će zaokružiti i završiti jedno poglavlje u njihovom školovanju koje će predstavljati krunu svih dosadašnjih nagrada. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova.

Izložba Jelene Vladušić pod nazivom "Pejzaži iz stomaka" otvara se u SULUV galeriji. Rad "Pejzaži iz stomaka" su beleške koje su započete u posebno osetljivom periodu života vezanom za pripreme za majčinstvo, za rađanje novog života. Projekat je iniciran kao potraga za mestom, koja dovodi do otkrića da se može biti i postati mesto samo. Nova životna uloga je i uslov novog pogleda. Ta promena perspektive je prekretnica i može se posmatrati kao neka nulta tačka sa jednom potragom koja joj prethodi i zadržavanjem na jednom intimnom mestu, otelotvorenom u malom parčetu šume pored Tise. Otvaranje je u 20 časova, a izložba može da se pogleda do 23. juna.

Solistički koncert Jefimije Šipke održava se u muzičkoj školi "Josif Marinković", u Zrenjaninu. Jefimija svira fagot, a na koncertu će izvoditi dela Francua Deviena, Malkolma Arnolda, Edvarda Elgara, Ante Grgina i drugih. Ulaz je slobodan, a početak je u 18 časova.

Utorak, 13. jun 

Koncert "Putevima tradicije" održava se u Eđšegu. Očekuje vas Mešoviti hor, Pevačka grupa, vokalni solista Slavko Našigaćin, Narodni orkestar i Dramska radionica kulturno-umetničkog društva "Svetozar Marković". Početak je u 19.30.

Koncert "Pop rok misija" održava se u kulturnoj stanici Barka. Cilj koncerta je promocija i afirmacija muzičke kulture i vrednosti pop rok muzike, kao i vraćanje tih muzičkih pravaca na novosadsku muzičku scenu. Očekuju vas pop rok kompozicije, koje su starijim generacijama poznate i rado slušane tokom prethodnih decenija. Izvođači će ove numere pokušati da približe i mlađoj novosadskoj publici, koja u današnje vreme nema često priliku da sluša kultne pop i rok pesme. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Sreda, 14. jun 

Retrospektivna izložba "Interkulturalnost" otvara se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Časopis "Interkulturalnost" kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" jedinstven po svom tematskom okviru, ima misiju podsticanja i afirmacije interkulturalne komunikacije u Vojvodini. Prvi broj objavljen je 2011. godine i od tada do danas u kreativnom timu, koji realizuje časopis, našli su se eksperti iz Srbije, Evrope i sveta. U međuvremenu, časopis je postao prepoznatljiv po svom vizuelnom identitetu, čiji je autor Dragan Jelenković. U svakom broju objavljivani su autorski foto-editorijali mladih fotografa iz celog sveta, a urednik ovih stranica u časopisu je Vladimir Pavić. Otvaranje je u 12 časova, a izložba može da se pogleda do 21. juna.

Vežbanje konverzacije na nemačkom organizuje se u CK13. Početak je u 19 časova.

Moleraj radionica na materijalu i torbama održava se u Svilari. Moleraj su nekada žene koristile za dekoraciju zidova. Na radionici će se, istim valjcima, tradicionalne šare nanositi na tekstil, koji će biti deo izložbene postavke na jesen. Moleraji će se raditi i na torbama, koje će učesnici koji su ih izradili moći da preuzmu nakon završetka izložbe. Prijava je na mejl svilara@kulturnestanice.rs, a početak je u 18 časova.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" je u Domu kulture. Spremite se za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Četvrtak, 15. jun 

Amajlija, Cvikerton, Eksploziv uz Pagonisa i Zlatka Grivu nastupaju u Fabrici u okviru koncerta za Draganu i Ivana Šimulaka. Udruženje građana Eko Momentum organizuje humanitarni koncert za prijatelje Draganu i Ivana Šimulaka, koji su nesrećnim sticajem okolnosti u junu 2022. imali saobraćajnu nesreću i ostali oboje bez leve noge. Sada im je potrebna pomoć da bi mogli da nabave proteze koje će im u velikoj meri omogućiti povratak normalnim životnim aktivnostima, ali je cena proteza takva da ih je u našim uslovima veoma teško priuštiti, stoga će sav prihod od koncerta biti usmeren za ovu namenu. Karte su u pretprodaji 1.000 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.200. Početak je u 19 časova.

Trodnevni festival vina InterFest održava se na Trgu slobode. Međunarodni festival vina InterFest ove godine proslavlja svoje jubilarno 20. izdanje. Festival promoviše porodične vinarije, koje neguju pečat podneblja i vinograda svoje regije, ali i vinarije koje su kroz ovo vreme uspele da izrastu u velika i prepoznatljiva imena na našoj i evropskoj sceni. Pored vina, predstaviće se i destilerije iz Srbije, kao i proizvođači drugih žestokih pića i likera. Kvalitetna pića, pratiće i ukusni zalogaji, pre svega različiti sirevi, suhomesnati proizvodi, ali i poznati vojvođanski kolači i peciva. Radno vreme festivala je sva tri dana od 18 do 24 časa, a ulaz je slobodan.

Tribina "Srbija pod 'bratskom' agresijom" održava se u Radničkom domu. Na ovom skupu razmotriće se položaj i stavovi Srbije u agresiji Rusije na Ukrajinu, analizirati politike protivnih EU i udaljavanja Srbije od evropskih vrednosti, kao i šta društvo može da uradi povodom ruskog narativa, koji je u Srbiji u funkciji uništavanja osnovnih evropskih vrednosti mira, slobode, istine. Na trbini će govoriti Vesna Mališić, zamenica glavnog urednika nedeljnika NIN, Dejan Ilić, saradnik Peščanika i urednik u Fabrici knjiga, Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku i Boris Varga, politikolog i novinar. Razgovor moderira novinarka N1 Marina Fratucan. Početak je u 19 časova.

Solistički koncert Marije Đurović, učenice prvog razreda srednje muzičke škole "Isidor Bajić", održava se u Eđšegu. Marija u ovoj školi pohađa dva odseka: odsek za muzičku produkciju i dizajn zvuka i vokalno-instrumentalni odsek (flauta) u svojstvu vanrednog učenika, u klasi mr Marijane Josipović Mirković. Marija je višestruko nagrađivana učenica i dobitnica brojnih priznanja na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Na koncertu će nastupiti uz klavirsku saradnju Filipa Milisavljevića, samostalnog stručnog saradnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Kanye West žurka je u Gerili. Čeka vas svestran repertoar muzike, i to ne samo Ye-ovih hitova nego i svih ljudi koji su bili uključeni u njegov život kao producenta i talentovanog muzičara. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 16. jun 

Acor, Panterski, Sesha, Sorben, Victoria i Tex "vrte" ispred ateljea Kurucić, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Karte su 899 dinara, a upad na dan događaja biće 1.199. Početak je u 22 časa.

Sorry for party rocking žurka je u Gerili. Na repertoaru će se naći izvođači kao što su Adele, Bruno Mars, Taio Cruz, Flo-Rida, Swedish House Mafia, Calvin Harris, Inna, P!nk, Dubioza Kolektiv, Gazda Paja, Chris Brown, Rudimental, Maroon 5 i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Svartgren, Šakal i Pustoš nastupaju u klubu Dvorište. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Gerecki nastupa u CK13. Gerecki je alt rok bend iz Novog Sada čija muzika je prožeta brojnim zvucima iz prošlosti, mahom iz 70-ih godina, elementima ublažene psihodelije i kamernog popa, isporučenih na savremen način. Iza sebe imaju jedan album koji pruža ugođaj posvećenog i nadahnutog rokenrola na tragu starih majstora. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Start up novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Start up se organizuje zato što je šansu potrebno dati početnicima u poslovanju i zato što će oni svojim proizvodima, koji su po mnogo čemu jedinstveni na tržištu, obogatiti ponudu našeg grada, kažu organizatori. Početak je u 18 časova.

Subota, 17. jun 

Berza ploča, stripova i knjiga održava se u Fabrici. Broj izlagača na berzi je ograničen, a učešće se naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Berza traje od 10 do 15 časova, ulaz za posetioce je besplatan.

Love like blood dark party je u Matki. Pravi događaj za fanove 80's i 90's zvuka, gitarskih bendova, ebm zvuka, darkwave, goth, post punk, industrial rock i retrowave. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Događaj "12 Hour Party People" je u KC Labu. Očekuje vas 12 sati druženja uz muziku na terasi, palačinke i dve izložbe fotografija. Za ulepšavanje vašeg tela zaduženi momci iz Element tattoo studija, a odeću će izlagati Kontrawear. Za muziku su zaduženi Layzie, 2much, V. Tucakov, Bokun i Zagi, koji će vas voditi kroz setove od ranog popodneva (13 časova), pa do posle ponoći. Od 15 časova ulaz će se naplaćivati 300 dinara.

Ka-Sol, ExB vs Galaktik, Korov vs Nija, Lazanya, Mozza B2B Adept, Amaryllis i Mir "vrte" u Borisovom ateljeu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Karte su 1.300 dinara, a početak je u 18 časova.

Ignis Fire Studio izvešće vatreni performans u centru Novog Sada. Početak je u 21 čas.

Trozvuk žurka je u Domu kulture. Muzički vodič kroz nezaboravne 50-e, 60-e i 70- je DJ Mića Jokić. Branimir i Neprijatelji živim nastupom surfuju talasima 80-ih i 90-ih, a za a frekvencije novog milenijuma zadužen je DJ Dozet. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Monty "vrti" ispred ateljea Kurucić, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Mladi Monty, poreklom iz Tuluza, dugi niz godina izdaje mnoštvo brzih, super veštih drum & bass i dubstep numera vrhunskog kvaliteta. Njegov novi pogled na žanr doveo ga je do toga da bude nominovan dve godine zaredom za najboljeg novajliju na dodeli "Drum & Bass Arena" nagrada. Karte su 1099 dinara, a početak je u 22 časa.

Nedelja, 18. jun 

Berza antikviteta i market nedeljom održavaju se u Fabrici. Bazar antikviteta održava se od 10 do 16 časova. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju s ponudom slika, satova, starih predmeta, monografija, knjiga, kao i ostalih predmeta i objekata koji su zaokupili pažnju kolekcionara i ljubitelja antikviteta. Ulaz za posetioce je besplatan, a za izlagače se učešće naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Market nedeljom održava se od 16 do 21 čas. Na marketu će se naći izlagači grnčarije, ručnih radova, nakita, orgonita, prirodne kozmetike... Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl market.nedeljom@gmail.com. Ulaz za posetioce je besplatan.

Inside Out i First Flame nastupaju u Rebelrelic klubu. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Luca Kézdy nastupa u Domu kulture u okviru Babel jazz serije koncerata. Kézdy Luca je talentovana violinistkinja koja je osvojila publiku na finalu jazz violinskog takmičenja Mađarskog radija 2006. godine. Pored klasičnog muzičkog obrazovanja, ima i studije estetike i filozofije na Fakultetu humanističkih nauka ELTE. Svirala je i sarađivala sa renomiranim muzičarima i projektima, kao što su Nagy János/Free Style Chamber Orchestra, Márkus Tibor/Equinox, Chris Potter, Stefano Di Battista i mnogim drugim. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo