...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. februara

11.02.2019.

Neočekivano topli dani u februaru, inspirišu nas da idemo svuda!

.

Ponedeljak, 11. februar

Izložba Jelene Barišić pod nazivom "For the love of Line" biće održana u Kulturnom centru Lab. Jednolinijske ilustracije žena sa upadljivim modnim aksesoarima, prikaz strastvene borbe da se opravda parola less is more. Jelena Barišić iz Novog Sada, kreira i ilustruje (u glavi) otkad zna za sebe. Aktivno se bavi digitalnom ilustracijom, izradom vizuelnog identiteta i modnim stilizovanjem od 2013. godine. U svojim radovima teži jednostavnosti, minimalizmu i sinergiji umetnosti i mode, uz neizostavne detalje. Početak izložbe je u 20 časova.

Utorak, 12. februar

Promocija knjige "Fibonačijev niz" Jasne Dimitrijević biće održana u Omladinskom centru CK13. Osam priča Fibonačijevog niza govore o usamljenosti onih koji bi da govore, ali nemaju kome. Autorka se hvata u koštac s gorućim temama savremene stvarnosti, naročito ovde na Balkanu, gde se istorija neprekidno ponavlja. Na promociji će pored autorke govoriti i urednici knjige Dunja Ilić, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić. Početak je u 19 sati.

Životno delo profesorke Zore Živadinović Davidović, knjiga "Enciklopedija kostimografije" biće predstavljena u knjižari Bulevar books, na godišnjicu njene smrti. Profesorka Zora Davidović je ovo kapitalno delo pisala 30 godina počevši kao asistent profesora Pavla Vasića, pa do penzije kao redovni profesor na Primenjenoj Akademiji - na predmetima vezanim za Kostimografiju. Enciklopedija, osim pojmova poređanih po azbučnom redu, sadrži i autorkine crteže (uz manji broj drugih autora), kao i obiman uvodni tekst, bibliografiju i biografiju. O knjizi će govoriti prof. Aleksandar Radojević, Slobodan Maldini, Ištvan Fusko, Jelica Popović i Darko Čonkić. Početak je u 19 časova.

Nađuleđ vam sprema muzičko veče u Kulturnom centru Lab. Za razliku od Nađe kantautorke, izbor muzike Nađe kao di-džeja je zapravo ogromna paleta žanrova veoma ritmične i gruvi muzike u odnosu na pitki melanholični zvuk njenih autorskih kompozicija. Upad je 100 dinara, a početak u 21 čas.

Sreda, 13. februar

Zajednička veganska večera biće održana u CK13. Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 14. februar

Proslava 373. godišnjice otiskanja prvog Bračanina u neizvesno prostranstvo izvan Zemljine orbite biće održana u CK13. U pitanju je predstava Valentinovo: More/Mars. Svi tradicionalniji Zemljani i Svemirci koji se pak drže Valentinove stare "Na Valentinovo ne smiš ništa činit", moći će da se, uz piće na CK13 plaži, sa Valentinom povežu jednostavnim prepuštanjem svetlosnim talasima video materijala sa motivima Jadrana i svemira. Početak je u 20 časova.

Valntines day party, Jean Paul b2b Shenzhen, biće održan u Domu b-612. Berlinska underground zvezda donosi pojačanje na dva štapića. Dirljivim melosima housa probudiće u vama najdublja osećanja i diskom protresti sve što se na vama tresti može. Nemojte propustit da uz ovaj dvojac proslavite svoju ljubav i strast. Upad je 100 dinara a početak je u 21:30.

Mutant Urban Dance Ansambl i Tri kapljice nastupiće u Gerili. M.U.D.A. su tročlana ekipa iz Novog Sada koja svira new-wave/rock/funk/punk na dve bas gitare i bubnjevima. Tri kapljice su takođe tročlana ekipa iz Novog Sada, u čijem se zvuku čuju rock n' roll, post punk, reggae, punk, hardcore, surf i alternative. Početak je u 22 časa.

Zajednički koncert sastava Ničim izazvan i VIS Limunada biće održan u Petefi Šandor MMK. Biće to specijalno veče u autentičnom prostoru, praćeno dobro poznatim melodijama punih emocija. Ničim izazvan je koncentrisan na autorsku muziku sa krajnje iskrenim tekstovima inspirisanim ljubavlju, životom, raznim unutrašnjim dilemama, sukobima i svakodnevicom koja se krije iza banalnosti koja nas okružuje. VIS Limunada je muzička grupa, orkestar, bend koji oživljava ne samo muziku pedesetih i šesdeset godina 20. veka, već i atmosferu evropskih festivala tog perioda. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 800 dinara dok će na vratima biti 1.000 dinara. Početak je u 20:30.

Petak, 15. februar

Retka prilika da uživate u tri generacije novosadskih alternativnih dark bendova. U CK13 nastupiće CPR, Odvojena stvarnost i Dreddup. Prvi na scenu izlaze CPR, najmlađi novosadski pank bend sa sjajnom energijom i pravim pank stavom, imaju jedan studijski album i puno eksplozivnih nastupa. Posle njih jedno kultno ime prisutno već skoro 30 godina na sceni i po prvi put u CK13, stari post punk darkeri Odvojena stvarnost, dok će kraj biti rezervisan za industrial rokere Dreddup kojima je ovo poslednji nastup u aktuelnoj postavi. Vrata će biti otvorena od 20 časova, a upad je 300 dinara.

Pank rok bend Gužva u 16-ercu iz Osijeka obeležava jubilej, 25 godina postojanja i rada nastupom u Mađarskom kulturnom centru "Petefi Šandor". Gosti na koncertu biće novosadski bendovi NPZ (Neprijatelj prelazi zeku) i Tu ima zvuka. Ulaznice su 500 dinara, dok će na dan koncerta biti 700. Početak je u 20 časova.

Po drugi put u Kulturni centar Lab stiže Sertac Ogul. On nastupa pod pseudonimom As Smooth As, a poznat je po seriji žurki "Midnight Orient" koje su ugostile mnoga poznata imena kao što su Acid Pauli, Noema, Oceanvs Orientalis, Superpitcher, Kaan Düzarat, Schwabe, Brka, Kristijan Molnar. Početak je u 21 čas, a ulaz je 150 dinara.

Dimitrije Dimitrijević nastupiće u Domu b-612. "Dimitrije Dimitrijević" je kantautorski poduhvat Dimitrija Simovića, basiste i pevača grupe Igralom, započet 2017. godine kao avantura od 24 sata, zvučno zabeležena na EP-ju "Južno" u studiju art kolektiva "Moskau". Dva meseca kasnije, tu je snimljen i EP "Ponestaće". Na koncertima Dimitrijevića možete čuti elemente trip hopa, bluza, synth popa, jazza, funka, elektronike i ambientala. Početak je u 22 časa,a ulaz je 250 dinara.

Subota, 16. februar

Dva vrhunska predavača iz Zagreba Vedran Romac i Mislav Skrepnik dolaze u CK13. Nakon predavanja premijerno u Novom Sadu biće prikazan dugo očekivani dokumentarac ''Nevidljive'' autorki Andree Ćakić i Ive Blašković u produkciji HRT-a. Film o životinjama koje ne vidimo i ljudima koji su odlučili da ih vide. Početak je u 18 časova a ulaz je slobodan.

Turisti stižu u knjižaru Bulevar books. Priča o ovom neobičnom bendu se za kratko vreme raširila kao nešto najuzbudljivije što se trenutno događa na regionalnoj muzičkoj sceni. Nastali su kao projekt Boška Mijuškovića, jednog od najistaknutijih predstavnika mlađe rok generacije, koji je stekao ime talentovanog muzičara kao član značajnih bendova Straight Mickey and the Boyz, Škrtice, a ranije Seine, Zemlja gruva, Lollobrigida i saradnik bendova kao što su Partibrejkers i Veliki Prezir. U ovom projektu mu se od samog početka priključio i mlađi brat Nikola Džimi Mijušković, dok ostali dolaze i odlaze, kao turisti. Ulaz na svirku je 300 dinara, a početak je u 21:30.

Levoruki disko pop duo Buč Kesidi posle godinu dana ponovo u Novom Sadu u okviru mini turneje. Popularni pančevački indi pop rok elektro boj bend duo Buč Kesidi vraća se u Dom b-612 kako bi proslavio trenutni hit singl "Nema ljubavi u klubu" koji razbija na svim regionalnim top listama. Buč Kesidi čine Luka Racić za gitarom i efektima i Zoran Zarubica za bubnjem i elektronikom. Početak je u 22 časa, a ulaz je 200 dinara.

She loves Pablo nastupiće u Gerila baru. Pozornicu su delili s američkim underground rock legendama Clutch i Karma To Burn, nemačkim stoner veteranima Colour Haze, te između ostalih i s braćom Cavalera, osnivačima kultnog metal benda Sepultura. Predvođeni prodornim vokalom Domagoja Šimeka, od osnivanja 2005. godine do danas, u više su se navrata otisnuli put Europe i svirali po Velikoj Britaniji, Švedskoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Mađarskoj i svim zemljama regiona. Kao lokalna podrška sa njima će nastupiti Northern Revival. Ulaz je 300 dinara, a početak je u 22:30.

Možda te još zanima:

.

Da li smo u mreži ako smo na mreži?

Ubrzani tehnološki razvoj uslovio je niz pogodnosti koje koristimo na ličnom i poslovnom planu. Danas, u par sekundi možete saznati…

.

Teatar kao sredstvo borbe protiv ekstremizma

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer sprema interaktivnu predstavu koja se bavi temom…

.

Uprkos velikim planovima smenjen upravnik SNP-a Aleksandar Stankov

Dosadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov razrešen je dužnosti na današnjoj sednici Pokrajinske vlade, iako je do kraja njegovog…

.

Ovogodišnja "Nedelja Promene" posvećena mentalnom zdravlju

Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala "Nedelja Promene" počinje 1. marta,  a publika će tokom trajanja festivala imati priliku da pogleda sedam…

.

Pred kamerama nema autentičnog glumačkog trenutka

Darko Radojević je jedan od najaktivnijih glumaca mlađe generacije. Iako je još uvek na početku karijere, iza sebe već ima…

.

Šta nas koči da budemo svoji?

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 20 časova monodrama "Major i Helena" biće premijerno igrana na Akademiji umetnosti…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo