...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Kultura

Letnja festivalska ponuda preselila se u onlajn prostor

19.08.2020.

Iako pandemija koronavirusa ne jenjava, različita kulturna dešavanja ipak su pronašla put do publike. I pored malog broja manifestacija koje možemo fizički da posetimo, čini se da se i kultura, kao i mnoge druge sfere, preselila u onlajn svet. Organizatori i izvođači se trude da nam približe događaje, kako ne bismo ostali bez mnogih sadržaja koje je pandemija nameravala da nam uskrati ove godine.

.

Prošlu nedelju obeležili su brojni umetnički događaji održani u kulturnim stanicama širom Novog Sada. Publika bila u prilici da uživa u izložbi, muzičko-scenskom performansu, koncertu, filmovima... I ova nedelja biće bogata raznovrsnim kulturnim sadržajima, a svi će biti realizovani u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv Kovida – 19, rekla nam je Milana Milovanov portparolka Fondacije Novi Sad 2021. Tako će u sredu u okviru Francuskog letnjeg bioskopa, na platou Svilare biti prikazan film "Kao dečaci" Žilijen Alar.

Izložba "Čuvari 8+8+8" Snežane Vujović Nikolić biće otvorena u četvrtak u Svilari, dok će publika već u petak moći da uživa u promociji knjige "Bunt dece socijalizma" Dušana Vesića, takođe u Kulturnoj stanici Svilara. Petak i Eđšeg rezervisani su za "Kliknik", projekat Mladena Kanazira, koji je dobio sredstva u okviru Javnog poziva lokalnim umetnicima, u sklopu projekta "Umetnici. Sad!".

online festivali jpg

Milana kaže da ćemo sve programe moći da pratimo onlajn na Fejsbuk stranici kulturne stanice Svilara, upravo zbog epidemiološke situacije.

"Što se tiče izložbe, nju možete da pogledate do 27. avgusta, naravno, uz sve mere predostrožnosti. Trenutno je na snazi odluka da deset osoba može da bude u zatvorenom prostoru istovremeno. Takođe, apelujemo na sve da nose maske sa sobom. Mogu da kažem da smo većinski ipak dalje u onlajn svetu. Ovo je veliki izazov, pogotovo za same umetnike, jer njima prosto nedostaje interakcija sa publikom, da dobiju aplauz, vide reakcije... Dosta je nezgodno raditi u ovim uslovima, promovisati i pružiti kulturne sadržaje na taj način. Dosta je nedostataka, u smislu emocija i reakcija koje publika dobija na licu mesta, u odnosu na internet izdanje. Ali opet, sa druge strane, ovo je prilika da širi i veći broj ljudi vidi kulturne sadržaje koje Novi Sad i njegova lokalna scena imaju da ponude", kaže Milana.

onlajnpredavanja4 jpg

Naši mladi sugrađani su složni u tome da je kultura prilično osakaćena globalnom pandemijom i pozdravljaju trud raznih organizacija i manifestacija koje su našle način da dešavanja ipak budu održana, doduše onlajn:

"Meni je sjajno to što mogu da prisustvujem raznim stvarima gde god da se nalazim. Glupo mi je da kažem, ali čini mi se da je tako i bolje. U smislu da se dešavalo da propustim gomilu toga jer prosto fizički nisam u mogućnosti da dođem. Sada je stvarno sve na klik od nas".

"Dobro je što sadržaja ima i što organizatori apeluju na posetioce da poštuju mere. Upravo zbog toga me i nije strah da odem da pogledam izložbu ili projekciju filma, jer znam da su uložili napor kako bismo bili bezbedni".

"Ne znam šta da mislim o svemu ovome. I sam nastupam, pošto imam bend i sada ovo stanje bukvalno urušava ono što godinama gradimo. Pri tome mislim na interakciju sa publikom i na taj osećaj deljenja energije. Nema sada više onog 'Hajde da vas čujem', pa publika otpeva deo. Nadam se da ćemo, kada sve ovo prođe, opet moći normalno da nastupamo. Iako zaista pozdravljam inicijativu raznih organizacija da i pored svega imamo mogućnost da nastupamo, pa makar to bilo i onlajn".

"Ja sam prethodnih meseci istraživala i nalazila toliko stvari koje mi ranije nisu bile u toj meri dostupne. Super je što možemo da pratimo odlične stvari onlajn, kao da su sve granice srušene".

I naša preporuka je ista. Posvetite se istraživanju letnjih manifestacija koje su omogućile izvođačima i publici da i pored svega što se dešava ne ostanu bez preko potrebnog kulturnog sadržaja.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Kako se pripremiti za nove rutine?

Studenti se uskoro vraćaju ispitnim rokovima i polaganju ispita. Nakon toga, stiže i nova akademska godina za koju se još…

.

Srednjoškolcima više odgovara onlajn sistem

Kako je život sa koronavirusom postao nova normalnost od koje svi jedva čekamo da pobegnemo, tako se i za septembar…

.

AliExpress u Srbiji: Porudžbine upakovane u misteriju i strepnju

Onlajn kupovina posebno se razvila tokom pandemije koronavirusa. Gledajući sa zdravstvenog aspekta, onlajn kupovina je veoma bezbedna jer se obavlja…

.

Muzičari ozbiljno ugroženi pandemijom

Pandemija, vanredno stanje i karantin ostavili su velike posledice na društvo. Najpre zdravstveno, a onda i finansijski. Mnogi su bili…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo