...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Lifestyle / Tehnologija

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

16.05.2023.

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje četiri godine.

.

Interakcija između igrača u sferi onlajn igara postaje sve gora, pokazuje novi izveštaj. Podaci nevladine organizacije Anti-Defamation League (ADL) kažu da su odrasli gejmeri, čak 86 odsto njih u četiri godine iskusilo onlajn nasilje u koje, između ostalog, spadaju trolovanje, uhođenje, diskriminacija i seksualno uznemiravanje.

Izveštaj potiče od francusko-kanadske kompanije Casios En Ligne, a poredi podatke iz 2019. godine, kada je procenat uznemiravanih gejmera bio 74 posto, sa onima iz 2022. godine, kada se značajno povećao broj onih koji su iskusili onlajn nasilje u ovoj sferi.

Iz organizacije ADL navode da se iz ovoga jasno vidi da postoji ozbiljan problem sa mržnjom i uznemiravanjem u sferi onlajn igara, kao i da njihova popularnost verovatno znači da ste vi ili neko vama blizak iskusili nešto slično ili isto.

Tri igre u kojima je prijavljen najveći procenat onlajn uznemiravanja su CS:GO (86 odsto), Valorant (84 odsto) i PUBG (83 odsto), piše u izveštaju. Na listi su se našle i ostale popularne igrice: LoL, Call of Duty, Dota, GTA kao i Fortnite.

Iz kompanije koja je radila istraživanje upozorava da ovakva statistika može dovesti i do ekstremnih primera u stvarnom svetu, i podsećaju da gejmeri mogu da imaju veliku ulogu u smanjenju mržnje. Ipak, nevladina organizacija ADL napominje da je porast nasilja u onlajn gejmingu ipak manji nego u sferi društvenih mreža.

Izvor: www.benchmark.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Sajber napadi šire se planetom

U prvom kvartalu 2024. godine zabeležen je porast sajber napada na globalnom nivou za 28 odsto u odnosu na prethodni…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo