...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura

Kulturni festivali tokom čitavog leta

10.07.2019.

Muzičkih festivala nam nikad nije dosta, ali se dešava i da nam je potreban odmor od njih. Ukoliko želite da posetite neki drugačiji a kvalitetan događaj, izdvojili smo nekoliko manifestacija posvećenih kulturi kojima bi svakako trebalo posvetiti pažnju. 

.

Tokom druge polovina jula i čitavog avgusta očekuje nas nekoliko festivala posvećenih filmu, pozorištu ili savremenim performansima, na različitim lokacijama u Novom Sadu. Jedan od njih je već otvoren i traje do 13. jula. U pitanju je Festival evropskog filma koji se održava na Brod teatru. PR ove manifestacije Duška Latas kaže da na je na tom festivalu moguće videti zanimljive filmove evropske produkcije.

"Takve filmove nemamo priliku da viđamo u nekim velikim bioskopskim salama ili često na televiziji, jer to nisu filmovi koji su mejnstrim ali su dobili značajne nagrade i imaju svoju ciljnu grupu. Uglavnom, to je ono što publika u Srbiji nema priliku da vidi, a po posećenosti festivala prethodnih godina vidimo da je publika željna tog sadržaja. Festival je besplatan, kako bi što više ljudi došlo i moglo da uživa u filmovima", rekla nam je Duška.

hajde jpg

Ako ste ljubitelj prirode i savremenih performansa, posetite HAJDE festival koji će biti otvoren 12. i trajaće do 14. jula. HAJDE je međunarodni festival mladih umetnika scenskog stvaralaštva, uključuje fizički i govorni teatar, savremeni ples, performans, art, pantomimu, klovnarstvo, akrobaciju i improvizaciju. Nastao je iz želje da se mladim i još neafirmisanim umetnicima stvori prostor da pokažu svoja znanja i veštine pred publikom, kao i da se međusobno upoznaju, druže i  vide nešto novo od svojih kolega iz sveta. Pored glavnog programa, ovaj festival imaće i prateće sadržaje, najavljuje za Oradio jedna od organizatorki Iva Lindenberger.

"Za lokaciju je izabrano izletište Popovica u Sremskoj Kamenici zbog prelepe prirode i nadamo se, vedrog neba. Program festivala obuhvata 25 predstava raznih žanrova umetnika iz Srbije, Švajcarske, Italije, Nemačke, Turske, Španije, Meksika, Kolumbije, SAD, Malte i Mađarske. U pratećem programu, klovnovi bez granica iz Švajcarske će svakog dana posetiti decu koje žive u težim socijalnim uslovima i sa njima izvesti nekoliko interaktivnih radionica i kratkih pozorišnih predstava. Kako je broj mesta na festivalu ograničen, 200 po danu, bitno je da zainteresovani obezbede svoje mesto na vreme. Karte se mogu kupiti na svim gigstix prodajnim mestima i online ", kaže Iva Lindenberger.

fepp jpg

Dva festivala posvećena pozorištu biće održana krajem avgusta. U pitanju su Festival sedme umetnosti u Sremskim Karlovcima i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Šta ćemo moći da vidimo na Festivalu sedme umetnosti najavila nam je Kristina Kljajić iz organizacije festivala.

"Festival se održava drugu godinu uzastopno, počinje 23. i trajaće do 25. avgusta. Na našu veliku čast ovogodišnji festival otvoriće režister Darko Bajić. Početak je predviđen za 20 časova i sve projekcije filmova prikazivaće se na vidikovcu. Ove godine festival je bogatiji sa programom kratkometražnog filma iz različitih delova sveta", kaže Kristina.

Drugi festival koji očekujemo krajem avgusta je Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Ovogodišnji moto im je "Srcem, štapom i kanapom", biće održan u Slovačkom domu, u kome će posetioci moći od 22. do 25. avgusta da vide predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Na festivale uz mere predostrožnosti

Iako je većina manifestacija i javnih okupljanja odložena zbog pandemije koronavirusa, određeni događaji se ipak vraćaju na velika vrata. Upravo…

.

Festivali će preživeti, ali ih čekaju promene

Najveći muzički festivali u Evropi otkazani su još početkom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se situacija zaoštravala, tako su stizale…

.

Rođendanska proslava Green Love festivala

Nakon novogodišnje žurke, vreme je da Green Love festival proslavi svoj 11. rođendan. Prema najavi organizatora, prva naredna stanica je 8.…

.

Počeo OPENS Distrikt

Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili.…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Wrong fest od 19. do 21. jula u Pančevu

Prvi Wrong fest biće održan od 19. do 21. jula u Pančevu. Festival će na tri bine okupiti neke od…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo