...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Istočno od raja"

13.06.2022.

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

U ovom savremenom klasiku Stajnbek je stvorio neke od svojih najupečatljivijih likova i istražio teme koje su ga neprestano opsedale poput identiteta, ljubavi, ali i posledica njenog odsustva. Radnja je smeštena u bogatu dolinu reke Salinas u zapadnoj Kaliforniji i spaja sudbine dve porodice, Tresk i Hamilton.

Katarina smatra da živimo u vreme prevelikog i prebrzog protoka informacija i da je upravo ovo delo koje može da nas spusti na zemlju i vrati u neki normalan režim razmišljanja.

"Ova knjiga je fantastična da nam na prelasku iz detinjstva u ozbiljne godine kaže da nismo jedini koji dožiljavaju ogromna razočarenja u odrasle ljude i da shvatimo da oni nisu ništa ni bolji ni savršeniji od nas, kao što ih mi možda zamišljamo, i da mogu biti i pokvareni i zlobni i imati mnogo loših osobina. Svima kroz glavu može da prođe nešto ružno i nepoželjno ali nas to ne čini lošima, ali kad to shvatimo tek onda možemo biti ono što jesmo", kaže ona.

Knjiga je objavljena 1952. godine i vrlo brzo je postala omiljena kod publike. Nekoliko godina kasnije snimljen je i istoimeni film u kome glavne uloge tumače Džuli Haris i Džejms Din.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Senka vetra"

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi…

.

Vredi pročitati: Moja godina odmora i opuštanja

Za kraj jula novinarka Darija Stjepić nam preporučuje roman "Moja godina odmora i opuštanja" američke spisateljice Otese Mošfeg.

.

Vredi pročitati: Tvoj sin, Huckleberry Finn

Knjiga nedelje nas ovaj put vodi u komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka Šejla Džindo nam je skrenula pažnju na…

.

Vredi pročitati: Mobi Dik

Kantautor Despot Tomić nam za ove vrele letnje dane preporučuje legendarnu knjigu Hermana Melvila "Mobi Dik".

.

Vredi pročitati "Psihomagija"

Umetnik performansa Rade Obradović za ovu nedelju preporučuje knjigu "Psihomagija" čileansko-francuskog multimedijalnog umetnika Alehandra Hodorovskog.

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo