...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Put kroz Afriku na tri načina

17.06.2015.

Putopisni atlas "Bantustan" je sinoć drugi put predstavljen u Novom Sadu, u Američkom kutku. U pitanju je knjiga o putovanju tri gerilca kroz Afriku – Uroša Krčadinca, Lazara Pašćanovića i Marka Đedovića – koju su nedavno promovisali po Srbiji i regionu. 

.

Foto: dnevnik.rs

"Ovo nije knjiga na koju smo svi navikli da čitamo u školi. Ovo je nešto sasvim drugačije, pogotovo što su uključili i mape, linkove i slike. Mnogo više su nam približili to što su doživeli tada", rekla nam u anketi mlada čitateljka "Bantustana".

ak02 jpg

Knjigu čine priče, crteži, intervjui, mape, pesme i dokumenti. Istovremeno, to je intimna ispovest, ilustrovani atlas, zbirka čudnih sudbina, popis malih tajni i sramota. "Bantustan" je putopis, roman, atlas i enciklopedija.

"Bantustan" može da se čita trojako - linearno, redom kao što se inače čitaju knjige; može interaktivno, putem mapa, tako što prstima prelazite preko crteža koji označava priču u poglavlju, a postoji i treći način, preko QR kodova pomoću kojih čitalac može da ode na satelitske mape na internetu ili na fotografije koje smo pravili tokom puta. Namerno smo izbegli da stavimo fotografije u knjigu ali smo ih obezbedili posredno preko končića koji vode na internet. I sama knjiga gubi granice i pokušava da izađe iz sopstvene opne", objašnjava Uroš.

bantustan1 jpg

Mnogi bi rekli da se putovanje završava onog momenta kada se vratite kući i spustite kofere, ali ono nastavlja da živi, kao i ovaj put u Afriku. Ono što je Urošu naročito bilo fascinantno jeste kakvu je Srbiju zatekao kad se vratio.

"Vratio sam se u Srbiju, gde sam bio fasciniran da sve zapravo funkcioniše. Neverovatno, nijedna vlada nije uspela da uradi ono što je boravak u Africi uspeo u mojoj subjektivnoj percepciji", kaže gerilac.

"Bantustan" je izdao Klub putnika, preko kojeg svi zainteresovani mogu da preispitaju granice tako što će proputovati svet.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Bantustan

Psiholog Miša Raič nam za ovu nedelju preporučuje jedan nesvakidašnji putopis. U pitanju je "Bantustan", knjiga iza koje stoje autori…

.

Zlatno doba putopisa

Putovanja nisu više privilegija bogatih, kao nekad. Danas mnogi  imaju priliku da putuju i da pišu o tome. Čini se…

.

Zavirite u epski svet Afrike

"Znate, čovek završi formalno obrazovanje i onda shvati da zapravo ništa o svetu nije razumeo i da nije obrazovan u…

.

Vredi pročitati: Bantustan

Mlada fotografkinja Lilit Andrić za ovu nedelju preporučila nam je domaće izdanje "Bantustan". Odlična preporuka za sve one koje svrbe…

.

Zavirite u epski svet Afrike

"Znate, čovek završi formalno obrazovanje i onda shvati da zapravo ništa o svetu nije razumeo i da nije obrazovan u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo