...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Bantustan

15.05.2023.

Psiholog Miša Raič nam za ovu nedelju preporučuje jedan nesvakidašnji putopis. U pitanju je "Bantustan", knjiga iza koje stoje autori Lazar Pašanović, Marko Đedović i Uroš Krčedinac.

.

"Bantustan" predstavlja skup beleški svakog od njih sa putovanja po Africi. Njhova plan je bio da od Srbije dođu sve do krajnjeg juga Afrike uz pomoć najrazličitijih načina, od autostopa do vožnje afričkim autobusima. Sve opcije su bile otvorene osim voženje avionom. Na jednom mestu su sabrane sve njihove priče, pesme, crteži, pa čak i mape nastale tokom ovog putovanja.

"Nailazili su na svakojake zgode i nezgode na ovom putovanju i upravo mi se to i najviše dopada kod ove knjige. Ona je spoj tri različita iskustva sa jednom istog putovanja. Knjiga nam na zanimljiv način pokazuje koliko jedno putovanje može biti neverovatno i šta se sve može naučiti. Može se čitati od početka, od sredine, od kraja, kako god želite... U svakom slučaju ćete naučiti nešto novo", kaže naš sagovornik.

Znimljivo je da je domaće izdanje ove knjige objavljeno kao neprofitni samizdat, uz pomoć crowdfunding kampanje koju su organizovali pratioci sajta Klub putnika, sada već davne 2010. godine. Tokom 2021. godine pojavilo se i izdanje na engleskom jeziku pod nazivom "Bantustan: Atlas of an African Journey".

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo