...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Bantustan

15.05.2023.

Psiholog Miša Raič nam za ovu nedelju preporučuje jedan nesvakidašnji putopis. U pitanju je "Bantustan", knjiga iza koje stoje autori Lazar Pašanović, Marko Đedović i Uroš Krčedinac.

.

"Bantustan" predstavlja skup beleški svakog od njih sa putovanja po Africi. Njhova plan je bio da od Srbije dođu sve do krajnjeg juga Afrike uz pomoć najrazličitijih načina, od autostopa do vožnje afričkim autobusima. Sve opcije su bile otvorene osim voženje avionom. Na jednom mestu su sabrane sve njihove priče, pesme, crteži, pa čak i mape nastale tokom ovog putovanja.

"Nailazili su na svakojake zgode i nezgode na ovom putovanju i upravo mi se to i najviše dopada kod ove knjige. Ona je spoj tri različita iskustva sa jednom istog putovanja. Knjiga nam na zanimljiv način pokazuje koliko jedno putovanje može biti neverovatno i šta se sve može naučiti. Može se čitati od početka, od sredine, od kraja, kako god želite... U svakom slučaju ćete naučiti nešto novo", kaže naš sagovornik.

Znimljivo je da je domaće izdanje ove knjige objavljeno kao neprofitni samizdat, uz pomoć crowdfunding kampanje koju su organizovali pratioci sajta Klub putnika, sada već davne 2010. godine. Tokom 2021. godine pojavilo se i izdanje na engleskom jeziku pod nazivom "Bantustan: Atlas of an African Journey".

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

NOFEK broj 7: tri dana druženja s knjigom

Novosadski festival knjige NOFEK održava se ove godine po sedmi put, u periodu od 8. do 10. septembra u bašti…

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati "Bogate devojke"

Aleksandra Bučko iz EU info pointa za ovu nedelju preporučuje knjigu "Bogate devojke" autorke Zilke Šojerman.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo