...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Dangubljenje mladih u jednoj knjizi

01.08.2016.

Da li znate mađarski? Ako je odgovor da, onda imamo sjajnu preporuku za knjigu! A ako ne znate, možete da se nadate da će knjiga "Mrtva trka" Benedeka Tota biti uskoro prevedena, pa makar i na engleski!

.

Na pustoj obilaznici negde u mađarskom ataru, sportski automobil pun tinejdžera juri kroz mrkli mrak. Početak romana je prilično opasan, ali ono što sledi je zaista neočekivano. Ni čitaoci, ali ni likovi ne mogu da očekuju toliko pažljiv tretman od Benedeka Tota u njegovom prvom romanu, koji se u originalu zove "Holtverseny".

Direktor fotografije u filmu "Ernelini kod Farkaševih" Akoš Kovač preporučuje nam ovu tinejdžersko detektivsku knjigu, koja je i psihološki triler.

"Neki bi rekli da je to pop fikcija, ali nije. Mislim da se radi o današnjim tinejdžerima, njihovom pogledu na život i kako tretiraju jedni druge. Na jedan način, knjiga 'Mrtva trka' je tužna, ali i veoma zanimljiva na drugi", kaže Kovač za O radio.

Priča je represivna, ponekad duhovita, ali i okrutna. Ako prepoznate današnju Mađarsku, sa manje ili više napuštenim tinejdžerima koji dangube i uglavnom su nesrećni, ali često besni – onda ste shvatili poentu.

Ipak, knjiga "Mrtva trka" je manje kritika društva, već više lična konfrontacija sa tinejdžerom koji smo svi nekada bili, ili smo možda sada, u tmurnom okruženju, gde čak ni divlje svinje nisu ono što se čini.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Žagar: Muzika za dušu

Žagar je bend koji više voli sviranje u klubovima, ali im ni festivalski nastupi nisu strani i ne padaju im…

.

Vredi pročitati: Tačka preokreta

Ovonedeljna preporuka za čitanje dolazi nam od Vladimira Markovića, umetnika koji priprema fotografije koje će da izloži u okviru Budapest Design Week-a…

.

Počinju Dani Brazila u Novom Sadu

Ako ste kojim slučajem pomislili da je festivalska sezona za nama onda je najbolje da vam kažemo da se grdno…

.

Više od hiljadu izbeglica spava na otvorenom

Prema poslednjim podacima u Srbiji trenutno boravi oko sedam hiljada izbeglica, od čega je više od pet hiljada u centru…

.

Nezaposlenost u Mađarskoj sedam odsto

Mađarska vlada uvela je niz nesvakidašnjih ekonomskih mera kako bi podstakla rast domaće privrede i smanjila nezaposlenost.

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo