...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Kultura

Kako vratiti mlade u muzeje?

22.05.2018.

Iako se svake godine organizuje Noć muzeja, kojoj je, između ostalog cilj da bar na jedan dan učini da se muzeji popune ljudima svih uzrasta, mladi i dalje nisu zainteresovani za posetu muzeja tokom ostalih 364 dana u godini.

.

Noć muzeja se u Srbiji organizuje u više od 40 gradova, među kojima je i Novi Sad. Kustos i pedagog u Muzeju Vojvodine Slađana Velendečić kaže da ovakav hepening ima jako dobar odziv kod publike.

"Što je najvažnije, publika je svih kategorija, od dece koje se jedva popnu uz stepenice do onih starijih koji se isto tako jedva popnu uz stepenice. Ali narod posebno voli ovu noć, iako su muzeji otvoreni čitave godine. Noć muzeja je povod da napravite izlazak po kulturnim institucijama", rekla nam je Slađana Velendečić.

Problem sa posetom muzejima tokom ostalih dana u godini vrlo verovatno je u tome što mladima sadržaj nije ponuđen na zanimljiv način. Razgovarajući sa mladim ljudima koji prilično redovno posećuju muzeje, saznali smo da mlade na izložbe najčešće privlače dve opcije - velika imena autora ili lična poznanstva. Kada neko zvučno ime, poput Demijana Hirsta, ima izložbu, poseta je zagarantovana. Slično je i sa izložbama umetnika koji su mladim ljudima bliski po godinama. 

muzej2 jpg

Ljiljana Božić iz Arhiva Vojvodine navodi digitalizaciju kao potencijalni primer koji bi mogao da privuče mlade u Arhiv.

"Jedini način da mlade privučemo u muzeje je tako što ćemo pokušati da im se približimo na način koji je njima interesantan. Moramo da razmišljamo o tome kao mladi i na koji način plasirati sadržaje da im budu interesantni", rekla je Ljiljana Božić.

Iako vlada, možemo reći, pesimistično mišljenje o dolasku mladih u muzeje, Slađana Velendečić iz Muzeja Vojvodine se ipak ne slaže s tim.

"Mladih ima u muzeju sve više. Da biste postali konzument muzeja morate da budete obrazovani. Mislim da se ta kulturna navika razvija, deca dolaze sa školama u muzeje, kasnije, kada pređu na fakultete takođe je muzej mesto koje povremeno pohode. Ako im na pravilan način interpretirate izložbe muzeja, oni će prepoznati muzej kao mesto koje nije smor . Tako da interpretacija izložbi na neki način prilagođena mladima sigurno vraća mlade u muzeje", zaključuje je kustos Muzeja Vojvodine. 

Sve u svemu, pored obrazovanja, možemo zaključiti da mladima treba prići sa kreativne strane i dokazati im da ipak istorija nije toliko dosadna, samo je potrebno promeniti ugao gledanja.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u studentskoj emisiji "Pokretač" na podkastu Oradija.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Da li znaš zbog čega danas ne ideš na faks?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u petak 11. novembra. U Srbiji se ovaj praznik obeležava od 2012.…

.

ReKapitulacija: Tri decenije umetničke gerile

Poznata umetnička grupa Led art, odnosno umetnici koji su nastavili njen rad u Art klinici i Šok zadruzi, proslavljaju tri…

.

Izložba koja želi da prikaže neku drugačiju Evropu

Nedavno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nedavno je otvorena izložba pod nazivom "Evrovizion: Crossing stories and spaces". Izložba se…

.

Univerzum Zorana Janjetova

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 17. jula otvorena je izložba "Antitelo" Zorana Janjetova. Najveći deo izložbenih radova…

.

U muzeju prošlosti i sadašnjosti

Muzej Vojvodine u Novom Sadu je ustanova sa bogatim muzejskim fondom koji broji oko 400.000 predmeta i bibliotečkim fondom sa…

.

Foto priče o pamćenju života

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina. Od ranih osamdesetih godina prošlog veka, njen rad…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo