...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Muzika

Intuitivno uklapanje boja

18.05.2020.

Neonski snovi mogu da se dožive i kroz vrhunski mejnstrim pop. Talas novih domaćih pop autora i bendova nam je na obalu izbacio i Anju Štark. Ovaj duo napravile su Aleksandra Tomović i Milica Mitić koje već par godina sviraju zajedno u beogradskom indi sastavu Sofie from Seattle. Početak 2019. doneo je njihov novi bend/projekat, koji je iznedrio čiste pop impresije ali i zanimljive saradnje. Upravo jedan takav poletan i svež singl "Vazduh" realizovan je pre nekoliko dana, u zajedničkoj saradnji sa sarajevskim muzičarem i producentom koji se potpisuje kao Hibrid. Vazduh nam je preko potreban, ali ista je stvar i sa hitičnim pop melodijama kojima volimo da se vratimo. Ovo je, inače, prvi intervju posle vandrednog stAnja koji nije urađen mejlom, a na sigurnoj i propisanoj razdaljini smo razgovarali sa Milicom i Aleksandrom (Tomče).

.

Na koji način se novi singl "Vazduh" poklopio sa trenutnom, karantinskom, situacijom?

Tomče: To svakako nije bilo planirano. Ali, sa početkom vanredne situacije, ponovo smo slušale pesmu i odmah nam je bilo jasno da je moramo što pre objaviti kao singl/spot, kako bi „Vazduh“ dotakao što više ljudi. Ima tu više nivoa. Od rečenice Širim se kao da sam od gume jer smo svi jeli nenormalno, do toga da smo već mesecima trpeli zagađeni vazduh.

Milica: Ona jeste inicijalno nastala kao pesma o nemogućnosti disanja i problemima u vezi sa vazduhom. Onda se sve pretvorilo u kompoziciju i o koroni, karantinu...

Spot za pesmu "Vazduh"

Mnogi muzičari i autori su bili aktivni i kreativni tokom karantinskih dana. Da li to važi i za Anju Štark?

Tomče: Anja je bila aktivna i pre karantina, ali je nova bila saradnja sa Dinom Aganovićem (Hibrid) koji živi u Sarajevu. Možda je ranije tako nešto izgledalo nemoguće, ali je sada pravljenje pesme sa nekim ko ne može da bude u istom prostoru sa nama imalo smisla i logike.

Da li je ovo i novi, drugačiji zvuk Anje Štark?

Milica: Pa, jeste. Što bi rekao jedan naš veliki muzički kritičar(?): "Ovo je Anja u najprogresivnijem izdanju". Ali za to je pre svega zaslužan Hibrid, jer je on napravio matricu za "Vazduh" i dodao joj taj elektronskiji momenat.

To znači da nema nekih velikih pravila u vezi sa vašim zvukom, sve što vam odgovara je dobrodošlo?

Milica: Naravno. Kako da ne!

Zašto ste došle na ideju da napravite ovaj pop projekat?

Tomče: Zato što smo obe osetile da želimo zajedno više da istražujemo takvu vrstu muzike.

Milica: Nas dve sviramo i u grupi Sofie from Seattle ali nam je baš falilo to da nastupamo, da se skroz posvetimo muzici i stalno smo, Aleksandra i ja, pričale o zajedničkom projektu.

Tomče: Zapravo, krenulo je od toga koje ćemo pesme od Sofie da obradimo.

Milica: E bravo, tako je.

Tomče: A Milica i ja smo uvek imale neke ideje koje Ika (Ivana Smolović) i Đurđa (Stanković) apsolutno nisu podržavale i onda smo shvatile da nam je potrebno vreme da radimo nešto novo, jer obe verujemo da je muzika Anje Štark jako gotivna.

Milica: Čekaj, nemoj sad da smo takve. Ika je podržavala tu struju, a Đuksi nije. Ali i pored toga one su nam esencijalna podrška – bez njih dve ništa!

Prvi spot urađen je za singl "Zlato"

Mnogi mlađi autori i noviji pop bendovi na ovim prostorima vraćaju se tom komercijalnom svetlu, šarolikoj publici i hitičnim pesmama. Da li je to slučaj i sa Anjom Štark?

Milica: To nam je i jeste bila namera. Nije čak ni toliko komercijalno koliko smo mi to želele, jer se na kraju ispostavi da ne možeš da pobegneš od alternative kojom se godinama baviš – ona ispliva iz tebe. Makar u tekstu, jer smatram da nam tesktovi nisu toliko pop. Zar ne?! Hoću da kažem, kako naše pesme funkcionišu sa publikom koja sluša onaj mejnstrim pop. Dopadamo se više ljudima koji su nekoj alternativi, ako to danas može i da se deli uopšte.

Ali zašto Anja ne bi bila mejnstrim pop?

Tomče: Ja bih to jako volela. Oduvek sam volela da slušam mejnstrim pop, odrasla sam uz takve pesme... Možda samo danas pop nije toliko popičan za mene.

Milica: To i jeste naša razlika – muzika na kojoj smo odrasle. Ono što Tomče kaže, ona je pop a ja sam dope. Kombinacija je jasna.

anjsh2324 jpg

Pop & Dope: Aleksandra (gore) i Milica (dope)

Da li imate plan da pesme skupite u album ili EP ili...?

Milica: Nas je ova situacija poremetila, skroz. Nastavićemo sa singlovima, pa da na kraju sve to, uz par novih pesama, skupimo u izdanje. Bližimo se broju pesama koje mogu da čine jedan album.

Koliko vam je bitan i vizuelani ugođaj vašeg imidža?

Tomče: To nam je jako bitno, jer obe volimo i modu i dizajn. Uživamo da pratimo i gledamo šta drugi rade na tim poljima. Želimo da Anja uvek ima taj vizuelni deo. Ali, zapravo, mislim da nas dve, koliko nam je stalo, uopšte nismo radile toliko na tome. Naši vizuelni momenti se uvek slučajno privatno poklapaju. Oni naprosto isplivavaju.

Milica: Da, ali njih moramo bolje da uobličimo. Korona nas je sprečila čak i u tome, jer smo imale planove za fotografisanje...

Spot za pesmu "Mesta"

Da li i pratite tu novu pop scenu kod nas?

Milica: Volela bih da malo više pažnje posvetim tome. Jako su mi super i zanimljivi ti mladi ljudi. Sviđa mi se njihova interpretacija, ne samo pop, nego i njihovih života. I super mi je kada shvatim koliko ja više nisam mlada.

Tomče: Super je kada se mladi pojavljuju na sceni, a posebno je zanimljivo kada shvatiš kako oni otkrivaju, obrađuju i interpretiraju žanrove iz tvog detinjstva.

Da li ste imale nastupe uživo?

Milica: Za sada nismo, a zbog toga smo i napravile Anju – da bismo svirale. Volimo koncerte, volimo da sviramo... Smislićemo nešto.

Spot za p(j)esmu "Dječaci sa srcem slijepog miša"

Ali ono što je sigurno je još jedan singl/spot koji će se pojaviti do kraja juna?

Tomče: U pitanju je kompozicija "Blokovi". Sigurno će se svi sa Novog Beograda poestovetiti sa tekstom i da će pesma vrteti na mnogim plej listama.

Milica: Pozdrav za bogradski bend Euforija koji takođe ima hit pesmu pod imenom "Blokovi".

U nastavku pogledajte gratis spot benda Euforija za pesmu "Blokovi" iz 2005.

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Iskreno cimanje za andergraund

Na domaćoj hardkor sceni pre par meseci pojavilo se prvo izdanje beogradskog sastava Nothing Sacred. U vreme kada se ta…

.

Brigand objavio spot za "Iza crne duge"

Pančevački alternativni sastav Brigand objavio je treći po redu singl sa aktuelnog albuma "Iza Crne Duge" (Dallas Records, 2020). 

.

Prazni gradovi plešu

Pre par dana zvanično je objavljen prvi dugosvirajući album novosadskog benda Lepša Brena pod nazivom "Prazni gradovi plešu". Ovaj duo…

.

Konstantan protok ritma

Peđa Milutinović je jedinstveno vešt, ultra kreativan bubnjar, čije je sviranje zasnovano na muzičkim iznenađenjima. Na svom prvom autorskom izdanju…

.

Da li osećate BES?

Novosadski bend BES relativno nedavno je nastao, ali ga čine muzičari koji su prošli kroz mnoge bendove u kojima su…

.

Deo sebe u skrivenim porukama

Pre nekoliko dana Sana Garić oglasila se novim video singlom "Prirodno", drugim u okviru promocije EP izdanja "Deo sebe". U…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo