.
Trenutno
Reinženjering
 Vladimir Kozbašić
Kultura / Galerija

Cikloteka je i izložbeni prostor

03.05.2016.

Novi Sad će uskoro dobiti jednu veoma zanimljivu prodavnicu i servis bicikala, pod nazivom Cikloteka. Otvaranje Cikloteke biće organizovano u subotu 7. maja u 19 sati, a sve se dešava na Trgu Galerija u samom centru Novog Sada.

Ekipa koja stoji iza projekta Cikloteke povodom otvaranja je poručila da to neće biti sasvim obično mesto. Pošto se nalazi u blizini Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, odlučili su da prostor radionice i dućanski izlog koncipiraju kao mini galeriju, a umetnici i autori radova će biti biciklisti.

.

Photo: Cikloteka Facebook Event

Akciju su nazvali "Jedan umetnik, jedna nedelja". Tokom cele godine svi zainteresovani mogu im doneti fotografije, slike i druge umetničke radove na temu biciklizma, a oni će to delo smestiti u izlog na nedelju dana.

Ciklotekina mini galerija biće otvorena fotografijom spisateljice i biciklistkinje Snežane Radojičić, koja je od 2011. godine na putu oko sveta biciklom.

"Dođite da se upoznamo, družimo i od Novog Sada napravimo pravi biciklograd", poručili su iz Cikloteke.

Novi Sad je grad u kojem je biciklistička kultura poslednjih godina doživela veliku ekspanziju, a prednost tome je velika pokrivenost biciklističkim stazama. Više aktivnih udruženja biciklista godinama se bore za bolje održavanje tih staza, za sigurnije bici parkinge, a svakog meseca održava se i zajednička vožnja Kritična masa, koja postoji u još oko 300 gradova na svetu.

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBCI) predstavila je 2014. godine i projekat kojim su zvanično započeli inicijativu, usmerenu prema gradskim vlastima, da Novi Sad bude pretvoren u "Biciklograd". Zahvaljujući ovoj inicijativi Novi Sad je dobio detaljan plan sa gotovim rešenjima za kreiranje Strategije za razvoj biciklizma, odnosno poboljšanja uslova za korišćenje bicikla u svakodnevnim aktivnostima građana.

Nova biciklistička galerija Cikloteka samo će doprineti podizanju nivoa sveti Novosađana o važnosti biciklizma u urbanim uslovima, ne samo zabog smanjenja zagađenja, već i zbog zdravlja ljudi koji žive u gradovima.

M.L.

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?