...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

"Videomedeja" u MSUV

22.10.2015.

Trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti "Videomedeja" biće održan od 23. do 25. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Programi počinju u 17 časova i traju do ponoći, a ulaz je slobodan.

.

U petak 23. oktobra, program počinje u 18 časova prezentacijom Mihaila Ristića, umetnika, filmskog stvaraoca, književnog prevodioca, pesnika, pisca i nezavisnog filmskog i televizijskog producenta. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 19.30 časova.

Na konkurs za 19. Videomedeju stiglo je više od 1.200 prijava od autora iz oko 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 24 zemlje, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Mihailo Ristić iz Srbije, Maja Bogojević iz Crne Gore i Dejmon Mol iz Pensilvanije (USA). U ovom programu prvi put biće prikazan projekat "Mistaken for a stranger" autorke Eugenie Gortčakoves.

Prošle godine Videomedeja je pokrenula novi projekat Lunartis, kroz koji će se i sada biti predstavljeni najtalentovaniji studenti jedanaest najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije i Lunartis.

Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade - Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca.

U selekciji Projekcije biće prikazana 54 rada, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma zastupljeno njih osam za koje će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović.

Proglašenje pobednika festivala najavljeno je za nedelju, 25. oktobra, u 21 čas, a kompletan program može se pogledati ovde.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo