...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

29.03.2024.

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu, nakon što su tu visokoobrazovnu ustanovu zauzeli studenti, uglavnom sa drugih fakulteta, zahtevajući da profesor Dinko Grihonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje. “Posle 70 godina postojanja ove respektabilne institucije, sprečeni smo da u nju uđemo i ostvarimo pravo na rad, a studenti pravo na studiranje. Ovo više nije tema jednog profesora, ovo je tema svih profesora”, istakla je u svom obraćanju okupljenima dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš.

.

Skupu kojem su, pored profesora i studenata novosadskog Univerziteta, prisustvovali i građani koji su došli da pruže podršku, prvo se obratio profesor Vladimir Mihić. On je podsetio da bi ispitni rok prema kalendaru nastave za studente Filozofskog fakulteta trebalo da počne u ponedeljak, te ih uputio da svoja pitanja u vezi sa njegovim održavanjem pošalju rektoru Univerziteta u Novom Sadu i prorektorima za nastavu, kao i studentskim parlamentima fakulteta i Univerziteta.

“Da mi odlučujemo, vi biste danas bili na nastavi, ne biste bili ispred fakulteta”, poručio je Mihić.

Nevena Jeftić sa Odseka za filozofiju istakla je da je Filozofski fakultet juče ostavljen na cedilu od strane institucija kojima se uprava fakulteta obratila za podršku.

"Danas smo ovde da još jednom jedinstveno poručimo da ne može biti pregovaranja o ovom slučaju. No pasaran! Odlazite i prepustite nam fakultet i da radimo svoj posao”, rekla je profesorka Jeftić.

skup-filozofski7

Profesori, zaposleni i studenti Filozofskog fakulteta dobili su podršku i od svojih kolega sa PMF-a. To im je na skupu prenela dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, istakavši da je na skupu prisutan i veliki broj studenata i studentkinja tog fakulteta.

“Ponosna sam na naše studente, profesore i na sve vas ovde okupljene, jer ste stali u odbranu nečega što je na krhkim nogama već duži niz godina, a to su autonomija univerziteta i sloboda govora i kritičkog razmišljanja. Važno je da znate i da Studentski parlament Prirodno-matematičkog fakulteta nije podržao inicijativu za otkaz kolege Gruhonjića. Znajte, PMF je uz vas”, saopštila je Pavkov Hrvojević.

Sve vreme tokom govora profesora i dekanica ispred fakulteta, grupa koja blokira fakultet puštala je zvuke sirena i skandirala: “Dinko, odlazi!” i “Gde su vam studenti”, nakon čega su studenti na skupu ispred fakulteta podigli ruke kako bi pokazali svoju brojnost. 

skup-filozofski9

“Ovaj ispit koji danas polažete važniji je od bilo kog ispita koji ćete položiti u budućnosti na fakultetu”, poručio je profesor Vladimir Mihić okupljenim studentima, dodajući da oni nemaju nameru da blokiraju bilo koga i okupljaju grupe koje će upadati na fakultet i osloboditi ga, jer to nije akademski.

“Akademski je razgovarati i mi vas pozivamo da o slobodi govora razgovaramo u ponedeljak u 13h na stepenicama ispred rektorata Univerziteta”, rekao je Mihić.

Na samom kraju skupa profesori su podelili knjige grupi koja blokira fakultet, pozvavši ih da se i oni pridruže tribini o slobodi govora u ponedeljak.

Podsetimo, u zgradi Filozofskog fakulteta od juče se nalazi grupa predvođena predstavnicima Studentskog parlamenta, koji taj fakultet drže u blokadi i onemogućavaju ulazak zaposlenima i studentima. Blokada fakulteta je njihova reakcija na odbijanje uprave ovog fakulteta da ispuni ultimatum da otpusti profesora Dinka Gruhonjića.

Ovaj zahtev Studentskog parlamenta dogodio se nakon što je u javnosti osvanuo montirani snimak Gruhonjićevog govora na prošlogodišnjem dubrovačkom festivalu Rebedu. Gruhonjić od tada dobija pretnje i izložen je javnom linču, a preteći grafiti osvanuli su i na ulazu u zgradu u kojoj živi.

Iz Rektorata novosadskog Univerziteta za sada nema nikakvih reakcija.

 I.Č.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

O budućnosti medija, novinarstva i trendova

Predavanje "Budućnost medija – trendovi u SAD" koje će održati svetski poznata autorka prof. dr Niki Ašer sa Univerziteta u…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo