...
TRENUTNO19:00 - 02:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Top Gan franšiza u opasnosti: Paramaunt tužen zbog autorskih prava

08.06.2022.

Porodica autora čiji je članak inspirisao film Toma Kruza "Top gan" iz 1986. godine, tužila je Paramaunt zbog kršenja autorskih prava povodom ovogodišnjeg nastavka blokbastera "Top Gan: Maverik".

.

Foto: YouTube / Paramount

Prema tužbi podnetoj federalnom sudu u Los Anđelesu, jedinica Paramaunt Global nije uspela da povrati prava na članak Ehuda Jonaja "Top Ganz" iz 1983. godine od njegove porodice, pre nego što je objavila nastavak, prenosi Rojters.

Naime, Ehudov tekst je poslužio kao inspiracija za originalni film a filmski studio je prava na njegovo korišćenje izgubio 2020. godine, prenosi BBC.

Navodi se da su Šoš i Juval Jonaj, koji žive u Izraelu, i Ehudova udovica i sin, rekli da je Paramaunt namerno ignorisao da su im autorska prava vraćena u januaru 2020. godine, oglušujući se na savezni zakon o autorskim pravima.

Dodaje se da je tužbom tražena neodređena odšteta, uključujući i neke profite od filma "Top Gan: Maverik", kao i da se Paramaunt blokira u distribuciji filma ili daljih nastavaka.

Paramount je negirao tvrdnje porodice i ocenio ih neutemeljenim uz poruku da će se braniti.

„Top Gun: Maverick" je najveći ovogodišnji hit na blagajnama, koji je zaradio 291 milion dolara u Severnoj Americi i 548,6 miliona dolara širom sveta u prvih 10 dana objavljivanja.

(Tanjug, B92)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Džoni Dep i Al Paćino snimaju film o čuvenom slikaru Modiljaniju

Kako piše Holivud reporter, Džoni Dep i Al Paćino će producirati film o Amadeu Modiljaniju, čuvenom italijanskom slikaru koji je…

.

Saut park slavi 25 godina, u najavi još minimum pet sezona

Autori serije Parker i Stoun nedavno su potpisali ugovor vredan 900 miliona dolara za nastavak produkcije serije za sledećih pet…

.

Rik i Morti našli put do Srbije

Rik i Morti, likovi iz crtanog filma koji kroz šalu i naučno fantastične motive kritikuje različite ustaljene društvene prakse, edukuje…

.

Predator i Komanči - nastavak koji ne vređa inteligenciju

Od kada je Arnold Švarceneger, 1987, godine uspeo da savlada Predatora u gustišu centralno-američkih prašuma, Holivud traži recept za kvalitetan…

.

Izašao prvi tizer za Nolanov "Openhajmer"

Objavljen je prvi tizer za biografski film "Openhajmer" o glavnom tvorcu atomske bombe, Robertu Openhajmeru.

.

Objavljen prvi trejler za novog "Džona Vika"

Prvi zvanični trejler četvrtog dela franšize o Džonu Viku predstavljen je na San Dijego Komik Konu.

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo