...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Kultura / Film

South Park: Uvek aktuelni, a traju više od dve decenije

16.02.2022.

Mali broj crtanih filmova može da se pohvali sa više od 300 epizoda i trajanjem više od dve decenije. Jedan od njih je američki crtać za odrasle "South Park", kreatora Matt Stonea i Trey Parkera, koji se emituje od 1997. godine. Fascinantno je da jedan crtani film toliko dugo traje i ostaje aktuelan, a time mogu da se pohvale još samo Simpsonovi i Family Guy. Tu je doduše i American Dad, sa 322 epizode, ali on još uvek nije obeležio dve decenije postojanja, pa ne možemo da ga poredimo.

.

Radnja South Parka smeštena je u istoimeni fiktivni grad u Koloradu, gde su glavni junaci učenici četvrtog razreda osnovne škole – Eric Cartman, Stan Marsh, Kyle Broflovski i Kenny McCormick. Oni se kroz ceo serijal susreću sa neobičnim situacijama, atipičnim za devetogodišnjake. Psovke, apsurd i crni humor, koji kroz satiru prikazuju društvo u kome živimo, zacementirali su South Park kao jedan od najpopularnijih crtanih filmova svih vremena.

Novinar Nikola Krstić smatra da je South park neizostavni deo sadašnjice i opšte kulture, te da je zbog toga i dan danas aktuelan.

"Kada su krenuli, oni su bili prst u oku američkog establišmenta i postali su sveopšta kritika čitavog sveta. Kada se nije smelo, kada je to sve bilo uštogljeno, ukočeno, kada je industrija bila uniformisana, oni su bili ti koji su ismevali i izvrtali ruglu sve to. Stoga, South Park je čistokrvni dokaz kako od svega možeš da napraviš pošalicu, ako si talentovan za tako nešto", smatra Nikola.

southpark2 png

Foto: Comedy Central

Nikola veliku popularnost ovog crtaća vidi u genijalnosti kreatora Matt Stonea i Trey Parkera koji, kako on kaže, imaju magiju da "ubodu" pravi trenutak da od nečega naprave urnebesnu zabavu.

"Nekad nije to toliko bilo smešno, a ponekad i padneš sa stolice, pa moraš da vraćaš da bi se ponovo nasmejao. Ali, oni su popločali svoju stazu slave po kojoj mogu ponosno da koračaju. Važno je imati talenta, umeća i osećaja za trenutak da od nečega napraviš humoristični džumbus. Sa druge strane, na primer, kod nas postoje neki karikaturisti koji ne znaju za trenutak i sebi naprave kontraefekat", smatra Nikola.

Da nije bilo holivudskog glumca Džordža Klunija, pitanje je da li bi South Park ikada ugledao svetlost dana. Do njega je stigla VHS kaseta sa dva kratka animirana filma pod nazivom "Spirit of Christmas". Kluni je napravio 300 kopija i delio ih među holivudskom elitom. Jedan primerak je dospeo u ruke direktora Comedy Centrala Daga Hercoga, koji je dao zeleno svetlo da se "Spirit of Christmas" pretvori u TV serijal South Park. Parker i Stone su se Kluniju odužili tako što su mu dali ulogu Stanovog gej psa.

Mlade sa kojima smo razgovarali South Park privlači zbog vrste humora i kritike društva, ali ima i onih kojima se takav humor ne dopada.

"Po meni, taj crtani uopšte nije napravljen za decu. Totalno je politički nekorektan, što mi se sviđa, jer imam takav smisao za humor. Ne znam da li se neki ljudi vređaju na to, ali što se mene tiče, ja mislim da je on point."

"Nikada nisam gledala South Park. Iskreno, nije mi se nikad sviđao taj humor. Razumem u čemu je stvar i shvatam zašto je toliko popularno, samo nije nešto što bih konstantno gledala. Sećam se da sam kao mlađa, čini mi se, imala neki osećaj jeze od tog sirovog humora. U svakom slučaju, niko ne može da porekne da je to kultna serija."

"Prva stvar zbog koje volim South Park je to što me vraća u detinjstvo. Svaki put kada gledam i nove i stare epizode, osećam se kao klinac u osnovnoj školi koji je to prvi put tada video. Ono što mi se i onda sviđalo, a i sada kao odrasloj osobi, je to što su uvek imali petlju da prikažu svet onakav kakav jeste i da neke stvari, koje svi vidimo da nisu ok, predstave kroz dozu humora i ismeju onako baš dobro."

"Za mene je South Park vrhunska animirana satira. Uživam da gledam ovu seriju. Imam tu dimenziju tumačenja nekih aktuelnih pojava u svetu. Razumem da nije za svakog, jer je humor ove serije dosta kontroverzan, ali je za mene izuzetno duhovito i inteligentno napisano. Komentar i kritika današnjeg problema u društvu, plus gomila presmešnih i bizarnih priča. Za mene je to kombinacija koja će mi uvek biti zanimljiva da pogledam."

southpark3 png

Multimedijalni umetnik Vladimir Marković Looney veliku popularnost South Parka vidi u tome što je pomerio granice kada su u pitanju crtani filmovi za odrasle.

"Ako izuzmemo humor kao jedan od najkvalitetnijih segmenata, mislim da treba da se pruži ruka kreatorima South Parka zato što su uspeli da budu relevantni iz nedelje u nedelju. Oni uspevaju da proizvedu jednu epizodu u pet dana, one nedelje kada je neka tema relevantna. Još uvek ta tema ni ne stigne da se ohladi, a oni imaju epizodu koja to komentariše. Mislim da je to njihov najjači adut", ističe Looney.

Po njegovim rečima, South Park je dugovečan i izdvaja se zbog toga što ima fantastičan tim koji radi na tome.

"Ako pogledamo da samo dva čoveka vode taj tim već 25 godina vrlo uspešno i da sami rade i tekstove i glumu i muziku i svašta nešto, onda dolazimo do toga da su to izuzetno talentovane individue. Ja mislim da su oni zapravo snaga iza svega. Kod Simpsonovih postoji 25 scenarista koji pišu u sobi zajedno, pa je vrlo lako doći do broja fora. Ali, ovde se dosta oslanja na dve osobe i to je fantastičan uspeh i vrlo veliki napor, tako da je uspeh zaslužen", kaže Looney.

Najnovija, 25.  sezona South Parka počela je sa emitovanjem 9. februara. Prve dve epizode možete pogledati besplatno na sajtu southparkstudios.com.

Serijom South Park bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Deo epizode "Saut Parka" napisala veštačka inteligencija

Kreatori animirane serije "South Park" poverili su pisanje jednog dela scenarija veštačkoj inteligenciji.

.

Kakva budućnost čeka Saut Park?

Poslednja sezona "Saut parka" emitovana je krajem 2019. godine, a pored nastavka koji se planira za narednu godinu u najavi…

.

South Park besplatno na XBox i PS konzolama

Novu South Park igru sada možete igrati besplatno na PS4 i XBOX konzolama, ali uz vremensko ograničenje.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo