.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Počinje Sandens festival 2015!

21.01.2015.

   Na Sundance-u je 2014. godine bio prikazan i film iz Srbije, rediteljski prvenac mlade Mine Đukić, pod nazivom „Neposlušni“. To je bila zapravo premijera ovog filma, koji je tek kasnije premijerno prikazan i u Srbiji, i to u zauzetom bioskopu “Zvezda” u Beogradu.

.

   Čuveni američki underground filmski festival Sundance počinje 22. januara u Juti, na kojem će tradicionalno biti predstavljena selekciju nezavisnih filmova. Kako je najavljeno, na ovogodišnjem festivalu očekuje se povratak osnivača festivala Roberta Redforda na veliko platno u filmu "A Walk in the Woods", rađenom prema knjizi pisca Bila Brajsona.

   Redford će ovogodišnji festival otvoriti tradicionalnom pres konferencijom u ski izletištu Park Siti, a film "A Walk in the Woods" je jedan od 200 koji će biti prikazani od 22. januara do 1. februara.

   Agencija AFP izdvojila je 10 filmova sa Sundance-a na koje treba obratiti pažnju. Prvi je "Going Clear: Scientology and the PRison of Belief" oskarovca Aleksa Gibnija, rađen prema knjizi Lorensa Rajta koja je nagrađena Pulicerom.

   Tu su i "Last Days in the Desert", gde Juan Mekgregor igra i Isusa i Đavola, "(T)ERROR" o mutnim opravdanjima jedinice za borbu protiv terorizma, "The Chinese Mayor" o gradonačelniku koji rudarski grad u Kini pokušava da pretvori u turističku oazu uz upotrebu "čiste" energije kao i "The Hunting Ground" režisera Kirbija Dika o seksualnom zlostavljanju u američkom kampusu.

   Na listi filmova koji se ne smeju propustiti su i "Z for Zachariah", postapokaliptična priča o ženi koja veruje da je poslednja žena na Zemlji i dvojici muškaraca koji se takmiče za njenu naklonost, "What Happened, Miss Simone", biografski film o Nini Simon. Zatim "The Visit", lažni dokumentarac o prvom susretu čovečanstva sa inteligentnim vanzemaljcima, "3 And 1/2 Minutes", film o protestima u SAD koji su izbili pošto su beli policajci ubili crnog dečaka i "Being Evel", insajderski pogled na život čuvenog kaskadera Roberta "Ivela" Kenivela koji je režirao Oskarom nagrađeni režiser Danijel Džung.

   Sundance je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, koji svake godine ugošćava filmske stvaraoce iz sfere dokumentarnog, inostranog i nezavisnog filma, kako bi promovisali svoje projekte i privukli na sebe pažnju šire javnosti. Neki od najcenjenijih savremenih reditelja, među kojima su Kventin Tarantino, Pol Tomas Anderson i Daren Aronofski, doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu upravo na Sandensu.

   Na Sundance-u je 2014. godine bio prikazan i film iz Srbije i to rediteljski prvenac mlade Mine Đukić iz Kule, pod nazivom „Neposlušni“. To je bila zapravo premijera ovog filma, koji je tek kasnije premijerno prikazan i u Srbiji, i to u zauzetom bioskopu “Zvezda” u Beogradu.

   Taj bioskop je pod “okupacijom” mladih umetnika i entuzijasta do danas, a mladi ovom akcijom pokušavaju da skrenu pažnju nadležnih na loše stanje u filmskoj umetnosti i u kulturi uopšte u Srbiji. Film “Neposlušni” se na Sundance-u takmičio sa još jedanaest ostvarenja iz celog sveta u sekciji „World Cinema Dramatic“, a tokom trajanja festivala, od 16. do 26. januara, prikazan je pet puta.

   M.L.

.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?