...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura / Film

Netfliks kritikovan zbog novog serijala "Kraljica Kleopatra"

19.04.2023.

Nova Netfliksova dokumentarna serija "Kraljica Kleopatra" našla se na udaru kritika, zato što je u njoj čuvena vladarka drevnog Egipta predstavljena kao Afroamerikanka.

.

Foto: Netflix / Promo

Brojni istoričari su se oglasili tim povodom i ukazali na to da je Kleopatra imala svetliji ten, kao i ostatak Egipćana tog vremena, a bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas autore serije osudio je zbog "falsifikovanja činjenica".

On je dodao da se poslednjih godina pojavio trend, koji predvode Afroamerikanci koji tvrde da je egipatska civilizacija crnačkog porekla. Čuveni arheolog je naglasio da su takve tvrdnje potpuno netačne.

Netfliks je u četvrtak objavio trejler za dokumentarni film "Kraljica Kleopatra", u kome je naratorka Džejda Pinket Smit. Film će zvanično početi da se prikazuje na platformi 10. maja, gde će tamnoputa glumica Adel Džejms igrati ulogu kraljice.Kraljica Kleopatra, poslednja vladarka dinastije Ptolomeja, rođena je 69. pre Hrista, a umrla je 30. pre Hrista u Aleksandriji.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Na kauču 25 godina kasnije

Serija "Sopranovi" ove godine slavi 25 godina od početka emitovanja. Serija je od prve epizode zaintrigirala publiku, svojom neuobičajenom pričom…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

Šta sve znamo o drugoj sezoni "Squid Game"?

"Squid Game", najpopularnija serija u istoriji Netfliksa, uskoro će dobiti svoj nastavak, a njeni tvorci konačno su objavili imena svih…

.

"Stranger Things" više nije na tronu, "Sreda" najgledanija

"Sreda" je pretekla četvrtu sezonu serije "Stranger Things" koja je bila najgledanija Netfliksova serija na engleskom jeziku.

.

Nova serija "Idol" razočarala publiku

Nedavno su se pojavile informacije da se raspravlja da li će kontroverzna HBO-ova serija "Idol" doživeti drugu sezonu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo