...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

“Mamula all inclusive”- kako je logor smrti postao mesto za odmor

10.08.2023.

U subotu, 12. Avgusta, na Sarajevskom filmskom festivalu, održaće se regionalna premijera novog filma novinara Aleksandra Reljića - “Mamula all inclusive”. Priča o transformaciji koncetracionog logora, na jednom malom crnogorskom ostrvu,  u ekskluzivni turistički kompleks.

.

Mamula je kolokvijalni naziv za  malo ostrvo “Lastavica” , od  svega 200 metara u prečniku, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Tamo se nalazi tvrđava iz doba Austrougarske koja je u oba Svetska rata služila kao logor, gde  su zatvarani politički protivnici i antifašisti sa prostora Boke i Istočne Hercegovine. Pre godinu dana, u julu 2022. u tvrdjavi je otvoren ekskluzivan hotel, a o toj transformaciji govori se u filmu “Mamula , all inclusive”. Film je sniman čak 7 godina, kaže autor , Aleksandar Reljić, posebno motivisan za ovu temu jer je i poreklom iz tih krajeva

“Bilo je važno pratiti tu celu stvar dok se ostrvo menjalo i polako preraslo u hotel. Film je radjen iz ugla bivšeg logoraša, Iva Markovića, koji je sa 9 godina bio jedan od namljađih logoraša na Mamuli“, priča Aleksandar.

Ivo Marković  je preminuo baš mesec dana pre otvaranja hotela čijoj se izgradnji protivio do smrti. Nije redak slučaj, kaže Reljić, da se na mestima stradanja i zločina održavaju zabavni sadržaji, da se zatvori i kazamati pretvaraju u mesta zabave, ali je ovo, verovatno, prvi slučaj da se od koncentracionog logora napravi hotel.

ostvro mamula hotel orascom 01 830x0 jpg

Izvor: mamulaisland.com

“Ideja filma nije bila da se pravi film o “crnogorskoj temi” ili neka kritika vlasti koja, možda to radi zbog nekog interesa, zbog novca i slično, nego je bilo važno da se pokaže da je novac danas apsolutno najbitiniji. Da on briše sve pred sobom pa i bilo koju vrstu pijeteta!”, kaže Aleksandar.

“Mamula all inclusive” realizovan je u produkciji "Greenfield production" iz Novog Sada uz podršku Centra za gradjansko obrazovanje , FIlmskog centra Srbije i  Al džazire. Srpska premijera biće na jesen, a u decembru će biti prikazan na Festivalu o ljudskim pravima “Ubrzaj”, u Crnoj Gori. Aleksandar Reljić je iskusan novinar koji se dugo godina bavi dokumentarnim filmom. Najpoznatiji su “Enkel” o unuku naciste Rudolfa Hesa i “Do daske” o sudjenju novosadskom stilisti Srdajnu Švelji.   

 M.J.

Možda te još zanima:

.

Dobra priča na prvom mestu

Novinar i autor brojnih dokumentarih filmova, naš sugrađanin Aleksandar Reljić, u svojim filmovima istražuje priče u vezi sa kulturom sećanja, ratnim…

.

Ludošću do promena

   "Ludost je hrabrost da učiniš ono što ti dođe, ono što želiš da napraviš - da uzmeš i napraviš…

.

Dobra priča na prvom mestu

Novinar i autor brojnih dokumentarih filmova, naš sugrađanin Aleksandar Reljić, u svojim filmovima istražuje priče u vezi sa kulturom sećanja, ratnim…

.

Nedeljni vodič od 25. septembra do 1. oktobra

Poslednji dani septembra donose nam dosta raznovrsnih događaja u vidu promocija filmova, knjiga, stand up večeri, žurki i koncerata.

.

"Podvodni Metropolis" na Novi Sad film festivalu

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora?…

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo