...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

U utorak počinje Slobodna Zona

30.10.2023.

Novosadsko izdanje Filmskog festivala "Slobodna Zona" počinje u utorak, 31. oktobra i trajaće do nedelje, 5. novembra. Program će se održavati na dve lokacije u gradu - u Kulturnom centru Novog Sada i u bioskopu Arena Cineplex.

.

Slobodna zona u Areni Cineplex, foto: Oradio

Filmski festival Slobodna Zona otvara prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Već 19 godina, Slobodna Zona ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. 

Kako je na konferenciji za novinare povodom početka ovogodišnjeg festivala navela jedna od selektorki festivala Branka Pavlović, Slobodna Zona i ovaj put obuhvata takmičarski i revijalni program. 

“Ove godine u selekciji imamo filmove koji pokrivaju širok spektar tema - mnogo njih govori o identitetskim pitanjima, ali i o suočavanju sa prošlošću i odnosu između modernog i tradicionalnog. Takođe, imamo i filmove koji se bave kvir temama, ali i ekološkim pitanjima”, navela je Branka. 

Između ostalog, na Slobodnoj Zoni će svoju novosadsku premijeru imati i film Mamula All Inclusive reditelja Aleksandra Reljića. Ovaj dokumentarac prati transformaciju tvrđave Mamula od prostora na kojem se nekada nalazio zloglasni logor do luksuznog hotelskog kompleksa. Kako je na konferenciji naveo Aleksandar Reljić, snimanje je trajalo sedam godina, a završeno je 2022. godine. 

Pored Novog Sada, festivalski program održava se i u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Kompletan program ovogodišnje Slobodne Zone dostupan je na linku.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Valternativa predstavlja VAR fest: hip-hop spektakl na Gradcu

Prvo izdanje VAR Festa, u organizaciji izdavačke kuće Valternativa Records, održava se 27. jula u Valjevu, na reci Gradac. Festival…

.

Summer3p - urbani bastion Subotice

Duže od dve decenije traje subotički festival elektronske muzike "Summer3p". Ovogodišnje 21. izdanje održava se narednog vikenda, od 26. do…

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo