.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Film

Bouvi na filmu: Čovek koji je pao na Zemlju

11.01.2016.

Biti savremenik jednom umetničkom geniju kakav je Dejvid Bouvi bio, prava je dragocenost. U 69 godina pokazao je svetu kako izgleda talenat bez ograničenja. Osim što je spajao muzičke pravce gradeći jedan od najprepoznatljivijih, premostio je zvučno i vizuelno na način koji malo kome polazi za rukom.

.

U svojoj prebogatoj karijeri Bouvi je ostvario čak 38 uloga u filmovima. Za neke većina ljudi zna, a na neke treba posebno podsetiti.

Prvi put na filmu Bouvi se pojavio 1967. godine u kratkom hororu "The Image" u kojem, kao mali dečak, progoni slikara koji ga je nacrtao.

Prvi veliki film koji je nosio bio je "The man who fell to Earth" igrajući vanzemaljca koji na Zemlju dolazi da sakupi vodu koja je potrebna njegovoj umirućoj planeti. Vizuelno veoma uzbudljiv i tripozan, ovaj film je i danas aktuelan i vredan gledanja.

Osamdesete godine bile su Bouvijeve, kako u muzičkom svetu tako i na velikim ekranima. Samo u ovoj dekadi snimio je 10 filmova među kojima se izdvajaju uloge Pontija Pilata u "Poslednjem Hristovom iskušenju", Goblin kralja u "Lavirintu" i Vendnis Partnersa u ne tako uspešnom SCI-FI filmu "Absolute beginners".

U biografskoj drami "Basquiat" igrao je Endija Vorhola, a 2000. godine nosio je naslovnu ulogu u prilično potcenjenom filmu "Mr. Rice's Secret".

U prošloj dekadi najviše ćemo ga pamtiti po ulozi Nikole Tesle u sjajnom filmu Kristofera Nolana "Prestige". Sa nekoliko kilograma viška, ali pravim stavom i naglaskom zavidno kvalitetno je dočarao lik našeg najvećeg naučnika.

Poslednji put se u dugometražnom filmu pojavio 2009. igrajući sebe u komediji "Bandslam".

Dejvid Bouvi je u bogatoj filmskoj karijeri režirao dva kratka filma, a njegove vanvremenske pesme pojavile su se u čak 452 filma i serija. Jedna od pesama koje je posebno pisao za film je pesma "Cat people" za istoimeni film. Reditelj je tu pesmu uvrstio tek na odjavnoj špici što je razbesnelo režisera Kventina Tarantina. Veliki filmadžija i muzički geek smatrao je da je Bouvijevoj pesmi učinjena velika nepravda, te je seo i napisao scenu u kojoj će posebno moći da pusti ovu pesmu. Bila je to sekvenca iz filma "Inglorious bastards" u kojoj se Šošana sprema da spali bioskop i u njemu kompletan nacistički politički i vojni vrh na čelu sa Hitlerom. Besmrtni Bouvi ništa manje nije ni zaslužio. 

Zato je poslušajte: 

P. Klaić

.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?