...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Top 5 pesama koje će vas preseliti u film

22.04.2015.

Postoje pesme koje od vas načine glavnog junaka u imaginarnom filmu o vašem životu čim čujete njihove prve taktove.

.

5. Suede - Beautiful Ones

suede jpg

Pustite ovo i odjednom ste u filmu o tinejdžerima srednje klase u britpop eri u Londonu. Imate svoju ekipu autsajdera i mislite da ste najbolji na svetu. Inteligentni ste buntovnici bez razloga (ili, pardon, sa razlogom, jer ste politički aktivni i mislite da je ceo sistem truo), čitate Kamija, pušite i pijete mnogo i mislite da vas samo Džarvis Koker i Bret Anderson razumeju i pokušavate da imate stav Liama Galagera.

P.S. Postoji serija čija je radnja smeštena upravo u zlatne godine britpopa – My Mad Fat Diary. Pogledajte je ako već niste do sada, verujte mi da nećete zažaliti. Čini mi se da se upravo Beautiful Ones čuje u pozadini u jednoj od scena u prvoj epizodi.

4. Snow Patrol – Chasing Cars

snow jpg

Iako je ova pesma postala poprilični kliše, morate da priznate da i dalje volite da je čujete. Zamišljate grandioznu scenu u filmu o vama i vašoj velikoj ljubavi sa kojom ste imali uspone i padove ali se na kraju ipak sastajete, trčite jedno drugom u zagrljaj i stihovi If I lay here / If I just lay here / Would you lay with me and / Just forget the world idu u pozadini.

Napolju verovatno pada sneg i vaša velika ljubav je verovatno odlazila negde daleko avionom, ali se u poslednjem momentu predomislila i sišla s istog, dok ste vi na drugom kraju grada bili odlučni da trčite do aerodroma i zaustavite je i onda se nađete na pola puta… HEJ, NE GLEDAJTE ME TAKO, ZNATE DA STE BILI U SITUACIJI DA STE ZAMIŠLJALI TO!

3. David Bowie – Five Years

bowie jpg

Zar ovo ne zvuči kao sam kraj filma, kada već počinju da idu credits preko ekrana? Nisam sigurna kakav film bi išao uz ovo, ali oduvek sam se osećala kao da sam u epilogu kad god bih slušala ovu pesmu. Zvuči kao srećan kraj (iako reči baš i ne ukazuju na to, no ostavimo se Bouvijevih liriksa, to je svakako diskutabilna tema za raspravu) i nekako u glavi imam tu sliku glavnih aktera nekog filma B produkcije koji svi izlaze na ulicu i šetaju u suton uz ovo.

Srećni su i lepi, ali se iz nekog razloga rastaju. Možda je to nastavak one priče o tinejdžerima iz Beautiful Ones. Ako neko ikada bude radio indi film o britpop tinejdžerima, zovite me da vam sastavim saundtrek.

2. Simple Minds – Don’t You (Forget About Me)

simpleminds jpg

Moja ljubav prema ovoj pesmi ne poznaje granice… Isto kao što ne poznaje granice prema završnoj sceni filma The Breakfast Club. Verovatno je taj film krivac za to što ova pesma ima filmičnu atmosferu, ali hej, niko nije rekao da je to loša stvar. Pre nego što počnem užasno dugačak tekst o tome zašto je The Breakfast Club najbolji film na svetu (pokušajte da me uverite u suprotno), ostaviću vas da žalite što vaš život nije film Džona Hjuza i što Džad Nelson neće trijumfalno podići pesnicu u vazduh jer vas je osvojio. I say la, lalalala, lala la la…

1. David Bowie – Heroes

Zar dva puta Bouvi na jednoj listi, čujem vas kako se pitate. Ali da, Bouvija nikad dosta, moraćete da se složite sa mnom. 
Volim ovu pesmu više nego išta na ovom svetu i osećam se nepobedivo kad je slušam. Imam teoriju da bih bila u stanju da osvojim svet kada bi mi Heroji išli u pozadini tokom celog života. Elem, zanemarimo moju emotivnu vezanost za ovu pesmu, ona stvarno čini da se osećate kao da ste u filmu, nije li tako? I da, mislila sam to i pre nego što sam pročitala i pogledala The Perks Of Being A Wallflower, mada je taj film doneo filmični osećaj ovoj pesmi za mnoge ljude. Jednostavno vas momentalno stavlja u taj scenario gde ste heroj i niko i ništa vam ne može, hodate ulicama grada, snažni ste i hrabri i možete da uradite šta god poželite. Da kažete svima bez suzdržavanja da ih volite?

Naravno da možete. Da postignete nešto što stvarno želite da postignete? Svakako. Da imate dovoljno samopouzdanja da uradite nešto što ste oduvek želeli da uradite, ali ste mislili da niste dovoljno dobri za to? Da! Da se popnete na peti sprat zgrade bez lifta trčećim korakom? Bring. It. On.

Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

TOP 5 Muzičkih spotova inspirisanih video igrama

Mnogi od nas odrasli su sakupuljajući pečurke, spasavajući princeze i makljajući negativce na malom ekranu. Baš zbog toga se video…

.

Najbolji regionalni singlovi

Pred vama je godišnji pregled najboljih singlova sa eks ju prostora u 2016. godini. Ova lista ipak nije sasvim potpuna,…

.

Pet najboljih filmova u 2016

Tek protekla, 2016. godina nije se proslavila filmskom produkcijom. Nekoliko neuspešnih blokbastera i još manje uspešnih nije zadovoljilo publiku, a…

.

Top 5 vašarskih slatkiša

Kakva god da je svetkovina, bila ona u Rumi, Itebeju ili Sonti, stvari su svuda iste - stariji se okupljaju…

.

Top 5 filmova za leto

Nagradu "Underground Spirit", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, dobila je ekipa španskih…

.

Top 5 điđana u saobraćaju (2)

Zbog velikog interesovanja čitalaca i preobilne ponude điđana, O radio je sastavio novu listu vrhunskih ludaka u saobraćaju. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo