...
TRENUTNO10:10 - 10:20Pesma dana

Kultura

Decenija "Državnog posla": Kako opstaje najdugovečniji TV serijal?

23.09.2022.

Pre deset godina, na programu Radio-televizije Vojvodine emitovana je prva epizoda "Državnog posla", jednog od najdugovečnijih i najomiljenijih televizijskih serijala kod nas. Čvarkov, Torbica i Boškić su tokom više od 1.800 epizoda postali deo naše svakodnevice, a njihova kancelarija mesto u koje svraćamo češće nego na sopstevni posao.

.

Nakon nekoliko prethodnih serijala, kao što su "Noćna smena" i "Velika Srbija", ekipa koju čine Dimitrije Banjac, Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković i scenarista Mladen Urdarević dobila je priliku da se okuša u formatu koji do tada nije bio svojstven za domaće televizije. Ponuđeno im je da osmisle serijal koji će trajati do deset minuta i emitovati se svakog radnog dana. Dejan Ćirjaković, koji tumači ulogu Boškića, podseća na to kako je izgledao početak ove televizijske avanture.

"Na početku, tokom prvih tridesetak epizoda, još smo tražili likove. Tada je Čvarkov bio oženjen, vozio je kola.. Za ovih deset godina smo dokazali da smo kompakta ekipa. Defitnitvno imamo najbolji posao na svetu jer se svakog dana smejem", kaže on.

Do sada su u kancelariji "Državnog posla" ispričane mnoge priče. Pored glavnih likova, upoznali smo Babu, Frau Šilovičku, Čika Žiku, Direktora Marjanovića... Nikada ih nismo videli, ali svako od gledalaca bi mogao da ih opiše njihov izgled ili prepozna te osobine u nekome iz bliže ili dalje okoline. Kako podseća Nikola Škorić, koji tumači Torbicu, ovo je jedini igrani serijal koji se emituje svakog dana.

Ovako je sve počelo...

"Naša je i sreća i nesreća to što smo jedina igrana serija koja se snima svaki dan - mi smo nešto između emisije i serije. Bilo bi nam najlakše da snimamo pedeset epizoda serije i to je to. Snimiti pet epizoda za pet dana je veliki izazov. Uspeh kroz ovolike godine pokazuje da ljubav između četiri muškarca može biti i platonska", završava Škorić u svom stilu.

Zanimljvo je da niko od ekipe nije završio glumu, ali su kroz godine rada na televiziji uspeli da svoj talenat iskažu u potpunosti.

"Jako sam srećan i ponosan na to što sam učesnik u ovom projektu, koji celu deceniju funkcioniše nesmetano. Imali smo puno gostiju, to su bili neki od najvećih glumaca sa ovih prostora. Za ovih deset godina smo ispekli filmski zanat, jer niko od nas nije školovan za to. Veliki broj lojalnih fanova kroz deset godina pokazao je da posao radimo kako treba", kaže scenarista Mladen Urdarević.

drzavniposaopress png

Iako su ušli u 11. sezonu emitovanja, čini se da im inspiracije ne nedostaje. Gledanost serijala je, još uvek, na zavidnom nivou što dokazuje i činjenica da su prve tri epizode nove sezone dospele u YouTube trending.

"Imamo već tri epizode u trendingu, što je za mene čudno, ali znači da posle deset godina imamo određenu vrednost. Ono što je još čudnije je što neki ljudi koje srećem u gradu, kažu da su ih roditelji dovodili na snimanja. Znak da nešto radimo dobro jeste to da postoje generacije koje su odrastale uz naše epizode“, podseća Dimitrije Banjac koji tumači Čvarkova.

Novu sezonu možete pratiti premijerno, svakog dana, na kanalu Superstar ili reprizno na programima Radio-televizije Vojvodine.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Smeše nam se "Vesele devedesete"

Sitkom "Vesele sedamdesete" bio je jedna od najpopularnijih TV serija na prelasku iz 20. u 21. vek. Dve decenije kasnije…

.

Kaleidoscope: Prva nelinearna serija

Netfliksova serija "Kaleidoscope" donosi novo iskustvo gledanja, jer će njene epizode moći da se gledaju bilo kojim redosledom.

.

"1899": Sporogoreća misterija na okeanu

"Dark“ je serija koja nam je vratila poverenje u filmsku misteriju i pokazala da i dalje imamo dovoljno strpljenja i…

.

Peta sezona "Stranger Things": Savršen završetak priče

Glumac Dejvid Harbor veruje da će poslednja, peta sezona serije "Stranger Things", imati savršen završetak, odnosno da će biti "pun…

.

Nova serija "1923": Surovi život na Divljem zapadu

Čuveni glumci čija karijera i dalje traje sa jednakim uspehom kao na njihovom početku, Harison Ford i Helen Miren, zajedno…

.

Serija o Indijani Džounsu?

Popularni filmski serijal Indijana Džouns možda dobije novi život na malim ekranima.

  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo