...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Društveni centar ostaje!

31.12.2014.

   "Sada imamo papir i jedini način da nas neko ponovo istera je sudskim putem, tako da smo sada i u boljoj situaciji nego ranije. Pobedili smo i sada se javio entuzijazam kod ljudi, čak i kod onih koji nisu bili toliko tu. Svi su iskazali želju da pomognu i učestvuju i drago im je što je takva priča, bar za neko vreme, pobedila, tako da ćemo još jačim tempom krenuti u novu godinu", rekao je jedan od aktivista Društvenog centra Marko Vučić.

.

   Društveni centar dobio je na sudu spor sa Poslovnim prostorom, jer su ih nelegalno izbacili iz prostora u Kineskoj četvrti. Aktivisti su dobili ključeve barake nazad i, kako kažu, sada su još sigurniji u tom prostoru nego ranije.

   - Sada imamo papir i jedini način da nas neko ponovo istera je sudskim putem, tako da smo sada i u boljoj situaciji nego ranije. Pobedili smo i sada se javio entuzijazam kod ljudi, čak i kod onih koji nisu bili toliko tu. Svi su iskazali želju da pomognu i učestvuju i drago im je što je takva priča, bar za neko vreme, pobedila, tako da ćemo još jačim tempom krenuti u novu godinu, rekao je jedan od aktivista Društvenog centra Marko Vučić.

   Borba za Društveni centar trajala je četiri meseca jer su od početka problema advokati u štrajku.

   Podsetimo, aktivisti Društvenog centra u Novom Sadu izbačeni su iz svojih prostorija 21. avgusta i od tada su održali nekoliko protesta, tribina i svirki. Tužbu protiv Poslovnog prostora podneli su kao fizička lica, koja su isključivo solidarnošću i na volonterskoj osnovi taj objekat učinili upotrebljivim, jer je pre njihovog ulaska bio napušten, pun smeća, bez prozora i vrata i nerentabilan. Poslovni prostor je izbacio sve ljude koji su nelegalno koristili prostore koji njima pripadaju, a komercijalnog su karaktera. Međutim, baraka u kojoj je bio Društveni centar ne nalazi se na listi komercijalnih prostora Poslovnog prostora, jer je bila potpuno ruinirana i bez infrastrukture.

   Od septembra do sada stiglo je mnogo snimaka podrške Društvenom centru od poznatih ličnosti, srodnih kolektiva, klubova, organizacija i pojedinaca.

   Društveni centar je nastao kao nezavisni centar koji je prethodne dve godine organizovao preko 150 koncerata, humanitarnih akcija, umetničkih kolonija, projekcija filmova i drugih sadržaja.

   Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Psihološko savetovalište za LGBT+

U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…

.

Društveni centar do daljnjeg neće raditi

Zbog oštećenja izazvanih požarom, koji je jutros buknuo u barakama u Kineskoj četvrti, Društveni centar do daljnjeg neće raditi.

.

DC u ženskom maniru

    U novosadskom Društvenom centru danas od 17 časova organizuje se celovečernji program - tribina, projekcija filma, diskusija i…

.

Koca: Novi Sad mora imati "DC"

"Vjerovala ili ne, u Srbiji je puno bolje stanje nego u Hrvatskoj što se toga tiče jer mi smo opterećeni…

.

Priča o prvom novosadskom skvotu

Ideja da se "skvotuje" Novi Sad provlačila se kroz generacije, kroz neformalne i formalne organizacije, od usta do usta, do…

.

Dejvid Korensvet novi Supermen?

Dejvid Korensvet je trenutno glavni kandidat za ulogu Klarka Kenta, odnosno Supermena, javlja sajt The Hollywood Reporter.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo