...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Društveni centar do daljnjeg neće raditi

19.10.2016.

Zbog oštećenja izazvanih požarom, koji je jutros buknuo u barakama u Kineskoj četvrti, Društveni centar do daljnjeg neće raditi.

.

Foto: Igor Todorović

Predstavnica Društvenog centra Ida Boka kaže da je materijalna šteta velika, trećina prostorija je potpuno uništena, kao i veći deo krova, tako da u ovom prostoru nije moguća organizacija bilo kakvih aktivnosti. Ona dodaje da je aktivistima DC rečeno da pokupe sve što im pripada jer će ovaj prostor najverovatnije biti zapečaćen, a moguće je i pokretanje istrage.

"Izgorele su radionica, spavaona i krov od kuhinje, a ostatak prostora je natopljen vodom, osim prostorije za svirke. Aktivisti su uspeli da spasu opremu, peć i nameštaj, kao i većinu knjiga i časopisa iz Infošopa DC", kaže Boka i napominje da su za korišćenje prostora imali dozvolu suda, a ukoliko ne budu uspeli da saniraju štetu, Društveni centar neće moći da nastavi da radi.

Aktivistima Društvenog centra ove prostorije dodeljenje su na korišćenje, a tokom proteklih godina oni su ih očistili i uredili, kako unutra tako i spolja. U prostorijama kao i u dvorištu organizovane su besplatne aktivnosti, među kojima su brojni koncerti, filmske projekcije, tribine i humanitarne akcije.

Društveni centar bio je jedinstven alternativni i underground prostor, koji je funkcionisao po principima slobode, solidarnosti i jednakosti, a uz poštovanje i promovisanje antifašističkih vrednosti.

Požar u Kineskoj četvrti buknuo je u prepodnevnim časovima, u prostoriji koja se nalazi u neposrednoj blizini Društvenog centra, koja je u potpunosti izgorela. Uzroci požara još nisu poznati.

 J. Z.

Možda te još zanima:

.

Psihološko savetovalište za LGBT+

U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…

.

DC u ženskom maniru

    U novosadskom Društvenom centru danas od 17 časova organizuje se celovečernji program - tribina, projekcija filma, diskusija i…

.

Društveni centar ostaje!

   "Sada imamo papir i jedini način da nas neko ponovo istera je sudskim putem, tako da smo sada i…

.

Koca: Novi Sad mora imati "DC"

"Vjerovala ili ne, u Srbiji je puno bolje stanje nego u Hrvatskoj što se toga tiče jer mi smo opterećeni…

.

Priča o prvom novosadskom skvotu

Ideja da se "skvotuje" Novi Sad provlačila se kroz generacije, kroz neformalne i formalne organizacije, od usta do usta, do…

.

Dim sa deponija ekstremno opasan za ljude

Nedavni požar na regionalnoj deponiji Srem-Mačva, koja se nalazi na izlazu iz Sremske Mitrovice ka selu Jarak, pokazala je koliko…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo